Annonce
Erhverv

Mundkurv på ølhunden: Færre fynske øl og udsigt til jobtab

- Vi har endnu ikke set evidens for, at gæsterne smitter hinanden i nævneværdigt omfang på serveringssteder, og spørgsmålet er, om ikke det ofte er sundhedsmæssigt mere forsvarligt, at folk mødes der med hygiejneregler og professionelt personale, end at folk mødes privat, siger Niels Hald, formand for Bryggeriforeningen, som ønsker beregninger af genåbningsscenarier, der omfatter restaurationsbranchen. Arkivfoto: Colourbox.
Selvom antallet af fynske bryggerier voksede i 2020, måtte fynboerne nøjes med langt færre nye, fynske øl. Den fortsatte lukning af restaurationsbranchen vil koste bryggerierne arbejdspladser, advarer Bryggeriforeningen.

Fyn: Med 1792 nye øl - knap fem om dagen - var danskerne ikke ligefrem underforsynede med øl i 2020, selvom lukningen af landet 11. marts indvarslede en udfordrende periode for bryggerierne. Men havde året artet sig mere normalt, ville der være sendt cirka 2400 nye øl på markedet. Det vurderer Beerticker, som har opgjort antallet af nye øl sammen med Bryggeriforeningen.

I både januar og februar sidste år sendte bryggerierne rekordmange nye øl på markedet, og 2019-rekorden, som lød på 2115 nye øl, ville altså ifølge Beerticker være blevet slået med cirka 300 - hvis ellers 2020 havde været et almindeligt år.

På Fyn havde bryggerierne, med lidt udsving, i en årrække øget ny-udgivelserne fra 80 nye øl i 2014 til 136 i 2019. Så ramte 2020, og antallet faldt til 111 nye øl - det laveste niveau siden 2014.

Annonce

Fyn havde ellers fordel af fire bryggerier, som åbnede for salg af øl i 2020. Tilsammen stod de for 28 nye øl, svarende til hver fjerde af alle nye fynske øl sidste år.

- Faldet i antallet af nye, fynske øl viser desværre, at de fynske bryggerier er stækket af tvangslukningen af restaurationsbranchen, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald, som ser dystert på den nære fremtid:

- Det kan ikke længere undgås, at lukningen af restaurationsbranchen kommer til at koste varige arbejdspladser på de danske bryggerier.

Bryggeriforening ønsker coronapas

Foreningen har flere gange opfordret til at sænke den danske ølafgift, som er på 75 øre for en øl på 4,6 procent og 33 cl, og foreningen opfordrer også til, at regeringens ekspertgruppe hurtigst muligt regner på genåbningsscenarier, der også omfatter restaurationsbranchen.

Ifølge Niels Hald kunne et coronapas til borgere, som har en negativ virustest, er blevet vaccineret eller har antistoffer fra tidligere coronasmitte, gøre det muligt at åbne for både natteliv og de større begivenheder, hvor der sælges øl.

- Vi har endnu ikke set evidens for, at gæsterne smitter hinanden i nævneværdigt omfang på serveringssteder, og spørgsmålet er, om ikke det ofte er sundhedsmæssigt mere forsvarligt, at folk mødes der med hygiejneregler og professionelt personale, end at folk mødes privat, siger Niels Hald.

En stor del af faldet i antallet af nye øl sidste år skyldtes aflysningen af blandt andet Ølfestival og Copenhagen Beer Week. De skulle begge have været afholdt i maj, men blev henholdsvis aflyst og flyttet, og det sænkede antallet af nye øl med cirka 200 i forhold til 2019.


Det kan ikke længere undgås, at lukningen af restaurationsbranchen kommer til at koste varige arbejdspladser på de danske bryggerier.

Niels Hald, direktør for Bryggeriforeningen


26 fynske bryggerier - fire åbnede i 2020

Albani (Royal Unibrew)

Brylle Bryghus

Coisbo Beer

Demonology Brewing (ny)

Bryggeriet Flakhaven

Bryggeriet Frejdahl (Vestfyen)

Gundestrup Mejeri og Bryghus

H.C. Andersen Brewery

Kissmeyer (Royal Unibrew)

Kunstbryggeriet Far & Søn

Lottrup (Royal Unibrew)

Midtfyns Bryghus

Munkebo Brewing

Bryggeriet Refsvindinge

Schiøtz (Royal Unibrew)

Skovsgaard Gods (ny)

Something Stupid Brewing (Flakhaven)

Svendborgsund Bryghus

The Man Behind

Theodor Schiøtz Brewing Co. (Royal Unibrew)

Thors Hal Bryghus (ny)

Ugly Duck Brewing Co. (Vestfyen)

Bryggeriet Vestfyen

Vilhelm Håndbryg

Ø-Bryg Ørbæk Bryggeri

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce