Annonce
Nyborg

Mystisk skib i Storebælt: Rørlæggerskibet Solitaire venter på opgaver

Dette billede er taget den 13. september sidste år, mens Solitaire stadig arbejdede med at lægge gasrør i Østersøen. Nu ligger det enorme skib for anker ud for Nordenhuse, og det har det gjort nogen tid. Foto: Scanpix REUTERS/Stine Jacobsen
Et af verdens største rørlæggerfartøjer har kastet anker i Storebælt nord for Nyborg. Det kan have noget med storpolitik at gøre.

Nyborg: Flere læsere har spurgt Fyens Stiftstidendes redaktion: Hvad er det for et stort skib, der i ugevis har ligget ud for Nordenhuse nord for Nyborg?

Det korte svar er: Det er rørlæggerskibet Solitaire.

Det lidt længere svar kommer her: Solitaire kom ifølge den vagthavende ved overvågningen af Storebælt VTS til Storebælt før nytår. Det lå i øvrigt først syd for broen en tid for at få nogle høje kraner rigget af, inden den kunne gå under Storebæltsbroen. Skibet har kastet anker i Storebælt, fordi den venter på opgaver, oplyser VTS.

Skibet er ejet af rederiet Allseas Group og var i 2019 beskæftiget med at lægge gasrør i Østersøen. Det drejer sig om det kontroversielle Nord Stream 2-projekt, der skal sikre Tyskland naturgas fra Rusland.

Mange danske politikere, flere østeuropæiske lande og USA er imod gasledningen, og USA har besluttet at påføre firmaer sanktioner, hvis de arbejder for Nord Stream 2 projektet.

Den 21. december udsendte Allseas Group en kortfattet pressemeddelelse, der lød: "In anticipation of the enactment of the National Defense Authorization Act (NDAA), Allseas has suspended its Nord Stream 2 pipelay activities. Allseas will proceed, consistent with the legislation’s wind down provision and expect guidance comprising of the necessary regulatory, technical and environmental clarifications from the relevant US authority." Altså kort fortalt, at rederiet stoppet sine Nord Stream 2 aktiviteter. Solitaire blev - ifølge netleksikonnet Wikipedia - bygget i Japan helt tilbage i 1972, og var på det tidspunkt verdens største rørlæggerskib. Skibet er 300 meter langt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

Sprællevende 100-årig

Det kan ikke have undgået manges opmærksomhed, at det i år er 100 år siden, Genforeningen fandt sted. En begivenhed, som betød, at befolkningen på et landfast stykke Danmark efter at have været tysk siden 1864 igen kunne lade Dannebrog blafre i haven. At de igen kunne vælge, om de ville mødes for at diskutere politik i stedet for at spise kage ved store kaffeborde, som i de mellemliggende år havde udgjort den dansksindede bastion. Men det er nok de færreste, der ved, hvad årene inden Genforeningen førte med sig. Mens mange af os kigger mod andre grænsedragninger for at forstå, hvad fjendtlig magtovertagelse betyder, afslører Genforeningen, at vi er klædt af, når det kommer til vores eget lands historie. Også selv om det kun er få generationer siden, den udspillede sig. Tænk sig, at dansk i knap 50 år var forbudt som undervisningssprog, og at befolkningen søgte at omgå forbuddet ved at oprette skoler nord for den ny grænse, så eleverne alligevel kunne blive undervist i deres modersmål? At disse skoler skulle blive en form for forløber for efterskolerne, der 100 år senere stadig er i høj kurs, når unge skal finde deres identitet? Også selv om identitet i 2020 handler om meget andet end nationalitet. "Hvad kommer Genforeningen da mig ved", spørger den sønderjyskfødte skuespiller Bodil Jørgensen i Grænseforeningens humoristiske jubilæumsvideo, der florerer på internettet, og svaret er kort: Alt. Genforeningen er sprællevende. Hvis vi reelt vil give andet end evnen til at ramme et 12-tal ved eksamensbordet videre til de yngste, kunne vi passende benytte 100-året til at opsøge en af de 650 mindesten, der blev rejst i 1920 for at ære, at Sønderjylland igen blev dansk. Og som Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at frede - et par af dem befinder sig endda på Fyn. Det kunne være starten på en samtale om at høre til et sted, men også om hvad det mon havde betydet, hvis afstemningen i 1920 var blevet et "nej" og et "mojn".

Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Annonce