Annonce
Kultur

Museumsdirektør om besparelser: Vi kommer ikke til at spare på det nye H.C. Andersen-museum

Museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesen, Odense Bys Museer: - Man skal passe på, at vi stadig har nogle attraktioner, som gør, at turisterne kommer til Odense. Vi er ikke nogen stærk turistby i forvejen, men vi har de senere år faktisk oplevet, at det går den rigtige vej. Og derfor vil jeg heller ikke røre H.C. Andersens Hus, som er et trækplaster. Arkivfoto
Odense Bys Museer dropper nogle af sine gratis tilbud og vil derudover mildne effekten af en besparelse på 3,6 mio. kroner ved at prøve at tjene flere penge. Det er muligt som selvejende institution og betyder blandt andet, at det nye H.C. Andersen-museum bliver friholdt.

Museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesen er ikke begejstret for udsigten til at skulle miste 3,6 mio. kroner fra Odense Kommune som følge af den omfangsrige spareplan på kulturområdet. "Det er en stor besparelse for os", som han siger. Men som selvejende institution har Odense Bys Museer nogle andre muligheder end mange andre spareramte, og det har museumsdirektøren tænkt sig at bruge.

Derfor går de tilbud fri, hvor museerne tjener mange penge. Det er blandt andet tiltag som det nye H.C. Andersen-museum og Den Fynske Landsby. Som Torben Grøngaard Jeppesen forklarer:

- Selv om vi i dag har et midlertidigt museum, betyder H.C. Andersen meget - det er her, vi har alle turisterne. Ligesådan med Den Fynske Landsby. Og hvis vi begynder at skære der, vil besparelsen ramme os dobbelt, for så mister vi også indtægterne herfra.

- Jeg vil ikke blande mig i de politiske prioriteringer, men man skal passe på, at vi stadig har nogle attraktioner, som gør, at turisterne kommer til Odense. Vi er ikke nogen stærk turistby i forvejen, men vi har de senere år faktisk oplevet, at det går den rigtige vej. Og derfor vil jeg heller ikke røre H.C. Andersens Hus, som er et trækplaster. Det ville også betyde, at byen mistede turistindtægter, for vores gæster går også ud og handler og spiser, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Annonce

Odense Bys Museer

Odense Bys Museer driver ni forskellige museer:

I Odense centrum:

H.C. Andersens Hus (Hans Jensens Stræde 45), H.C. Andersens Museum (Claus Bergs Gade 11), H.C. Andersens Barndomshjem (Munkemøllestræde 3-5), Børnekulturhuset Fyrtøjet, Møntergården og Mediemuseet (alle Møntestræde 1) og Thriges Kraftcentral (Buchwaldsgade 33).

I Odense S:

Den Fynske Landsby (Sejerskovvej 20).

I Årslev:

Carl Nielsens Barndomshjem (Odensevej 2A, Nørre Lyndelse).

Derudover vil et nyindrettet Carl Nielsen Museum genopstå i 2021.

Ved siden af museerne har Odense Bys Museer sit eget forlag, sin egen bevaringsafdeling og kulturarvsforvaltning og huser flere samlinger - fra Anne Marie Carl-Nielsens værker og H.C. Andersens samlinger til en arkæologisk, en historisk og en mediehistorisk samling.

Tre punkter i spareplan

Museumsdirektøren har endnu ikke lagt sig fast på, hvor besparelserne skal ramme, men har foreløbig lagt en plan med tre punkter:

1) Er der områder, hvor museerne kan tjene flere penge og øge deres egenindtjening?

2) Hvilke gratis tilbud skal skæres væk?

3) Når punkt 1 og 2 er gjort op, vil der være et restbeløb, som skal findes på anden måde. Den besparelse kommer til at påvirke hele organisationen og gæsterne og skal tilrettelægges på en måde, så den skader mindst muligt.

Godt selv at kunne handle

Museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesen fortryder på ingen måde, at Odense Bys Museer blev en selvejende institution fra 1. januar 2018. Tværtimod.

- Det er godt, at vi er blevet selvejende. Jeg har været glad for at være en del af det kommunale system i mange år, fordi Odense Kommune er en professionel organisation, der tager hånd om alt fra arbejdsmiljø til it-systemer. Men nu er virkelighedens verden et andet sted, siger han.

- Det kommunale system er blevet et forvaltningsapparat, bundet af en stram politisk styring. Sådan er det over hele landet, ikke bare i Odense, men det har en kulturinstitution svært ved at agere i, og derfor skal man være frigjort. Som selvejende institution kan vi agere. Så selv om Odense Kommunes tilskud er stort og væsentligt, udgør det ikke 100 procent af vores budget. Og derfor kan vi selv vælge, hvad vi nu skal gøre - i samarbejde med bestyrelsen, hvor der sidder nogle rigtigt professionelle folk. De kan pege på andre muligheder, og det er en klar fordel.

- Der er altid plusser og minusser ved ethvert valg, men omverdenen og tiden har ændret sig, og der er kommet mere fokus på egenindtjening. Derfor er det lettere at være selvejende end en kommunal institution i dag, påpeger Torben Grøngaard Jeppesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce