Annonce
Danmark

Musikanmelderen: Mine fem yndlingssange med Kim Larsen

1 "Kvinde min" - fra "Gas 5", 1975.

Jeg kunne også have valgt "Det bedste til mig og mine venner", "Pilli Villi", "Rabalderstræde", "Det var Inga og Katinka .." eller de endnu ældre "Langebro" og "Se din by fra tårnets top". Sange, der skildrer et råt og eksotisk Christianshavn, så fjernt fra min virkelighed i en fredsommelig Odense-forstad i 70'erne. Men "Kvinde min" er og bliver lyden af ungdomsskolefesterne, sød martini bianco, hvid dandy, mit første tyngekys og verdens største hjertesorg.

2 "Som et strejf af en dråbe" - fra "Live i Skandinavien", 1978.

Søndag efter søndag var det den minutkorte ballade, der slog godnatkrølle på ungdomsprogrammet P4 i P1. Sangen med den koncentrerede tekst indkapslede al den forvirring, frustration, frygt, fryd og forelskelse, som kværnede rundt i en teenagepiges indre. Sangen virkede som et kærtegn og et løfte om, at kampene var værd at kæmpe, tvivlen værd at bokse med, for om næste hjørne ventede lykken, kærligheden og, nå ja, meningen med livet.

3 "Kattemor" - fra "Gør det noget", 1977.

En kærlighedserklæring til kvinden, som ingen andre ser. Posedamen, som fodrer byens vilde katte, der slikker hendes hånd, men "det kan ingen fatte, nej for hvem på denne jord kan vel elske en ensom gammel kattemor". Teksten er "den femte Gasolin" Mogens Mogensens. Men musikken er umiskendeligt Larsens: En smertefuld melankoli, der undervejs eksploderer i rockbrøl og ender som den inderligste hymne til verdens usynlige menneskeskæbner.

4 "Damen inde ved siden af" - fra "Øst for Vesterled", 2017.

Et eksempel på Larsens knivskarpt sansede erindringsbilleder. En bittersød historie om en 14-årig knægts forelskelse i en "lidt bedaget blondine" med "nedringet sweater, spadseredragt og stiletter". Tilsat en sørgmunter efterskrift om, hvordan han mange år senere respektfuldt undlod at give sig til kende, da han genså kvinden, der var blevet et gammelt liv med "stiletter og gangstativ". Hele livet sanset i én sang.

5 "Blå sko" - fra "Kim Larsen & Kjukken", 1996.

Vrøvle-Larsen i storform om livet, der går sin skæve gang, og drømmen om "bare at måtte sidde her og kigge på blå sko - blå sko - kønne pi'r med blå sko". Men lur mig, om det ikke mindst lige så meget var pigernes knaldrøde læber, Larsens blik klæbede til. Den lille bagatel af en sang fra Kjukkens debutalbum indvarsler med guitaristen Karsten Skovgaards uimponerede skifflespil det tiltrængte instrumentale løft, som bandet tilførte Larsens sange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce