Annonce
Kultur

Musiker udgiver heltekvad: Drama på Lillebæltsbroen er baggrund for ny sang

Brobisse og rigger Wandy Hansen, Fredericia, arbejdede sammen med mange andre i højden, da Den Ny Lillebæltsbro blev bygget 1965-1970. Wandy, der vist kun har sandaler på her på billedet fra 1969 eller 1970, huskes for en utrolig redningsdåd i 1969. Han reddede en kammerat, der blev slynget i havet ved en arbejdsulykke. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Musiker og musiklærer Heine Hamborg fra Vejle udgiver sang om helte som fredericianeren Wandy Hansen, der for 52 år siden sprang otte meter fra Den Ny Lillebæltsbro for at redde sin ven.

Fredericia/Vejle: Onsdag 4. juni 1969 sprang Wandy Hansen i Lillebælt fra otte meters højde for at redde sin barndomsven og kollega.

På årsdagen her 52 år efter udkommer en sang, der med udgangspunkt i fredericianerens heltedåd hylder alle hverdagens helte. Sangen 'Helte som dig' er skrevet af musiker og musiklærer på Vejle Friskole, Heine Hamborg.

Han fik ideen for mere end et årti siden, da han hørte P4 Trekanten, som dækkede Lillebæltsbroens 40-års jubilæum.

Annonce

- På vej over Vejlefjordbroen i min bil hører jeg den her vilde historie om brorigger Wandy Hansen, der reddede sin barndomsven fra den sikre død. Historien var så ægte, rørende og inspirerende, så jeg røg hjem og skrev sangen, fortæller Heine Hansen, der i perioden 2006 til 2010 udgav et par album og arbejdede på at få gang i en musikkarriere.

11 år i skuffen

Men helte-sangen fik han ikke udgivet dengang. Så det oplagte spørgsmål er jo:

Hvorfor udgiver du den nu?

- Historien er alt for god til, at den går i glemmebogen. Når jeg har været ude og spille, har jeg nogen gange spillet sangen - og når jeg fortæller den, er der alt for mange, som ikke kender historien, siger Heine Hamborg, der til daglig er lærer på Vejle Friskole, hvor han blandt andet er musiklærer.

Heine Hamborg, der til daglig er lærer på Vejle Friskole, er også sangskriver. På årsdagen for en dramatisk arbejdsulykke på Den Ny Lillebæltsbro udgiver han et moderne heltekvad - en hyldest til brobissen Wandy Hansen og andre helte som ham. Privatfoto

Han tilføjer:

- Corona har også spillet ind på min beslutning om at udgive sangen nu. Det har været så mørkt og trist, så det har været vigtigt at få noget lyst og inspirerende ind i hverdagen. Og det er en inspirerende historie for alle - ikke kun de, der bor i Fredericia. Den fortæller, hvad vi kan, når vi kommer i en presset situation.

Historien om Wandy Hansen

  • Wandy Hansen blev født i Vendersgade i 1940 og voksede op i Jyllandsgade.
  • Han stak til søs i 1956 og sejlede det meste af sit liv. I 1960'erne og 1970'erne var han broarbejder.
  • Han var blandt andet ansat i entreprenørfirmaet Saabye & Lerche, der byggede Den Ny Lillebæltsbro.
  • 4. juni 1969 sprang en stålwire oppe på Den Ny Lillebæltsbro. Otte meter over det strømfyldte vand. Fire riggere blev ramt. Heriblandt kammeraten Hans Kollerup Nielsen, som blev ramt af en kasteblok, der skubbede ham i vandet.
  • Uden at tøve sprang Wandy Hansen på fødderne i for at redde sin ven og kollega, som overlevede arbejdsulykken.
  • Fredericia Dagblad har tidligere skrevet om arbejdsulykken, og journalisten Thomas Kvist Christensen har skrevet en bog om den dramatiske historie.
Annonce

Hyldest til helte

Den musikskrivende lærer understreger, at hans budskab med sangen ikke er, at vi alle skal kaste os ud fra broer for at redde nogen.

Entreprenøren forærede Wandy Hansen et fint guldur, fordi fredericianeren i sommeren 1969 sprang i det strømfyldte farvand og reddede sin kollega, Hans Kollerup Nielsen, fra den visse død. Det skete efter en arbejdsulykke under opførelsen af Den Ny Lillebæltsbro. Arbejdskammeraterne indsamlede 365 kroner til deres kammesjuk og helt. Og de danske brobyggeres brancheorganisation stod også klar med ros og en kontant gave til den ellers så beskedne Wandy Hansen. Det kunne Fredericia Dagblad fortælle 29. september 1969: ”Ved en højtidelighed hos Monberg & Thorsen A/S blev rigger Wandy Hansen, Fredericia, i formiddag hædret for sin modige og hurtige indsats under en arbejdsulykke, som skete på den ny Lillebæltsbro i sommer. Formanden for Jern- og Metalindustriens Sammenslutning, konsul Peter Mortensen, holdt en tale til riggeren og overrakte ham som hædersbevis et diplom samt en check på 1000 kr. Ulykken skyldtes, som det vil huskes, en sprængning af et kabeløje. 4 mand var i gang med justering af et stabiliseringskabel, som skulle hindre, at gangbroerne kom i svingninger under kraftigt blæsevejr. De blev alle ramt af en stålwire, som var fastsat til ståløjet.”

- Historien minder os om, hvad vi egentlig er i stand til, når det gælder. Det er i hvert fald mit take på den, siger Heine Hamborg og fortsætter:

- Sangen drejer sig ikke kun om Wandy Hansen. Den er en hyldest til alle helte, og der findes mange helte. De, der har kæmpet for at redde covid-syge, for eksempel. Eller de, der gør noget godt for folk på plejehjem.

Annonce

Søger ideer til nye sange

Heine Hamborg har tidligere skrevet sange, der formidler en lokalhistorie, som historien om hvalen, der strandede i Vejle Fjord. En kollega, der havde en fortid som brandmand, har også inspireret med en vild historie om at redde en kvinde ud af en brand.

- Jeg har en stor drøm om at kunne samle historier her fra Trekantområdet, for det er mere interessant at skrive om end forlist kærlighed, som jeg skrev om, da jeg var ung, siger Heine Hamborg, der gerne vil have inspiration fra hans lyttere og avisens læsere:

- Jeg vil meget gerne have inspiration til, hvilke historier der fortjener en sang. Det behøver ikke være vilde historier som Wandy Hansens redningsaktion.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce