Annonce
Nyborg

Mystisk skib i Storebælt: Rørlæggerskibet Solitaire venter på opgaver

Dette billede er taget den 13. september sidste år, mens Solitaire stadig arbejdede med at lægge gasrør i Østersøen. Nu ligger det enorme skib for anker ud for Nordenhuse, og det har det gjort nogen tid. Foto: Scanpix REUTERS/Stine Jacobsen
Et af verdens største rørlæggerfartøjer har kastet anker i Storebælt nord for Nyborg. Det kan have noget med storpolitik at gøre.

Nyborg: Flere læsere har spurgt Fyens Stiftstidendes redaktion: Hvad er det for et stort skib, der i ugevis har ligget ud for Nordenhuse nord for Nyborg?

Det korte svar er: Det er rørlæggerskibet Solitaire.

Det lidt længere svar kommer her: Solitaire kom ifølge den vagthavende ved overvågningen af Storebælt VTS til Storebælt før nytår. Det lå i øvrigt først syd for broen en tid for at få nogle høje kraner rigget af, inden den kunne gå under Storebæltsbroen. Skibet har kastet anker i Storebælt, fordi den venter på opgaver, oplyser VTS.

Skibet er ejet af rederiet Allseas Group og var i 2019 beskæftiget med at lægge gasrør i Østersøen. Det drejer sig om det kontroversielle Nord Stream 2-projekt, der skal sikre Tyskland naturgas fra Rusland.

Mange danske politikere, flere østeuropæiske lande og USA er imod gasledningen, og USA har besluttet at påføre firmaer sanktioner, hvis de arbejder for Nord Stream 2 projektet.

Den 21. december udsendte Allseas Group en kortfattet pressemeddelelse, der lød: "In anticipation of the enactment of the National Defense Authorization Act (NDAA), Allseas has suspended its Nord Stream 2 pipelay activities. Allseas will proceed, consistent with the legislation’s wind down provision and expect guidance comprising of the necessary regulatory, technical and environmental clarifications from the relevant US authority." Altså kort fortalt, at rederiet stoppet sine Nord Stream 2 aktiviteter. Solitaire blev - ifølge netleksikonnet Wikipedia - bygget i Japan helt tilbage i 1972, og var på det tidspunkt verdens største rørlæggerskib. Skibet er 300 meter langt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Annonce