Annonce
Danmark

Mylenberg anmelder Michelle Obamas bog: Hvor megen forskel kan et menneske gøre?

Troels Mylenberg, vært, TV2/News.

Bøger: Det er selvfølgelig enorme fordringer at have til mennesker, at de skal forandre verden. Men ikke desto mindre bør det være målet for os alle, at vi sætter os spor, at vi på hver vores måde efterlader aftryk, der betyder noget for nogen. Ikke mindst politikere går naturligvis med hovedet forrest ind i den fordring. Men hvad med politikeres ægtefæller? Hvad skal og kan de?

Det svar leder man efter i den tidligere førstedame i USA, Michelle Obama's, selvbiografiske bog "Becoming". For hvad kan den platform egentlig? Hvad kan og skal man gøre, når man mere eller mindre pludseligt bliver USA's første sorte familie i Det Hvide Hus. Med licens til at forandre på en bund af en politisk kampagne, som slog på netop det. "Change we can believe in", altså forandring, vi kan tro på, som det hed hos Barack "Yes we can" Obama. Og med mere end en halv amerikansk befolkning og en endnu større del af den samlede globale menneskeheds drømme om en bedre verden slænget over skuldrene som et gyldent åg af forventninger.

Michelle Obamas bog giver et blandet svar. For til trods for alle de store tanker, idealer og den enorme popularitet er bitterheden en evig passager i turen mod eftertanken og refleksionen. For hvordan kan man lykkes med alt det, man vil og gør og ønsker, når stafetten gives videre til Trumps rædselsregime, som det i hvert fald er i Michelle Obamas øjne. Tydeligvis kæmper hun både i bogen og i virkeligheden med at forstå og acceptere, at otte års position på den største platform af dem alle skulle ende med, at Trump kom som den næste.

Hun argumenterer indgående med alt det, hun selv har nået på otte år i Det Hvide Hus. Hun skriver specifikt, at hun ikke er politisk analytiker og derfor ikke vil forsøge sig med at give et svar på, hvordan de amerikanske vælgere kunne gå fra Obama til Trump, men alligevel opgør hun sine egne sejre. Sin egen forandring.

Særligt på børneområdet, hvor kampen for sundere madvaner og for at få fødevareindustrien til at producere sundere produkter står øverst. Utvivlsomt et ædelt mål, og ingen læser efterlades i tvivl om, at det er her, Michelle Obama har sat sin politiske kapital i spil. Kampen for sundere børn, kampen for at dem, der ikke har de store personlige ressourcer også får en chance i det amerikanske samfund.

Over for det står Michelle Obamas personlige kamp. Politik er ikke hende, hun havde helst været fri og havde meget hellere set, at hendes mand havde opsøgt en karriere uden for politik, i undervisning eller i organisationsarbejde. Men den politiske flamme brændte i ham, og det tog også masser af interne kampe i Michelle Obama selv at give efter for mandens politiske virkelyst. For det involverer hende, styrer hende og begrænser hende.

Heri ligger bogens vigtigste og klart mest interessante dele. Der hvor Michelle Obama reflekterer over sin egen rolle og position. Hun, der er opvokset på Chicagos sydside i den lavere middelklasse i en familie, der alene er rig på kærlighed og sammenhold, udlever alle de drømme, som en hjemmegående mor og en opofrende og kronisk syg far, der bor til leje i tantens hus, har. Søde, kloge, ordentlige Michelle, der øver sig i ihærdigt på klaverlærertantens uperfekte og nedslidte opretstående klaver, og som derfor fryser i nervøsitet og præstationsangst, da hun første gang skal optræde ved et lille flygel i skolen, hvor alle tangenter er perfekte.

Mere præcist kan billedet næppe være. Og Michelle Obama evner da også helt op til og med tiden i Det Hvide Hus med alle de fine middage og møder med alverdens ledere at holde fast i sig selv. Hun er stadig den lille pige, der er opfostret på de nedslidte og forrevne tangenter, men pludselig står med hele verden som sit klaviatur. Splittet mellem rollen og funktionen, hvor man ikke må træde ud af protokollen og etiketten og da slet ikke må lægge armen om dronning Elisabeth til fest på Buckingham Palace, men alligevel gør det, for sådan er hun altså, Michelle. Varm og menneskelig. Blot en pige fra Southside Chicago, som udlever det amerikanske elevatorsamfunds vildeste muligheder fra klaveret til de fineste universiteter og jobbet som advokat på 42. etage i Chicagos skyskrabere.

Men hvilken forskel gjorde det så?

Michelle Obama svarer ikke, og det er nok det, der gør bogen til endnu en del af rollen frem for til en helt ægte historie fra hjertet. Nok er det hele med, fortællingen om barndommen, studierne, mødet med den altid afslappede, kloge, belevne og gennemordentlige supermand Barack, tvivlen og skiftet fra karriereadvokat til job med mere mening, livet med små børn og en mands karriere, der trods alt kommer i første række. Mønsterbruddet, der alligevel ikke blev til meget andet end et mønsterhop fra et mønster til et andet.

Men som læser efterlades man med et savn efter den dybere refleksion, for hvilken forandring skabte Obama-parret egentlig? Hvordan benyttede de deres historiske muligheder for at skabe varig forandring. Tænk hvor modigt det ville være, at åbne for erkendelsen af de forspildte chancer og muligheder.

Ja, de er og var imponerende. Og deres fra yderst til inderst-ordentlighed, menneskeforståelse og grundlæggende værdier inspirerende og smittende. Men de blev på mange måder også "bare" endnu et i rækken af præsidentpar. Præget af politik muligheder og faldgruber som alle andre. Splittet mellem idealer og virkelighed. Mellem "yes we can" og så det, der kunne lade sig gøre, når det kom til stykket.

Man aner mellem linjerne, at Michelle Obama et eller andet sted selv godt kan føle skuffelsen. Det havde klædt bogen, hvis den tanke også fik plads på linjerne.

Michelle Obama: "Min historie", 464 sider, Lindhart og Ringhof, er udkommet

Tre stjerner af seks

Michelle Obamas bog har titlen "Becoming" - på dansk er den oversat til "Min historie". Den er udkommet på Lindhart og Ringhof.
Annonce
Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Middelfart

Middelfart bliver hjemmebane for volleyball-landsholdene: - Som klub er vi ellevilde

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

Tyv udnyttede larmende støvsuger: Kvinde fik stjålet taske fra eget hjem

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Kerteminde

Kendt sushi-kæde åbner ny restaurant: - Det er vores kunder, der har bedt os om det

Annonce