Annonce
Kerteminde

Museum deler årbøger ud til medlemmer

Museumsinspektør Claus Fr. Sørensen fortæller i det nye Cartha om herregården Schelenborg. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Kerteminde: Johannes Larsen Museet er klar til at præsentere det nye nummer af sin årbog Cartha onsdag 15. maj kl. 15. Her kan de af museumsforeningens næsten 3000 medlemmer, der møder op, få eksemplar af årbogen - og en underholdende præsentation af et af bidragene i årbogen.

I år ved museumsinspektør Claus Fr. Sørensen, der vil fortælle om herregården Schelenborgs forskellige faser: Hvordan den gamle herregård Eskebjerg gik fra adelsborg til kongelig borg og herefter kongeligt lensslot og endelig til herregården Schelenborg.

Herudover indeholder årbogen to artikler om Romsø; del om lokaliteten Trøjborg, dels om Romsøs befolkning fra midten af 1700-tallet indtil de sidste fastboende forlod øen i 1995.

Med udgangspunkt i Rynkeby-præsten Ludvig Boesen kan man læse om den rolle, som præsterne tidligere havde i dansk historieskrivning.

Sidste artikel i årbogen handler om Martofte Fattiggård, og hvordan livet formede sig her for sognets udstødte.

Arrangementet er åbnet for alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Annonce