Annonce
Odense

Mysteriet om Ørnetæppet opklaret: Knud den Hellige begravet med broderens klæder

Knud Den Hellige kan findes i domkirken, Sankt Knuds Kirke, hvor man som gæst kan få et kig ind til hans jordiske rester. Foto: Peter Helles
Hvad skete der med kong Knud den Helliges klæder? Et 900 år gammelt mysterium er blevet løst med hjælp fra Syddansk Universitets eksperter.

Odense: Danmarks historie er fyldt med mysterier, og nu er et af dem blevet løst med hjælp fra videnskaben.

For lidt under 1000 år siden regerede kong Knud den fjerde. Han blev myrdet i 1086 sammen med sin bror Benedikt, i den forhistoriske Sankt Albani Kirke, der lå tæt på den nuværende domkirke. Få år efter drabet blev kongen udråbt til helgen og fik derfor navnet Knud den Hellige.

De to brødre har ligget i helgenskrin i over 900 år, hvor de har været svøbt i smukke og dyrebare klæder. De fine silkestoffer har dog længe været et mysterium for forskere, som nu har sluttet sig til, at kongens oprindelige klæder mangler.

Så hvorfor indeholder Knud den Helliges skrin ikke de klæder, han oprindeligt blev klædt i? Og hvilke klæder ligger der så i skrinet?

Det 900 år gamle mysterium skal vise sig at være løst: Knud den Hellige ligger nu iført broderen Benedikts klæder. Og så har der med stor sandsynlighed været tyve på spil.

Klæderne blev ombyttet

Ifølge historiske kilder blev begge brødre svøbt og lagt i kostbare stoffer, da de blev lagt i deres relikvieskrin. Kilder fra 1536 fortæller, at Knuds skrin var med smukke og sjældne silkestoffer.

Luksuriøse silkestoffer

Kong Knuds og Benedikts luksuriøse silkestykker er formentlig blevet sendt fra Syditalien til Danmark af Knud den Helliges enke, Edel. Klæderne er muligvis bragt hjem af hans halvbror, kong Erik den første Ejegod.

Da Knud den Hellige i 1100 blev kanoniseret og lagt i helgenskrin, var silkevævning endnu ikke udbredt i Europa. Det var stadig et kunsthåndværk, som hørte det byzantinske rige til, og det gjorde silke til en både kostbar og eftertragtet importvare, som kun de færreste havde råd til.

Relikvierne blev dog gemt væk i domkirken efter den protestantiske reformation i 1536, og herefter findes der ingen andre informationer omkring kongens klæder.

- Det er fristende at tro, at Knud den Helliges dyrebare silkestoffer er blevet stjålet på et eller andet tidspunkt efter 1582, siden de aldrig omtales mere, siger professor og ekspert i arkæometri, Kaare Lund Rasmussen fra Syddansk Universitet, der har været til at undersøge tekstilerne.

Da de to relikvieskrin skulle udstilles igen i 1874, undrede datidens forskere sig over, at Benedikts skrin indeholdt de mest værdifulde silkestoffer. Da han var mindre betydningsfuld, besluttede forskerne at bytte om på klæderne, så kongen kunne udstilles med de mest dyrebare silkestoffer.


De er udsøgte og smukke silkestykker, men Knud den Helliges ligklæder må have været endnu mere udsøgte.

Kaare Lund Rasmussen, professor og ekspert i arkæometri


De silkestoffer var nemlig kun en konge værdig.

Kongens klæder var mere udsøgte

Forskere fra blandt andet Syddansk Universitet har undersøgt klæderne ved at udføre en række kemiske og historiske analyser af tekstilerne. De konkluderer, at begge skrin er lige gamle og kan dateres tilbage til 1086, hvor brødrene oprindeligt blev lagt i relikvieskrin.

- Sammen med den viden, vi har fra historiske kilder, overbeviser vores resultater os om, at Knud den Hellige i dag ligger med det, der faktisk er hans brors ligklæder, siger professor Kaare Lund Rasmussen.

Blandt tekstilerne, som oprindeligt var beregnet til Benedikt, ligger en pude med et fuglemotiv og et stykke silke, kaldet for Ørnetæppet.

Ørnetæppet, som findes i krypten på domkirken, menes at være en gave til kirken fra kongens enke, dronning Edel. Foto: Stadsarkivet

- De er udsøgte og smukke silkestykker, men Knud den Helliges ligklæder må have været endnu mere udsøgte, siger Kaare Lund Rasmussen.

I nyere tid er de to brødre blevet udstillet under glaslåg, så besøgende i domkirkens krypt også kan få et glimt af den gamle kongefamilie.

Det eneste spørgsmål, som mangler at blive besvaret, er, hvem der i sin tid stjal kongens klæder? Det er nok et mysterie, der ikke bliver opklaret.

Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december