Annonce
Danmark

Mundbind vinder frem

Hjemmelavede mundbind giver slet ingen garanti for beskyttelse mod covid-19. Foto: Manuel Silvestri/Reuters
Brugen af mundbind og masker har i mange år været udbredt i Asien, men i flere europæiske lande er der nu udstedt påbud om at dække sit ansigt til i det offentlige rum i et forsøg på at begrænse coronasmitten. Herhjemme leder man efter bevis for, at mundbindene rent faktisk er nyttige.
Annonce

1. Påbud i Europa

I Slovakiet og Tjekkiet er der indført regler om brug af mundbind eller maske overalt i det offentlige rum. I Østrig skal man dække sit ansigt til, når man tager på indkøb. I Tyrkiet er der maskepåbud i supermarkeder og offentlig transport. På den anden side af grænsen skal tyskerne have mundbind eller maske på, når de kører i offentlig transport, og i flere delstater skal ansigtet også dækkes til i supermarkeder og butikker.

Annonce

2. Falsk tryghed

I Danmark anbefaler myndighederne ikke, at befolkningen bærer mundbind i det offentlige rum.

”Intet tyder på, at anvendelse af mundbind hos raske, som bevæger sig rundt i samfundet i al almindelighed, har en effekt på smittespredningen, skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Derfor bør mundbind prioriteres sundhedsvæsnet, hvor det er vigtigt, at man har nok. Hvis man vælger at bære mundbind, understreger Sundhedsstyrelsen, at det er afgørende, at man bruger det rigtigt.

”Det skal dække rigtigt af for både mund og næse, og man skal skille sig forsvarligt af med det. Hvis man bruger almindelige, simple mundbind af papir og ikke sørger for at skifte bindet ofte, risikerer man, at mundbindet bliver vædet for meget, og så mister det sin funktion. Dermed kan mundbind risikere at give en form for falsk tryghed,” skriver Sundhedsstyrelsen.

Annonce

3. Dansk forskningsprojekt

Forskere fra fire hospitaler i Region Hovedstaden har fået fem millioner kroner af Salling Fondene til at undersøge, om brugen af mundbind kan beskytte bæreren mod smitte.

6000 danskere, der ikke er smittede med COVID-19, deltager frivilligt i studiet. Halvdelen af dem skal bære mundbind, hver gang de forlader deres bolig, mens resten blot skal følge myndighedernes anbefalinger under epidemien og ellers leve som normalt.

”Hvis dette studie viser, at et så enkelt og billigt tiltag som brug af mundbind reducerer COVID-19-smitten, vil dette kunne redde liv og spare ressourcer i sundhedsvæsenet. Samtidig vil det potentielt set kunne bidrage væsentligt til at åbne samfundene igen, hvis deltagere i studiet med mundbind er beskyttet, siger Henning Bundgaard, professor og overlæge ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet, i en pressemeddelelse.

Annonce

4. Gør-det-selv

I USA anbefaler sundhedsmyndighederne, Centers for Disease Control and Prevention, at borgerne bærer mundbind eller masker i for eksempel supermarkeder, hvor det er svært at holde afstand til andre.

I en video på internettet demonstrerer USA’s sundhedsdirektør, dr. Jerome Adams, hvordan man selv hurtigt kan lave en maske af et håndklæde, et tørklæde eller en gammel t-shirt.

Herhjemme er Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet, skeptisk overfor de hjemmelavede masker. De skal koges ofte, og der er ingen garanti for, at stoffet kan holde virus ude.

”Hjemmelavede masker får nærmest hårene til at rejse sig i nakken på mig, for jeg synes, det giver en falsk tryghed,” siger han til Politiken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce