Annonce
Faaborg-Midtfyn

Museum beder om hjælp: Container med potteskår og værdifulde jordprøver stjålet fra udgravning

Sådan ser den ud, containeren der er stjålet fra udgravningen i Årslev. Privatfoto
Øhavsmuseet håber, nogen i lokalområdet kan hjælpe med oplysninger om den stjålne container.

Årslev: - Det var ikke lige sådan en mandag morgen, man havde brug for. Det er bare så ærgerligt, for det er ikke som sådan noget, der har nogen materiel værdi, men det har stor kulturhistorisk værdi, og det har værdi for os.

Sådan lyder reaktionen fra arkæolog Nina Boutrup, efter at hun mandag morgen mødte ind på Øhavsmuseets udgravning på Møllegårdsvænget i Årslev, hvor hun sammen med sine kolleger kunne konstatere, at en af museets containere var blevet stjålet i weekendens løb.

Museets arkæologer brugte den omtalte container til opbevaring af grej og værktøj, men containeren indeholdt også jordprøver og potteskår.

- Vi er ved at udgrave en større boplads og gravplads fra romersk jernalder, og der er blandt andet tale om nogle potteskår fra nogle grave herude. Jordprøverne bruger vi til kulstof 14-analyser (til at fastslå, hvor gamle fundene er, red.), og derfor har de stor værdi for os, siger Nina Boutrup.

De fund, arkæologerne får gravet frem af jorden, bliver løbende indleveret til museet, men de fund, der nu er blevet stjålet, skulle ligge i containeren frem til fredag, hvor folkene går på sommerferie. Øhavsmuseet understreger i en pressemeddelse om tyveriet, at prøverne ingen værdi har for udenforstående. Hvis arkæologet f.eks. finder guld under en udgravning, så vil det aldrig blive opbevaret i en container ved udgravningsstedet.

Nina Boutrup anslår, at den stjålne container er omkring to gange tre meter, og den har hjul, så den kan flyttes ved hjælp af et anhængertræk.

Containeren har nummerpladen NY9026.

Har man oplysninger i sagen, hører Øhavsmuseet gerne om det på telefonummer 63612000.

Tyveriet er meldt til politiet, oplyser museet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce