Annonce
Odense

Mystisk notat: Gartneriteam lavede byggesager i stedet for at kontrollere ulovlige udledninger

Odense Kommune nedsatte i 2018 et særligt hold medarbejdere, som skulle føre tilsyn med alle gartnerierne. Men det systematiske tilsyn er aldrig for alvor kommet i gang. Foto: Michael Bager
Et særligt gartneriteam i Odense Kommune fik i 2018 bevilget fire millioner kroner, der skulle bruges til at sikre lovlige miljøforhold hos gartnerierne. Ifølge et notat har medarbejderne dog i stedet brugt en stor del af deres tid på at godkende nye gartnerier og tilbygninger.

Odense: Det vakte stor opsigt, da Odense Kommune i 2017 kunne dokumentere, at gartnerierne i Odense udledte forbudte pesticider til vandløb og søer.

Politikerne valgte derfor også at finde pengepungen frem og over en fireårig periode sætte en million kroner af til et gartneriteam, som kunne føre tilsyn med gartnerierne og sørge for, at de holdt sig inden for lovens rammer.

Men gartneriteamet kom aldrig for alvor i gang med at stramme grebet i forhold til de ulovlige udledninger af pesticider, men brugte i stedet deres arbejdstid på at hjælpe gartnerierne i sager om nybyggerier og udvidelser.

Annonce

Det fremgår af et notat, som blev fremlagt for politikerne i By- og Kulturudvalget i september 2019.

”Gartneriteamets oprindelige formål var at føre tilsyn på alle gartnerierne og sørge for lovliggørelse af miljømæssigt utidssvarende forhold. Desværre betyder omfanget af byggesager, som Gartneriteamet skal understøtte, at det har været nødvendigt at udskyde opstarten af det systematiske tilsyn og arbejdet med lovliggørelse af miljøforholdene på gartnerier, hvor der ikke skal bygges”, lyder det i notatet, hvor det altså fremgår, at arbejdet med byggesagerne kom i første række.

”Det betyder med andre ord, at den primære tiltænkte opgave med at rette op på miljøforholdene vil blive prioriteret, således at indkomne byggesager håndteres først, dog med fortsat fokus på at få løftet de miljøforholdene på de øvrige gartnerier.”

Politisk ordfører for Socialdemokratiet, Cæcilie Crawley, mener, at notatet viser, at de afsatte skattekroner er blevet brugt til en anden opgave, end de har været afsat til.

I notatet fra august 2019 fremgår det, at gartneriteamet har arbejdet med at godkende nye gartneribyggerier og ikke med det systematiske tilsyn og kontrol med udledningen af pesticider. Ifølge afdelingschef Boie Frederiksen var det den måde, man på daværende tidspunkt kunne få mest miljø for pengene. Foto: Jonas Ancher Nyeng

- Jeg er lidt chokeret, for det var så tydeligt i den byrådsbeslutning, hvad pengene skulle bruges til, og så er det enormt frustrerende, at det ligner, at byrådets beslutning om, at vi ikke vil have gift i vores drikkevand, bliver overrulet. Derfor må vi bede By- og Kulturudvalget om en forklaring på, hvad der sket, siger Cæcilie Crawley.

I strid med reglerne

Roger Buch, der er lektor og kommunalforsker ved Danmarks Journalisthøjskole, mener, at notatet kan afsløre et brud på forvaltningsreglerne.

Giftige gartnerier

Mere end halvdelen af Danmarks gartnerier ligger i Odense Kommune og udgør tilsammen mere end 1,8 millioner kvadratmeter.

Igennem en årrække har gartnerierne udledt giftige pesticider og gødningsrester til den omkringliggende natur.

En kortlægning fra 2017 viste, at der var miljøproblemer på alle gartnerierne i Odense og at størstedelen af dem udledte pesticider fra produktionen direkte til vandløb og søer.

TV2 Fyn og Fyens Stiftstidende bringer i dag artikler og tv-indslag, der viser, at en lovet kontrolindsats fra Odense Kommune aldrig for alvor er kommet i gang.

Hvis du har et tip om gartneriernes udledning af pesticider, kan du skrive til journalist Frank Weirsøe på frwe@tv2fyn.dk eller journalist Jonas Ancher Nyeng på jany@fyens.dk.

- Grundlæggende kan det være i strid med forvaltningsloven. Det er et grundvilkår, at man kun kan bruge penge til det, de er afsat til. Man kan ikke bare bruge pengene til andre formål, siger Roger Buch, der peger på, at pengene skulle have været ført tilbage, hvis man ikke kunne bruge dem til det oprindelige formål omkring kontrollen med gartnerierne:

- Der kan være praktiske forhold, der gør, at man ikke kan bruge dem til det, de er beregnet til. Men så skal de tilbage til kassen, eller dem der har afsat pengene skal orienteres.

Annonce

Afdelingsleder og rådmand afviser

I By- og Kulturforvaltningen mener den ansvarlige afdelingsleder, Boie Frederiksen, ikke, at gartneriteamet har brugt de bevilgede penge forkert.

Han henviser til, at man på daværende tidspunkt endnu ikke havde modtaget en vejledning fra Miljøstyrelsen, som ifølge ham var nødvendig for at kunne udføre tilsynene.

- Der blev afsat penge til at myndighedsbehandle gartnerierne, så vi kunne få ændret udledningen af pesticider. På det tidspunkt havde vi ikke vejledningen fra Miljøstyrelsen, så vi kunne gennemføre et systematisk tilsyn med alle gartnerier. Det var en forudsætning for at man kunne gøre det. Derfor satte vi ressourcer af til en indsats over for de gartnerier, der byggede nyt, og ønskede ombygninger, siger Boie Frederiksen, der mener, at man på den måde fik ”mest miljø for pengene”.

By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) mener til gengæld slet ikke, at notatet, som Boie Frederiksens afdeling står bag, har hold i virkeligheden.

- Det notat kan forvaltningen ikke genkende. Notatet er godt nok blevet lavet, men virkeligheden har været en anden. De medarbejdere, der arbejder med sagerne, siger meget klart, at det notat ikke har gang i virkeligheden, siger han.

Annonce

- Meget usædvanligt

Ifølge Roger Buch er det meget usædvanligt, at Christoffer Lilleholt tager afstand fra et notat, der er lavet af den forvaltning, han selv er sat i spidsen for.

- Det er meget usædvanligt, at der bliver lagt skriftlige notater ud, som ikke svarer til virkeligheden. Det lyder utænkeligt. Men hvis det er rigtigt, så må politikerne jo spørge ind til, om de fremover kan stole på de notater, der kommer fra By- og Kulturforvaltningen, siger Roger Buch.

Uanset hvad mener Cæcilie Crawley, at rådmanden nu må dokumentere, at pengene er brugt til det, de blev afsat til af byrådet.

- Jeg tænker, at hvis det er den bedste forklaring, så er der stor grund til, at vi får undersøgt området. Vi har noget skriftligt materiale, der fortæller, at de medarbejdere, der skulle sikre at der ikke kom pesticider i vandmiljøet, har lavet noget andet, siger hun.

Annonce

Rejst i byrådet

Tre måneder efter, at By- og Kulturforvaltningen i september 2019 orienterede om, at miljømedarbejderne i gartneriteamet beskæftigede sig med byggesager, rejste Radikale en sag i byrådet om miljøindsatsen over for gartnerierne.

Det notat kan forvaltningen ikke genkende. Notatet er godt nok blevet lavet, men virkeligheden har været en anden. De medarbejdere, der arbejder med sagerne, siger meget klart, at det notat ikke har gang i virkeligheden.

Christoffer Lilleholt (V), by- og kulturrådmand

Partiet foreslog, at Odense Byråd fik en status for arbejdet med at begrænse omfanget af gartneriernes udledning af pesticider og kvælstof, og at der blev udfærdiget en handleplan med konkrete mål og en tidsplan for arbejdet.

Og her understregede daværende by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), at man havde fokus på at få stoppet udledningerne. Altså en noget anden udmelding end medarbejderne havde givet udtryk for tre måneder forinden.

- Det nuværende projekt har fokus på at få de eksisterende spildevand- og afløbsforhold på plads, så de ulovlige udledninger stoppes. Altså et fokus på handling og indsats.

- Der er et ret omfattende arbejde i gang, der ikke har fokus på, hvad vi kan måle, men rent faktisk på at få handlet, så det bliver sat en stoppet for denne udledning, lød det fra den daværende rådmand.

Boie Frederiksen mener dog ikke, at udtalelserne fra den daværende rådmand modsiger indholdet i notatet.

- Jeg mener ikke, at der står noget andet i notatet. Vi bruger de myndighedsgreb, der er, og jeg hører ikke, at Jegind siger noget andet. Vi har en myndighedsindsats over for gartnerierne, og det har vi blandt andet ved, at vi kigger på deres afløb i forbindelse med byggesager, og det er det vi gør, og det hun siger, siger han.

Forklaringerne fra forvaltningen stiller dog ikke Socialdemokratiet tilfreds.

- Jeg må bare sige: Vi ved ikke, hvad der er sket. Når vi har fået den melding fra rådmanden i byrådssalen og ud fra det notat, der har været sendt ud, så bliver vi i Socialdemokratiet i tvivl om, hvorvidt der har været politisk opbakning blandt den øverste ledelse i By- og Kulturforvaltningen til at føre byrådets beslutning ud i livet om, at vi ikke vil have gift i vores vandløb, siger Cæcilie Crawley.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Kerteminde

René mener politikerne udnytter 'smuthul': - Det er i hvert fald ikke med til at sænke politikerleden

Assens

Den store samling har kostet blod, sved og tårer: Kræmmer Frants har fået stjålet figurer for 100.000 kroner

Odense

Mærk magien: Fire finurlige tips til byens festival for fantasien, Magiske Dage

Navne For abonnenter

Skuespiller var udsat for racisme, udstødelse og chikane: - Jeg har mange ting til fælles med Heathcliff

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Middelfart

IT-nedbrud på rådhuset: Alle linjer til de kommunale afdelinger er lukkede

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Bagsiden

Efter kødfri Northside: Tinderbox 2022 bliver alkoholfri

Middelfart For abonnenter

Læser undrer sig - hvornår kan borgerne mærke, at Middelfart selv bestemmer på ældreområdet? Her er tre spæde eksempler

Fyn

Må vinke farvel til bilen: Flere spritbilister fanget på Fyn i nat

Annonce