Annonce
Danmark

Myndigheder: Vi tror ikke på dig, Naseer

Naseer Ahmad Hamidi har fået afslag på asyl i Danmark.Foto: Annett Bruhn

Naseer Ahmad Hamidi, der stammer fra Herat i Afghanistan, er en af 5093 asylansøgere, der ankom til Danmark i november 2015. Og en af de ni afghanere fra Center Hviding ved Ribe, der netop har fået endeligt afslag på deres asylsag.

Det mest udbredte argument i afslagene er manglende troværdighed i asylansøgernes fortællinger, der ifølge Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet fremstår usandsynlige, påfaldende og konstruerede til lejligheden. Naseer Ahmad Hamidi fik 9. marts en uge til at forlade landet. Men han er her stadig. - Jeg risikerer at blive slået ihjel i Afghanistan, siger han.

- Da jeg boede i Afghanistan, havde jeg ikke forestillet mig, at man noget sted i verden kunne bo sammen som kærester. Det er utænkeligt i mit hjemland. Her slår fædre deres døtre ihjel for at tale i mobiltelefon med en dreng. Jeg havde aldrig forestillet mig, at man kan leve i et land uden korruption. I Afghanistan kan politiet og politikere købes til alt.

Naseer Ahmad Hamidi sidder med afslaget fra Udlændingestyrelsen og Flytningenævnets stadfæstelse.

- Jeg har talt med en afghansk advokat, der bekræfter, at det, jeg fortæller, er helt forståeligt og slet ikke ualmindeligt i Afghanistan. Det kan sagtens forekomme, at en mand som Ahmad Javid i den grad kan nedbryde et menneske eller en hel familie for at få sin ret. Man har vurderet, at det, jeg fortæller, er konstrueret og usandt. Men med hvilken baggrund kan en dansker, uden speciel viden om Afghanistan, tillade sig at sige, at jeg lyver, og at min historie er konstrueret til lejligheden? Jeg kan fortælle i dagevis om uhyrligheder, om udnyttelse, korruption og forfærdelige ting, som ingen af jer kan forestille jer. Det sker hvert sekund i Afghanistan. Der er ikke én krig i Afghanistan, der er mange. Mit problem er ét ud af ti millioner problemer. Men min histore er sand.

Det siger Flygtningenævnet

Ifølge sekretariatschef i Flygtningenævnet, Stig Torp Henriksen, kommenterer Flygtningenævnet ikke på afgørelser i konkrete sager. Afgørelsen skal kunne stå alene.Hvis Flygtningenævnet finder, at der er grundlæggende divergenser eller udbygninger i en forklaring, kan det skabe tvivl om asylmotivet.

Omkring troværdighedsspørgsmål i asylsager tilføjer Stig Torp Henriksen:

- Det er en sædvanlig del af Flygtningenævnets arbejde at tage stilling til troværdighed. I mange sager er der større eller mindre spørgsmål herom. Det er Flygtningenævnet opmærksom på og fuldt ud i stand til at håndtere.

FN's Flygtningehøjkommissariats (UNHCR) retningslinjer indeholder flere punkter om troværdighed, blandt andet "benefit of the doubt"- at tvivlen bør komme asylansøgeren til gode. Det princip sidder i rygraden på alle nævnsmedlemmer.

Naseer Ahmad Hamidi har fået afslag på asyl i Danmark.Foto: Annett Bruhn

Første møde med Ahmad Javid

Naseer er 23 år, uddannet civilingeniør og er flygtet fra Afghanistan, fordi han der er truet på sit liv.

To måneder før sin flugt var Nasser på trafikkontoret i Herat for at ansøge om et kørekort.

Her mødte han lederen af færdselspolitiet, Ahmad Javid, der blev interesseret i den unge civilingeniør.

- Da jeg fortalte, at jeg var nyuddannet ingeniør uden arbejde, spurgte han, om jeg ville undervise hans børn i matematik og fysik. I Afghanistan er det svært at finde gode undervisere til sine børn, og ingeniører er meget respekterede.

Ahmad Javid tilbød Nasser et undervisningsjob, og Naseer, der stod uden arbejde, sagde ja tak. Naseer underviste børnene fire dage om ugen i deres hjem, og flere gange om ugen kørte Ahmad Javid Naseer hjem.

I de følgende uger fik Ahmad Javid et godt øje til Naseers søster og insisterede på at blive gift med hende. Søsteren var imidlertid forlovet med en anden og var derfor ikke interesseret.

Naseer Ahmad Hamidi har fået afslag på asyl i Danmark.Foto: Annett Bruhn
Annonce

Truslerne begynder

Naseer, der fungerede som familiens overhoved, fordi hans far er gået bort, stod fast på søsterens afvisning over for Ahmad Javid, men han blev ved med at plage Naseer og blev mere og mere grov. Naseer sagde efterfølgende sin stilling som underviser op.

Kort tid efter dukkede Ahmad Javid op hos Naseers familie.

Han undskyldte for at have været ubehagelig og truende i telefonen. Han havde i en af samtalerne understreget, at han var en meget indflydelsesrig person, og at han havde magt til at gøre, hvad han ville. Og at det ville komme til at koste familien dyrt, hvis den ikke gik med til ægteskabet.

Ahmad Javid spurgte Naseer, om de ikke kunne tage hen på trafikkontoret og tale fornuftigt om tingene og finde en løsning.

Annonce

Accepterer ikke et nej

- Hele situationen var blevet et stort problem for min familie. Vi var meget påvirkede af det, og min mor blev mere og mere syg af ængstelse og bekymring. Da han kom til mit hjem og beklagede og sagde, at han vil løse problemet på en fredelig måde, tog jeg med. Jeg stolede på, at vi bare skulle have en stille og rolig snak, så jeg kørte med.

Sådan gik det ikke.

- Han tog mig med ind i et forhørslokale og sagde, at han kunne slå mig ihjel nu og bagefter sige, at jeg var blevet dræbt i trafikken.

Ahmad Javid gjorde Naseer det klart, at han insisterede på at gifte sig med hans søster, og at han ikke ville tøve med at slå Naseer ihjel, hvis han ikke accepterede.

- Han truede også med at fængsle min familie, og med at melde mig for trafikdrab.

Dagen efter gik Naseer til politiet for at klage over Ahmad Javid.

Annonce

En æressag

- Men de holder jo sammen inden for politiet. Eller også var de bange for ham. Efter tre dage ringede de i hvert fald og sagde, at de ikke kunne gøre noget, fordi det var et privat anliggende.

- Politiet i Afghanistan er ikke som i Danmark. De øverste er meget indflydelsesrige og har en enorm magt i samfundet. Og så er de svært bevæbnede. Der er stor korruption både hos politiet og politikerne. De har magten til at gøre, hvad de vil.

Få dage efter, at politiet havde meddelt, at de havde opgivet at gøre noget i sagen, ringede Ahmad Javid igen og erindrede Naseer om sin magt. Og sit ønske om ægteskab.

Ud over at være fast besluttet på at få Naseers søster var projektet blevet en æressag. Ahmad Javid havde nemlig fortalt vidt og bredt, at han allerede var forlovet med hende, hvorfor han nu risikerede at tabe ansigt.

- I Afghanistan spiller ære en stor rolle. Det kan næsten være umuligt at fungere, hvis man mister sin ære.

Annonce

Overfaldet på åben gade

En aften da Naseer var på vej hjem fra hospitalet, hvor han havde besøgt sin mor, blev han stoppet på gaden af en bil.

- Der kom tre-fire mænd ud af bilen. De begyndte at slå. De gav mig noget over hovedet og kørte mig hen til en gammel bygning. Ahmad Javid kom efter få minutter. De slog mig og truede med at slå mig ihjel og med at kidnappe min familie. Alt sammen for at få os til at acceptere et bryllup. Ahmad Javid truede med at kidnappe min søster og sagde, at han ikke behøvede at holde stor fest, men at han ville gifte sig med hende foran mig. Det, han mente, var, at han ville voldtage hende foran øjnene på mig.

Mændene slog og mishandlede Naseer, der til sidst ikke kunne registrere, hvad der foregik. Næste morgen lykkedes det ham at skubbe en stor trædør op og flygte.

Annonce

Naseer flygter

Selvom Naseer var fast besluttet på at blive sammen med sin familie og ikke mindst sin syge mor, beordrede hans onkel ham til at flygte med det samme.

- Da han lovede at passe på min familie og få dem ud af landet, når min mor var rask nok til at rejse, accepterede jeg. Og han holdt sit løfte. To uger efter var de i sikkerhed i Iran.

Da Ahmad Javid ikke kunne finde Naseer, opsøgte han Naseers bror i Kabul og overfaldt ham. To dage efter flygtede broren til Tyrkiet, efter at hans chef havde hjulpet ham med visum og penge.

Naseer flygtede alene gennem Iran til Tyrkiet til fods i bjergene og betalte menneskesmuglere for at komme videre til Grækenland.

3. november 2015 ankom Naseer til Danmark. 9. marts i år stadfæstede Flygtningenævnet Udlændingestyrelsens afslag på asyl.

Annonce

Afslag og ventetid

- Den største fejl, jeg har gjort, var til samtalen med Udlændingestyrelsen. Mit hoved var fyldt med alt det, jeg skulle huske at sige. Og så fik jeg ikke sagt det hele alligevel. For i retten, da jeg ville sige det hele, ville de ikke høre på mig. Det hele gik så hurtigt, og det føltes som om, sagen var afgjort, inden den overhovedet begyndte. Hvis de vil høre det hele, må de give mig et interview mere.

Naseer har sendt endnu et brev til Flygtningenævnet og bedt om at få sin sag åbnet igen, og han har søgt om humanitær opholdstilladelse.

Efter Flytningenævnets stadfæstelse af Udlændingestyrelsens afslag overgår hans sag til Udlændinge Center Nordsjælland (UCN).

Nu kan han bare vente.

Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Odense

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce