Annonce
Kerteminde

Munkebo bønfalder politikerne: Luk ikke vores genbrugsplads

Ifølge en analyse fra Kerteminde Forsyning har 3311 borgere i Munkebo i dag mellem 0 og 5 minutter til genbrugspladsen. Men nu er der lagt op til serviceforringelser. Foto: Helle Kryger
Genbrugspladsen i Munkebo er stærkt nedslidt. Men hvis politikerne beslutter at lukke pladsen i stedet for at renovere den, vil affaldet ende i naturen, advarer de lokale.
Annonce

Munkebo: Når bunkerne af børnenes ødelagte plastiklegetøj, nedslidte havemøbler eller jern og metal er begyndt at hobe sig op derhjemme, kan 3000 indbyggere i Munkebo i dag nøjes med at køre max fem minutter væk for at aflevere det med god samvittighed på genbrugspladsen.

Men pladsen på Garbæksvej er nu ved at være så nedslidt, at forsyningen har bedt politikerne vælge mellem fem scenarier:

1. Pladsen moderniseres i tip top stand, som den plads, der i 2017 blev indviet i Kerteminde. Pris: 31 millioner kroner.

2. Pladsen moderniseres, men gøres ubemandet og dermed uden mulighed for at aflevere elektronikskrot og farligt affald. Pris: 24 millioner kroner.

3. Det bliver en mindre renoveret, men ubemandet genbrugsplads. Pris: 7 millioner kroner.

4. Det skal udelukkende være en ubemandet plads til haveaffald.

5. Pladsen lukkes helt og kunderne sendes til Kerteminde.

- Folk gider ikke at køre helt til Kerteminde, og desuden er der mange, der ikke har bil.

Leif Nielsen, Munkebo

Annonce

Udvalgsformand: Måske kan vi nøjes med en mindre plads

Sidstnævnte vækker gru hos kunderne i Munkebo. 194 borgere har allerede medvirket i en underskriftsindsamling på internettet, og et besøg på pladsen en helt almindelig onsdag formiddag afslører da også, at det er svært at finde fortalere for en lukning.

Leif og Gurli Nielsen besøger pladsen en gang om ugen. De bor i Rosendalen og har læsset traileren med haveaffald, plastik og pap:

- Mellem de forskellige vænger i Rosendalen har vi en skov, og vi er stensikre på, at hvis de lukker pladsen her, bliver affaldet bare smidt inde i den skov i stedet for. Det så vi for flere år tilbage. Folk gider ikke at køre helt til Kerteminde, og desuden er der mange, der ikke har bil, fortæller Leif Nielsen.

Jesper Hempler (SF), der er formand for miljø- og teknikudvalget i Kerteminde Kommune arbejder selv i Munkebo som institutionsleder, og han ved godt, at der er mange borgere uden bil i lokalområdet.

- Jeg er nu heller ikke så sikker på, at pladsen nødvendigvis skal nedlægges. For hvordan motiverer vi så folk til at genanvende mest muligt? Det betyder altså meget, at man har en genbrugsplads tæt på, hvor man bor.

- Jeg tror, vi skal se på en løsning, hvor man for cirka syv millioner renoverer pladsen, men gør den ubemandet og med færre fraktioner. Det vil i givet fald også være med den nummerplade-løsning, man har i Kerteminde, hvor man ved at tilmelde sig på internettet kan få adgang til pladsen uden for normal åbningstid.

Annonce

Mere hentes derhjemme

Han minder om, at det ikke er kommunekassen, der kommer til at betale prisen for en renovering, men forbrugerne.

Det vil altså sige, at forbrugerne får dårligere service for en højere pris?

- Sådan vil jeg ikke formulere det. Det bliver en anden type plads med bedre åbningstider. På landsplan er der i gennemsnit 16.000 borgere om en genbrugsplads. I Kerteminde Kommune er der i snit 8000 borgere. Så vi har altså en forholdsvis god service på det her område.

Han minder også om, at der er nye affaldsspande på vej til alle husholdninger i kommunen. Med plads til madaffald, pap, metal og glas. Det bliver også muligt at betale sig fra at få hentet haveaffald.

- Det betyder, at der bliver et mindre behov for at køre på genbrugspladsen fremover. Og fremtiden byder nok også på et fælles fynsk plastik-sorteringsanlæg, men det er åbenbart vanskeligt at afgøre, fordi plastik ikke bare er plastik, siger Jesper Hempler.

Generelt er vi i Kerteminde Kommune flittige til at køre på genbrugspladsen. Her lever vi som eneste fynske kommune allerede op til det nationale mål om, at vi i 2020 skal genanvende mindst 50 procent af husholdningsaffaldet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Sprogdoktoren: En odde sok

Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce