Annonce
Fyn

Mystisk vikingekammer kan gemme på stor hemmelighed

Fra 20. april kan man komme forbi og følge udgravningen af dette gravkammer for "Vikingen fra Fregerslev", som han kaldes. Foto: Skanderborg Museum/Scanpix

En nyopdaget vikingegrav er ulig noget, arkæologerne før har set og kan gemme på dybe hemmeligheder.

En ryttergrav fra vikingetiden fundet ved Hørning tæt på Skanderborg var i forvejen af uovertruffen kaliber. Nu har graven tilmed vist sig at rumme mindst ét ekstra kammer. Det har arkæologerne aldrig set før, og hvad der gemmer sig i kammeret, er et åbent spørgsmål.

- Hvor vi med ryttergraven føler, at sådan noget har vi nok set før, så aner vi ingenting om, hvad der ligger i det andet kammer, andet end at de hører sammen. Vi kan selvfølgelig komme med alle mulige vilde gæt, men vores gæt er ikke nødvendigvis bedre end alle mulige andres, fortæller Søren Sindbæk, en af arkæologerne på udgravningen, til Videnskab.dk.

Sidste gang arkæologerne fandt ryttergrave, som ofte indeholder ekstremt magtfulde mænd fra fordums tid, var i 1983. Graven ved Hørning blev opdaget ved en forundersøgelse i 2012, og i april begynder den egentlige udgravning. Arkæologerne har dog allerede gjort flotte fund i de øverste lag.

I graven fandt arkæologerne et prægtigt udsmykket hovedtøj til en hest. Det var pyntet med forgyldte bronzebeslag og et sølvbelagt bidsel. Foto: Skanderborg Museum/Scanpix

Meget bling i graven

- Det materiale, der er kommet op af graven indtil videre, er ikke noget, vi ser hver dag. Der findes måske to eller tre andre ryttergrave, der kommer op i nærheden af, hvor godt håndværk og hvor meget bling det er. Det her er helt oppe i klassen af det bedste, vi har set i 900-tallet - og ikke kun i Danmark, fortæller Søren Sindbæk.

Indtil videre har de i forundersøgelserne fundet fornemt hesteudstyr i den største grav, men hvad der gemmer sig i den eller de andre rum, er de helt blanke på.

Mads Dengsø Jessen fra Nationalmuseet er ikke involveret i udgravningen af vikingen fra Fregerslev, men har set geofysiske målinger fra pladsen, og han er enig i, at formen på graven ser uhyre interessant ud.

- Man kan genkende en T-form på billederne, hvor det virkelig ser ud, som om der er flere rum eller kamre. Hvis det vitterligt er tilfældet, er det helt unikt, siger arkæologen.

Han påpeger dog, at arkæologerne reelt ikke kan vide med sikkerhed, at der ér tale om et eller flere ekstra rum til graven, før de går i gang med at grave for alvor.

Annonce

Måske en båd til Valhal

Der ér også den mulighed, at eventuelle ekstra rum er lavet på et senere tidspunkt end selve "hovedgraven", tilføjer han. Denne forklaring tror han dog ikke helt selv på, da det formentlig ikke har været en let sag at grave ned i en kammergrav som denne.

Søren Sindbæks bud på, hvad der kan ligge i et ekstra kammer, går i retning af ting, man kunne have haft brug for, for at komme sikkert til Valhal. Valhal var hjemsted for de vikinger, som døde ærefuldt i kamp. Det kunne eksempelvis være køreheste eller en båd, funderer han.

- Men det korte af det lange er, at vi faktisk ikke ved, hvad vi skal pege på. Vi ved bare, at det ikke er noget, vi har set før - og det er noget af det mest spændende, du som arkæolog kan komme ud for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce