Annonce
Assens

Museumsgæster kan ikke få nok: - Det er vidunderligt

Susanne og Allan Jacobsen gik Frederik Ernsts lejlighed igennem to gange, fordi der er så meget at se på. Foto: Nina Vibe Petersen
Fredag formiddag var der intet andet end tilfredse gæster i Ernsts Samlinger

Assens: De er egentlig på vej mod færdselsretningen, Allan og Susanne Jacobsen.

- Men der er bare så meget at kigge på, at vi går den samme vej tilbage for at komme i haven, forklarer Susanne Jacobsen med et grin, mens hun læner sig frem mod en kamin, der er pyntet med spejl, lysestager og forskellige krus med låg.

Det er fredag formiddag, og Museum Vestfyn har lige åbnet dørene ind til udstillingen 'Ernst', hvor man kan blive klogere på sølvvarefabrikant Frederik Ernst og sølvvarefabrikken. Og ikke mindst Frederik Ernsts lejlighed, som han udsmykkede og fyldte med den ene smukke kunstgenstand efter den anden.

I 2018 blev lejligheden åbnet, så man kan se den uden at være på en guidet rundvisning, og det tilbud tager rigtig mange imod.

Deriblandt ægteparret fra Odense.

- Vi har taget tilløb til at tage herned mange gange, men først nu er det lykkedes. Det er virkelig fedt og interessant at se, siger parret, der også har planlagt besøg på Willemoesgården, i kirken og Plums Tømmerlade denne fredag.

Parret lader sig ikke distrahere fra de afspærringer og glasbokse, der er sat op for at beskytte samlingen.

- Der er så mange flotte effekter her, så jeg kan godt forstå det. Der er virkeligt mange ting, som er unikke og værdifulde, de skal passe på, siger Susanne Jacobsen.

Annonce
Der er sat glas op foran pyntegenstandene i vinduskarmen, så man ikke ved en fejltagelse kommer til at vælte dem. Foto: Nina Vibe Petersen

En appetitvækker

I spisestuen er Arne og Gunhild Martinsen begejstrede for ikke bare bordet, der er dækket med Flora Danica-stel, men også alle de ting, der pryder vægge og hylder.

- Ej, se de små kopper med svanehals, siger Gunhild Martinsen og peger på en række kopper og kander, hvor svanehalse er forvandlet til hanke.

De har været på besøg i Assens og benytter sidstedagen til at følge en anbefaling; besøg 'Ernst'.

- Det er utroligt flot. Udstillingen er meget overraskende i sin rigdom og mangfoldigheden i tingene, der er samlet gennem tiden, siger Arne Martinsen, mens hustruen tilføjer således:

- Det er vidunderligt, at han (Frederik Ernst, red.) har gjort det, så vi andre kan se det.

Parret får på den aller sidste del af turen selskab af museumschef Johan Møhlenfeldt Jensen, der bidrager til forståelsen af mennesket Frederik Ernst.

- Han ville jo hellere være operasanger, men så døde hans bror, og han arvede en sølvvarefabrik. Men han fortsatte med at omgive sig med smukke ting.

- Han starter med at tænke det som sin lejlighed, men vi kan se, at han i løbet af livet begynder at omtale den som sit museum i stedet, siger han, inden parret takker af.

Men kun for denne gang.

- Vi kommer helt sikkert igen. Det her var bare en appetitvækker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];