Annonce
Debat

Museer. Frisk frugt er godt - også for museerne

Museumsinspektør Cecilie Bønnelyckes indlæg "Sukker på skeen" i Fyens Stiftstidende 3. december har bragt mig til tasterne, for jeg er jo en af de museumsbesøgende, som angiveligt skal have sukker på skeen for at få museumsoplevelsen til at glide ned.

Anledningen er museernes forsøg på at gøre sig mere attraktive for publikum; mest aktuelt med Nationalmuseets nye udstilling om vikingerne. Den har sat sindene i kog, og det forstår jeg egentlig ikke, for fagfolks faglighed bliver vel ikke mindre værd, fordi de samarbejder med dygtige formidlere.

Cecilie har flere gode pointer, men jeg synes udtrykket "sukker på skeen" er for nedladende overfor publikum. Vi ved alle, at sukker er usundt, så vi synder altså alle en lille smule, når vi besøger en spændende udstilling.Det ville være mere passende at bruge udtrykket "frisk frugt i kurven", hvis vi skal blive i madens verden; frugt er sundt samtidig med, at det smager dejligt.

Min egen interesse for historie og arkæologi blev især vakt af min historielærer i folkeskolen, som fortalte, mens han tegnede på tavlen. Det var levende formidling af spændende historier. Lærerens faglighed blev ikke ringere af, at han også kunne tegne.

Tingene skal levendegøres, historierne fortælles i farver - det er ikke syndigt, men nødvendigt ligesom frisk frugt. Det er fagfolkenes opgave, at det sker uden at svigte kilderne.

Når interessen er vakt, kan man få lyst til mere. Grave dybere. Se nuancerne. Det kræver en mere "nørdet" museumsformidling med mange genstande og detaljerede forklaringer, som man kan vende tilbage til flere gange og få lidt mere med hver gang.

Den ene form for formidling er lige så vigtig som den anden, og de bør ikke udelukke hinanden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce