Annonce
Sydfyn

Mundbind eller ej? Viktorija er fritaget, men savner forståelse

Viktorija Hansen på Svendborg Station, uden mundbind. Foto: Michael Danekilde Olsen
Mundbind er obligatorisk flere steder, men nogle mennesker er fritaget. Viktorija Hansen er en af dem. På grund af astma kan hun undlade at bære mundbind. Til gengæld skal hun udstå andres fordømmelse.

Svendborg: Du kender det sikkert godt selv. Du kører med tog eller bus, og i den situation er det som bekendt påbudt, at man skal bære mundbind. Alligevel sidder der en, måske flere passagerer, som ikke har det på.

Du tænker måske: Hvad bilder han/hun sig ind? Eller måske: Hvis jeg skal, skal de andre også. Men tænker du nogensinde: Gad vide, om vedkommende har et handicap eller en anden legitim årsag til ikke at have mundbind på?

For der er nemlig anerkendte sygdomme, handicap og andre årsager, som kan fritage borgere fra at bære mundbind i offentlig transport. Astma er en af dem, og det er grunden til, at Viktorija Hansen fra Svendborg ikke behøver at bære mundbind.

Annonce

- Problemet med mundbind for mig, er, at jeg får enormt svært ved at trække vejret. Ikke bare som i, at det kræver mere eller er tungere at hive luften ind. Det er en decideret fornemmelse af kvælning, jeg oplever. Jeg har heller aldrig kunnet sove med dynen over hovedet for at sammenligne, så det er ikke noget nyt, forklarer Viktorija Hansen.

Mistænkeliggjort

Indtil for nylig arbejdede Viktorija Hansen i Vejle. Det betød en lang transporttid hver dag til og fra arbejde og derfor en lang periode, hvor hun skulle mentalt forberede sig på at forsvare eller som minimum forklare sig selv.

- Jeg oplevede en følelse af angst ved at skulle med offentlig transport. Ville der være onde øjne fra medpassagerer eller ville en kontrollør krydsforhøre mig? Jeg havde jo læst om ubehagelige konfrontationer og har også haft et par stykker af dem selv. Problemet er, at der egentlig ikke er nogen rigtig måde at bevise, at man er fritaget fra mundbind.

- Jeg plejer at lægge min inhalator frem på bordet eller sædet ved siden af mig. Det er jo det eneste bevis, som jeg har på, at jeg ikke behøver bære mundbind. Det er også nok i de fleste tilfælde, men der har været en kontrollør på Svendborgbanen, som to gange begyndte at afkræve mig en lægeerklæring. Det var den samme begge gange, og jeg klagede også over det. Siden er der ikke sket noget, men folk nedstirrer stadig en. Det er enormt ubehageligt at blive mistænkeliggjort på den måde, siger Viktorija Hansen.


Jeg oplevede en følelse af angst ved at skulle med offentlig transport. Ville der være onde øjne fra medpassagerer eller ville en kontrollør krydsforhøre mig?

Viktorija Hansen


Annonce

Intet dokumentationskrav

Transportministeriet har ellers meldt ud, at der ikke er dokumentationskrav for de, der er fritaget for mundbind. Kontrollørerne må altså slet ikke bede om hverken lægeerklæring eller anden form for bevis på, at en passager ikke behøver at bære mundbind. Det bekræfter Martin Hein, der er pressechef i Transportministeriet.

- Det er ikke et krav, at man skal bevise sin årsag til at være fritaget for mundbind. Vi har valgt at gøre det på den måde, at vi stoler på borgerne. Så hvis de siger, at de ikke kan have det på af den ene eller anden årsag, så skal kontrollørerne sådan set tage dem på ordet, siger Martin Hein.

Oplevelserne, som Viktorija Hansen har haft, burde altså være helt unødvendige. Alligevel har hun i to tilfælde prøvet at blive afkrævet en forklaring og lægeerklæring af den samme kontrollør. Hos DSB erkender man, at retningslinjerne måske skulle have været bedre defineret. Men det korte af det lange er, at en kontrollør, som møder en person uden mundbind, skal tage dem på ordet.

Annonce

Kom og spørg

Bortset fra de to episoder med en kontrollør er det mest skulende blikke og i nogle tilfælde kommentarer fra andre passagerer, som Viktorija Hansen oplever. Hun forstår godt, at man kan bide mærke i det manglende mundbind, men frem for onde øjne eller spidse bemærkninger har Viktorija Hansen et andet forslag til de, der undrer sig.

- Kom hen og spørg. Simpelthen. Det er desværre et fåtal, men jeg har prøvet, at nogle kom hen og spurgte, om jeg havde glemt mundbind eller om der var en grund til, at jeg ikke havde et på. Det er en meget bedre måde at håndtere det på, og jeg oplevede det mere som en bekymring, der i lige så høj grad handlede om mig, som om dem selv.

- Så helt overordnet, om det er i tog eller bus, på restaurant eller hvor man nu end skal bære mundbind, hvis det undrer dig, så tag kontakt til vedkommende. Det nytter i hvert fald ikke noget at udskamme folk, hverken med øjne eller ord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Mads har fulgt i hælene på et mytisk dyr i den fynske natur: - De er kort sagt overalt

Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Odense

Uvished om Rema 1000's spøgelsesgrund: - Vi er i færd med at overveje, hvad der skal ske

Kerteminde

Øv - På vej hjem fra bilforhandleren blev Nadias nye bil ridset af flyvende dæk fra en trailer: Nu efterlyser hun bilisten

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Skandalen i Vor Frue Kirke

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Var bange for at blive for vred: Bjarne Herhold trak sig fra menighedsrådet

Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Annonce