Annonce
Kultur

Musikbog: Et opkog af for meget

Den danske avantgarde-kunstner Martin Hall har skrevet første bind af en selvbiografiserie, som er både indsigtsfuld og morsom, men også uvedkommende visse steder.

Martin Hall slog som teenager igennem som punkmusiker, han er også forfatter og har været på tv. Hans oplevelser i de formative år skildres i små erindringskapitler bogen igennem. Ingen tvivl om, Martin Hall har levet et måske anderledes, men også spændende liv. Men det bliver lidt for navlepillende og privat, når han f.eks. skriver om forholdet til sin mor. Derimod er det mere spændende at høre om en person som den falske marquis Marcel de Sade, som rumsterede i en herskabslejlighed på Frederiksberg i en anden tid og gjorde et stort indtryk på forfatteren.

Sproget er godt, flydende, men også af og til i passager for storladent til at kunne bære sin egen vægt sort på hvidt. Bogens udfordring er, at den er et opkog af alt muligt, som er formateret sammen i bogform - og det er af og til for indforstået. Hvorfor ikke være mere selektiv og vælge tre-fire hovedtræk ud - det havde gjort bogen stærkere og mere strømlinet. Men der er forhåbentlig tid til at rette den del ind i de kommende bind.

Selvbiografi

Martin Hall: "Martin Hall: 1971-1985"

245 sider, Tiderne Skifter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce