Annonce
Sydfyn

Mystik om døde fisk i Trappebækken: Op mod 17 bækørreder blev fundet med bugen i vejret

De døde bækørreder, der onsdag formiddag blev vundet af en forbipasserende i Trappebækken, måler mellem 15 og 20 centimeter. Privatfoto
Mellem 10 og 17 døde bækørreder blev onsdag formiddag fundet i Trappebækken, men der er endnu ingen forklaring bag fundet.

Svendborg: Der er foreløbig ingen forklaring på, at en større flok bækørreder blev fundet med bugen i vejret i Trappebækken onsdag formiddag.

En forbipasserende fandt ved 11-tiden mellem 10 og 17 døde bækørreder og slog alarm til beredskabet, men efter halvanden times undersøgelser måtte beredskabet opgive at finde en forklaring. De døde fisk blev fundet i et område fra Rottefældeskoven ved Tvedvej og til rideskolen på Porthusvej.

Indsatsleder Brian Christensen oplyser, at det i sådan en situation er beredskabets opgave at finde det spild, der er årsag til, at fiskene er døde, og få det standset øjeblikkeligt.

- Vi rekognoscerede det stykke af bækken, vi kunne komme til, og de tilgange, der er fra dræn, for at se om der skulle være spild. Vi har også talt med virksomheder i området, men det lykkedes ikke at finde nogen forurening eller noget andet påfaldende i åløbet ud over en moderat forhøjelse af skum i vandet, siger indsatslederen.

Annonce
En forbipasserende fandt mellem 10 og 17 døde bækørreder i Trappebækken og slog onsdag formiddag alarm. Privatfoto

Måske overløb efter regnvejr

I stedet blev sagen overgivet til kommunens miljøafdeling, der onsdag eftermiddag fortsatte arbejde med at forsøge at finde en årsag til, at fiskene endte med at miste livet.

Brian Christensen gætter på, at tirsdagens kraftige regnskyl kan være årsag til, at fiskene døde. Stillestående overfladevand i et reservoir, et dræn eller en brønd kan være løbet ud i åren ved det kraftige regnskyl og have taget livet af fiskene.

- Det er det mest sandsynlige, vurderer Brain Christensen.

Birgit Kring Frederiksen, der er afdelingschef i kommunens miljøafdeling, er enig i den teori.

- Det mest sandsynlige er, at et bassin har været fyldt op og har haft et overløb, som så er løbet ud i åen, men vi ved det ikke. Vi kigger på tegninger i området for at, hvor der kan være et overløb, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce