Annonce
Indland

Museumsdirektør om tilbagebetaling af millionlån: - Politikerne må rydde op

Museer landet over sætter deres lid til, at politikerne finder en løsningen og dermed slipper for at skulle tilbagebetale lån for op mod 900 millioner kroner. Lån, som da de blev optaget af museerne, blev betragtet som støtte. Arkivbillede: Kim Rune.

Direktør for Odense Bys Museer forventer, at politikerne på Christiansborg finder en løsning på de 900 millioner kroner, som museer rundt om i landet står til at skulle tilbagebetale til Arbejdsmarkedets Feriefond.

15 millioner kroner. Så meget står Odense Bys Museer til at skulle tilbagebetale til Arbejdsmarkedets Feriefond. Knap ni millioner forfalder allerede i 2019. Det får dog ikke museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesen til at ryste i bukserne.

For det første er det Odense Kommune, der hæfter for de to lån, som i sin tid blev optaget af henholdsvis Børnekulturhuset Fyrtøjet (8.909.000 kr.) og Møntergården (6.380.000 kr.). For det andet har han en klar forventning om, at politikerne på Christiansborg får ryddet op i det, de selv kalder "utilsigtede konsekvenser" af, at den tidligere S-R-regering med støtte fra Venstre, Det Konservative Folkeparti og SF overførte 360 millioner kroner fra fonden til staten i årene 2013-2016.

Torben Grøngaard Jeppesen fortæller at der ikke var tale om lån, men om donationer, som af tekniske årsager blev optaget som lån.

- I de år, hvor Arbejdsmarkedets Feriefond kørte derudad, var det jo meningen, at de her mange penge skulle bruges til at skabe ferieattraktioner. Lånedelen var rent fondsteknisk. Dengang lå Fyrtøjet ikke under os (Odense Bys Museer, red.), men jeg hjalp til med at skaffe det lån, og vi fik at vide, at det var blivende, siger han og fortsætter:

- Vores lån er et ret små i den store sammenhæng, så vi har valgt den strategi, at lægge os i baghjulet på de andre, for vi var godt klar over, at der ville komme et oprør. Det er jo utilstedeligt. Så, jeg ser frem til, at Troels Lund Poulsen og de andre politiske partier får lukket den her sag på en eller anden måde.

Det er jo utilstedeligt. Så, jeg ser frem til, at Troels Lund Poulsen og de andre politiske partier får lukket den her sag på en eller anden måde. Museumsdirektør i Odense Bys Museer Torben Grøngaard Jeppesen.

Sagen kort

Arbejdsmarkedets Feriefond har krævet tilbagebetaling af lån. Ifølge Berlingske, som bragte historien lørdag, drejer det sig om lån for op mod 900 millioner kroner.Kravet kommer i kølvandet på, at den tidligere S-R-regering med opbakning fra V, K og SK trak 360 millioner kroner ud af feriefonden fra 2013-2016.

2014 blev feriefondens vedtægter ændret, så de begrænser fondens hovedformål til at skabe ferieoplevelser for udsatte børn og familier, og derudover kræver, at fonden inddriver de udestående millioner.

Hermed risikerer flere museer og kulturinstitutioner at dreje nøglen om. De mener, at feriefonden - ved optagelsen af lånene - har givet udtryk for, at pengene ikke skulle betales tilbage.

Følgende fynke museer og institutioner har optaget lån hos Arbejdsmarkedets Feriefond: Odense Bys Museer (15.289.000 kr.); Danmarks Forsorgsmuseum, Svendborg (4.866.000 kr.); Naturama, Svendborg (2.160.000 kr.); Søbygård, Ærø (3.000.000 kr.); Boserupminde, Glamsbjerg (1.249.000 kr.) og Øhavets Smakke- og Naturcenter, Strynø (5.000.000 kr.)

Annonce

DF: Eftergiv lånene

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har da også tænkt sig at indkalde til et møde, hvor museernes uheldige situation skal drøftes.

- Jeg kan konstatere, at nogle museer er blevet bragt i en trist situation. Derfor vil jeg nu indkalde de partier, der støttede lovforslaget, for at drøfte nogle af de uhensigtsmæssige konsekvenser, vi ser nu, har han udtalt til Ritzau. Beskæftigelsesministeren har dog ikke taget stilling til, om lånene skal forlænges eller eftergives.

Dansk Folkeparti var ikke med i forligskredsen, som dengang besluttede at stikke sugerøret ned i feriefonden. Kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF) vil derfor ikke blande sig i, hvordan problemet bliver løst. Men det skal løses, mener han.

- Vi kan jo ikke have, at de her kulturhistoriske museer kommer til at gå nedenom og hjem. Fregatten Jylland står for eksempel til at skulle betale 56 millioner kroner tilbage. Det kan vi ikke leve med, siger Alex Ahrendtsen, der peger på, at den letteste løsning for alle parter ville være at slå en streg over det og betragte pengene som en donation.

- Man kunne finde noget, der beviser, at institutionerne faktisk har ret til at opfatte det som en donation og derfor ikke skal betale pengene tilbage - herunder vidneudsagn fra tidligere direktører. Så kunne man slå en streg over det hele. Det kræver nok en bekendtgørelse af en eller anden slags, men så er alle glade. Staten har taget pengene, og museerne har fået deres penge, og okay, så mangler feriefonden så nogle, men det er så, hvad det er, mener Alex Ahrendtsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Danmark

Nikotinposer betyder færre rygere

Odense

Truede med at sætte ild i betjente: 19-årig kvinde erkender at have sat ild i papir og plastikplanter i Plantorama

Annonce