Annonce
Nyborg

Mysteriet, der ingen ende vil tage: Hvem ejer vippefyret - og er det i virkeligheden en knaldstation?

Her ses Knudshoved Fyr og den såkaldte knaldstation ved siden af - også kendt som vippefyr eller knaldfyr i almen tale. Foto: Matilde Lunding Kusk
En henvendelse fra en af avisens læsere har startet en række af spørgsmål om vippefyret ved Knudshoved Fyr. Der er tilsyneladende ingen ejermand, og derfor heller ingen til at vedligeholde og reparere fyret, der står og forfalder år for år.

Nyborg: Hvem ejer vippefyret ved Knudshoved Fyr?

Spørgsmålet lyder simpelt, men når det kommer til svaret, er det en anden sag.

En læser henvendte sig til redaktionen, fordi vippefyret er gået i stykker. Vedkommende ville gerne vide, hvorfor man ikke gjorde noget ved det ødelagte vippefyr.

Annonce

Og derfra meldte spørgsmålet sig om, hvem der ejer vippefyret, og hvem der står for reparationen af det?

Det viste sig, at det ikke er så lige til at finde ud af, og at der i øvrigt meldte sig flere spørgsmål i forbindelse med at finde vippefyrets ejermand.

Det er en knaldstation og ikke et vippefyr. Man tror, det er et vippefyr, fordi der hænger den kurv, men det har aldrig været et vippefyr. Et vippefyr er sådan noget med brænde.

Ivar Hviid, Foreningen for bygnings- og landskabskultur for Østfyn

Mysteriet starter allerede ved definitionen af matriklen stående ved Knudshoved Fyr. Det viser sig nemlig, at der slet ikke er tale om et vippefyr - men derimod en knaldstation.

- Det er en knaldstation og ikke et vippefyr. Man tror, det er et vippefyr, fordi der hænger den kurv, men det har aldrig været et vippefyr. Et vippefyr er sådan noget med brænde, siger Ivar Hviid, fra Foreningen for bygnings- og landskabskultur for Østfyn og tilføjer:

- Her monterede man nogle dynamitpatroner med en elektrisk anordning, så man kunne fyre dem af. I tåge fyrede man knaldperlerne af, så man kunne lede færgerne sikkert i havn. Det er det eneste sted i Danmark, måske hele verden man har sådan et arrangement, lyder det.

Knaldstationen ved Knudshoved Fyr

Knaldstationen ved Knudshoved Fyr blev før i tiden brugt til at advare skibstrafikken i tåget vejr.

Den fungerede ved, at man sprængte dynamit i en kurv i vippegalgen. Dermed skabte man et knald som signal til skibene.

Knaldstationen er en syv meter høj mast med vippegalge. 

Knaldstationen, der i dag er kulturarv, er fra 1901 og har ikke været i brug siden 1934.

Knaldstationen ved Knudshoved Fyr er den eneste af sin slags i Danmark - muligvis hele verden. 

Tidligere brugte man kanoner ved Knudshoved, men da lyden fra disse ikke var høje nok, til de kunne høres på skibene i tåge, etablerede man knaldstationen. 

Dernæst kommer mysteriet om, hvem der så ejer den såkaldte knaldstation?

Indtil videre har det desværre ikke været muligt for Fyens Stiftstidende at finde svar på dette.

De bud, der er blevet kastet op i luften på mulige ejere, nægter alle at være ejermænd til det stykke kulturarv, der står og forfalder ved Knudshoved Fyr.

Kastet rundt, men stadig ingen ejer

Til en start opsøgte Fyens Stiftstidende Nyborg Kommune for at finde svar på, hvem der kunne tænkes at eje knaldstationen.

Efter lidt intern snak blandt ansatte i Nyborg Kommune kom et bud på, at ejermanden muligvis kunne tænkes at være Søfartsstyrelsen.

De ejer selve Knudshoved Fyr, der står blot få meter fra knaldstationen - og yderligere står knaldstationen registreret til Søfartsstyrelsen på kommunens matrikelkort.

Efter at have været i kontakt med driftscenterchef i Søfartsstyrelsen, Jørgen Steen Royal Petersen, viste det sig dog ikke at være tilfældet.

- Det er ikke noget, vi har noget med at gøre. Søfartsstyrelsen er nationalmyndighed omkring fyrbelysning, det vil sige, at der findes mange andre fyr, end dem vi driver, fortæller Jørgen Steen Royal Petersen.

- Rent myndighedsmæssigt er det os, der bestemmer, hvornår der skal etableres et fyrtårn eller en bøje. Men det her har ikke noget med sejladssikkerheden at gøre, og vi bruger kun midler på sejladssikkerhed. Det her har noget med kulturarv at gøre, tilføjer han.

Jørgen Steen Royal Petersen fortalte derudover, at Foreningen for bygnings- og landskabskultur for Østfyn måske kunne hjælpe os videre med at finde svar på, hvem ejeren kunne være.

Her ses den vippegalge, der før hang på masten, og som nu er gået i stykker og faldet ned på græsset foran. Det var denne vippegalge, man tidligere sprængte dynamit i for at lede skibe på rette kurs i tåget vejr. Foto: Matilde Lunding Kusk

Derfor ringede Fyens Stiftstidende til Ivar Hviid fra Foreningen for bygnings- og landskabskultur for Østfyn, der kunne fortælle, at et dokument tilbage fra 1906 fortæller, at det er DSB, der er ejer af knaldstationen ved Knudshoved Fyr.

Dokumentet, Ivar Hviid kunne fortælle om, er et brev, som er skrevet af den daværende fyrdirektør adresseret til marineministeriet. Her står det noteret, at knaldstationen tilhøres af statsbanerne - altså DSB.

Ivar Hviid kunne derudover oplyse, at det vil koste i omegnen af en million kroner at renovere knaldstationen fuldstændigt.

Det fik Fyens Stiftstidende til efterfølgende at kontakte DSB for at forelægge dem brevet og spørge, om de ville kendes ved ejerskabet af knaldstationen.

Her var svaret endnu engang nej.

DSB kunne fortælle, at knaldstationen ikke ejes af dem, og at de yderligere ikke kender til oplysningerne omkring, at den nogensinde har gjort det.

Både Nyborg Kommune, Søfartsstyrelsen, Foreningen for bygnings- og landskabskultur for Østfyn og DSB oplyser, at de meget gerne vil høre svaret på, hvem ejermanden er, når mysteriet engang er løst.

Det har som sagt endnu ikke været muligt for Fyens Stiftstidende at finde svar på, hvem der ejer knaldstationen ved Knudshoved Fyr.

Men avisen hører meget gerne fra dig, hvis du har yderligere oplysninger, der kan hjælpe med at opklare mysteriet.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Fyn

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

Navne For abonnenter

Romanforfatter: Ærø var et oplagt valg til en krimi

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Faaborg-Midtfyn

Assensvej er genåbnet efter ulykke: Tre personer er kommet alvorligt til skade

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Nyborg

Coronapas og kontrolarmbånd ved dette års julemarked: Julestemningen skal dog nok bestå

Annonce