Annonce
Indland

Muslimsk friskoleleder: Forældre er trætte af presset folkeskole

Muslimske friskoler har oplevet en stor tilgang, viser nye tal.

Når flere muslimske forældre vælger at sende deres børn på fri- eller privatskoler så handler det om, at de ikke mener, at undervisningen er god nok i folkeskolen.

Det siger Mohammed Bibi, der er skoleleder på den nyåbnede friskole Roser Skolen i Odense.

- Det tyder på, at der er flere velfungerende muslimske familier, der også har fået økonomisk mulighed for at sende deres børn på en fri- eller privatskole. For de enkelte familier er det jo fint, men for samfundet er det jo et problem, fordi det er et fravalg af folkeskolen, siger Mohammed Bibi.

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af muslimske forældre, der sender deres børn på fri- eller privatskole, er steget med 25 procent i de seneste tre år.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen, kaldte i TV 2 News forældrene for småracister.

- Arabiske, tyrkiske og somaliske forældre, de holder sig til deres egne. De gifter sig med deres egne, og de har ikke lyst til at mødes med danskere og det danske samfund, som har strakt en hånd ud til dem igennem 30 år, siger Alex Ahrendtsen til TV 2 NEWS.

- Jeg synes det er hyklerisk. Der er jo folkeskoler, hvor næsten 100 procent af eleverne er to-sprogede. Men fordi det så er en friskole, så er det en dårlig ting?, spørger Mohammed Bibi,

- Alex Ahrendtsen gør meget ud af at fortælle, at det her er et kulturelt problem. Men det er ikke et fravalg af de danske værdier. Det er et fravalg af den pressede folkeskole, hvor klassekvotienterne er høje, forældreindflydelsen lav og elevadfærden ofte uacceptabel, siger Mohammed Bibi.

- Vi oplever en tid hvor serviceydelserne er knappe og alle er udfordrede. Der skal fyres lærere i Odense og normeringerne bliver pressede. Det er der mange familier, der ikke vil finde sig i og jeg synes det er fedt at forældrene gør noget, siger Mohammed Bibi.

På Roser Skolen har de slået sig op på en høj faglighed, lavere antal elever i klasserne, engelsk fra 1. klasse og modermålsundevisning. Samtidig er klasserne udstyret med elektroniske tavler og anden moderne it.

Skolen har 152 elever og 10 lærere og åbnede i august sidste år.

Selvom det går godt for den odenseanske friskole, så er Mohammed Bibi stærkt bekymret for folkeskolens fremtid.

- Jeg kan blive bekymret for folkets skole. Den bindende og samlende skole findes ikke mere. Vi hører en ting om hvordan folkeskolen skal være. Mens man på politisk og kommunalt plan gør noget helt andet, siger den odenseanske friskoleleder.

Annonce
Mohammed Bibi er leder af Roser Skolen i Odense.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce