Annonce
Odense

Museumslukning risikerer at koste forretning

Efter at HCA museet og Lotzes Have er blevet til en byggeplads, må Elisabeth Tejlmand kigge langt efter turister og kunder, der kommer tilfældigt forbi butikken HCA Souvenirs i Bangs Boder. Hun er ikke sikker på, at butikken eksisterer, når det nye museum som forventet åbner i 2020. Foto: Nils Svalebøg

Ikke særlig betænksomt at male gulvet i parkeringskælderen under julemarkedet, lyder det fra ejere af HCA Souvenirshop i Bangs Boder, der er skuffede over manglende støtte fra Odense Kommune. Kun et mirakel kan redde forretningen fra at lukke.

Der har ikke været mange købeklare mennesker i Bangs Boder, siden museet H.C. Andersens Hus lukkede for et år siden. I den tre år gamle forretning HCA Souvenirs i nummer 28-30 har de manglende kunder betydet en nedgang i omsætningen af handel med gadekunder på 60 procent i forhold til året inden, forklarer den ene indehaver, Elisabeth Tejlmand:

- Vi kan mærke, at folk er glade for, at vi er her, og det går fremad men at få fat i virksomheder, som kan se en idé at bruge vores HCA-artikler som kundegaver i udlandet, men det går slet ikke hurtigt nok. Og efter at museet lukkede og adgangen til området er spærret af, er det svært for os at få forretningen til at hænge sammen. Hvis vi fortsat skal være her om et år, skal der ske et mirakel, siger hun.

En af de to øvrige ejere, Richard Storm, fastslår, at butikken, der slog dørene op i august 2015, er en nystartet virksomhed, og at den derfor ikke har en stor kapital at bruge af i nogle dårlige måneder.

- Vi er skuffede over, at Odense Kommune ikke hjælper os mere med at gøre opmærksom på vores eksistens. Som det er nu bruger vi af vores egne penge på at holde gang i forretningen, men det kan vi jo ikke blive med i en evighed, siger han.

Annonce

Som det er nu bruger vi af vores egne penge på at holde gang i forretningen, men det kan vi jo ikke blive med i en evighed.

Richard Storm, en af tre indehavere af forretningen HCA Souvenirs
Souvenirs med H.C. Andersen-motiver er for tiden suppleret med julepynt inspireret af digteren. HCA Souvenirs rykker også ind imellem ud på nogle af de fynske julemarkeder med sine varer. Foto: Nils Svalebøg

Idé fra London

Ifølge de tre ejere er en stor del af problemet, at Odense Kommune ikke tænker dem ind i byomdannelsen. Når der laves kort over området, er deres del af gaden ikke tegnet med, og selv om de har forsøgt at foreslå kommunen at sætte skilte op i området, der viser turister og andre vej, har de ikke fundet en kommunal person, som ville tage imod deres idéer.

- I London har jeg set, hvordan forretninger får lov at skilte ved attraktionerne. Det er mindre kulturelt og mere markedsorienteret, så det kræver at vi tænker lidt anderledes her, end vi plejer, siger Elisabeth Tejlmand. Hendes ene forretningspartner fortsætter:

- Vi efterspørger bare en smule omtanke i forbindelse med planlægningen fra kommunal side. For eksempel er vi med på, at gulvet i parkeringskælderen skal males, men vi forstår ikke, hvorfor det lige skal være nu - op til og under julemarkedet, siger Karin Bonde Storm. Elisabeth Tejlmand undrer sig ikke over, at fodgængerne ændrer adfærd og skifter deres normale mønster ud med et andet, når vejen spærres af.

- Men vi forstår ikke, at kommunen ikke kan yde både dem og os den service at vise bedre vej. Besøgende skal jo gerne have en god oplevelse, når de handler i city, siger hun.

Dem, der går forkert

Inden HCA Souvenirs slog dørene op viste ejerne, at det ville blive nogle udfordrende år, når Lotzes Have med sine daglige sommeroptrædender og tusindvis af gæster ikke længere lå lige uden for døren.

- Men at det skulle blive SÅ svært, som det er, havde vi ikke forudset. Vi var i en god gænge og havde en optimistisk tiltro til, at vi kunne trække folk herned, siger Elisabeth Tejlmand.

Ofte er dem, der kommer ind i butikken, turister der leder efter det midlertidige H.C. Andersen Museum, og som er gået forkert.

- Jeg siger til dem, at de er velkomne til at komme tilbage, når de har set museet, men det gør de ikke, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fred friskolerne

Man kan sagtens sidde tilbage med en fornemmelse af, at det var tomme tønder, der buldrede, da Socialdemokratiet allerede fra årets begyndelse varslede store nedskæringer på friskoleområdet. Sådan gik nemlig ikke, da finanslovforhandlingerne i sidste uge faldt på plads og godt for det. For ikke alene ville det give mange kommuner et øjeblikkeligt problem med at finde plads til de friskoleelever, der risikerede at sive tilbage til folkeskolen, hvis der var udsigt til en større stigning i friskolernes egenbetaling. Det ville også ramme hårdt i de mindre byer i de kommunale udkanter, hvor engagerede lokale kræfter har forsøgt at sikre områdets fremtid ved at holde liv i den lokale skole, som lokalpolitikerne i stordriftens navn har lukket. Friskoler, der er vokset frem på gammeldags dyder som medbestemmelse og demokrati, og som regeringspartiet næppe kan være oprigtigt interesseret i at spænde ben for. End ikke selv om de 300 millioner kroner, undervisningsministeren varslede at ville tage fra driften af de 550 friskoler, kortvarigt ville pynte et andet sted i statens budget. De buldrende tønder og det kritiske blik på friskolerne var til at begribe, hvis de skyldtes, at skolerne ikke fulgte lovgivningen, eller hvis de underviste efter helt andre principper og i andre fag end dem, folkeskoleloven bekender sig til. Men virkeligheden er jo, at mange af friskolerne er oprettet på geografiske områder, hvor kommunerne for længst har sluppet deres ansvar. Med den månedlange debat om skolernes økonomi kan usikkerhed for fremtiden imidlertid være plantet så dybt i friskolemiljøet, at regeringen bør forsikre skolerne om, at debatten ikke kommer til at gentage sig til næste år. Og ikke nok med det: Regeringen skylder at sikre skolernes fremtidige eksistens og frede dem, så de kan bruge deres engagement på det, de er bedst til - at undervise børn i deres nærområde. Andet kan hverken skoler, elever eller forældre være tjent med.

Annonce