Annonce
Fyn

Muligt fjernvarme-salg: Odense Kommune har flere gange solgt ud af sine selskaber

Hvis Odense Kommune får solgt Fjernvarme Fyn vil det ikke være første gang, at den sælger ud af sine forsyningsselskaber. Og disse salg har sat sine tydelige spor i byen.
I 2011 var det på tale at sælge Fjernvarme Fyn A/S. Nu dukker ideen op igen i Odense Kommune, og det er ikke første gang, kommunen har solgt ud af sine selskaber. Og det har sat sine tydelige spor i byen.

Fyn: Er det en kommunes opgave at sørge for el- og varmeforsyning, rent drikkevand - og håndtering af spildevand - samt sørge for, at skraldespanden bliver tømt? Eller kan man overlade den opgave til andre, for eksempel private aktører?

Den diskussion har stået på i årtier i mange danske kommuner. Og de er kommet til vidt forskellige konklusioner rundt omkring på Fyn og i resten af landet. Imens buldrer den teknogiske udvikling derudaf, og det bliver sværere og sværere at bevare mindre enheder. Selv en stor virksomhed som Fjernvarme Fyn A/S, der ejes af Odense Kommune (97 pct.) og Nordfyns Kommune (3 pct.) overvejes der nu et salg af.

På en måde gentager historien sig, for i 2011 var det også tæt på et salg. Daværende borgmester Anker Boye (S) luftede tankerne, og der var et rødt flertal i byrådet til at gøre det. Men Anker Boye, der altid understregede, at han var HELE byens borgmester, opgav tæt på målstregen tanken, fordi han ønskede et stort, bred flertal bag beslutningen, som var vidtrækkende for kommunen. Og det flertal var der ikke.

Annonce

Solgte i 2004 og 2008

Men det var det tidligere.

I 2004 solgte Odense Kommune sine aktier i elforsyningsselskabet Elsam. Provenuet blev blandt brugt til en ny kulturstrategi, der førte Arena Fyn, ombygning af Odense Idrætshal, Posten og en del mere med sig. Men ikke noget vandkulturhus på havnen, som ellers var på tale i lang tid.

I 2008 solgte Odense Kommune så sit el-selskab, Odense Energi, til Energi Fyn. Dengang sad Jan Boye (K) for bordenden, og salget dengang blev kædet sammen med lukning af Thomas B. Thriges Gade, byudvikling og renovering af gamle bygninger. Og så kom der også et Nordatlantisk Hus på havnen ud af det.

Hvis det ender med et salg af Fjernvarme Fyn, har Odense så mere at sælge ud af? Ja, der er stadig både Odense Renovation A/S og Vandcenter Syd A/S, begge ejes af Odense Kommune og drives - som Fjernvarme Fyn - som selvstændige selskaber, men med nuværende og tidligere politikere rigt repræsenteret i bestyrelserne.

Har udskilt i selskaber

Et eventuelt salg vil være afslutningen på en udvikling, som har stået på i årtier. For oprindelig var forsyningsselskaberne en del af Odense Kommune - altså en del af de kommunale forvaltninger. Men i 1990'erne blev det aktuelt at udskille "skrald og vand", senere blev den kommunale elforsyning udskilt til Odense Energi, og den kommunale fjernvarme blev til Fjernvarme Fyn - med Nordfyns Kommune som mindretalsaktionær.

Det var i øvrigt en af Anker Boyes første gerninger som nyvalgt borgmester i 1994 at forestå udskilningen af skrald og vand i selvstændige selskaber, og det skabte megen ballade, for det var just ikke udpræget socialdemokratisk politik.

Men sådan blev det, og i årene efter de forskellige udskilninger i selvstændige selskaber, er kommunen så gået i gang med at sælge dem igen og dermed være helt ude af de markeder, der er præget af stor konkurrence.

Kritikerne af salg bruger ofte vendingen, at man "sælger ud af arvesølvet", mens tilhængerne anfører det klassiske argument: At det ikke er en kommunal kerneopgave at drive forsyningsselskaber, ikke en gang at eje dem. Desuden, at selskaberne vil have lettere ved at klare sig i fremtiden i større enheder, fordi konkurrencen er hård og behovet for investeringer stort på flere af disse områder.

Investeringsbehovet var især stort i det tidligere Naturgas Fyn, nu Nature Energy, som de otte fynske ejerkommuner solgte i slutningen af 2017 til et internationalt konsortium med en kapitalfond i spidsen. Kommunerne ville ikke selv være i stand til at løfte det store behov for nye investeringer og solgte derfor selskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tag skraldet

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Der hviler en dyne af angst over Seden efter brandattentater

1995 To gange i løbet af december har ukendte gerningsmænd sat ild til Seden Skole nordøst for Odense. Nu venter beboerne kun på den næste ulykke. En beboer, der ønske at være anonym, fortæller, at der ligger en dyne af angst over lokalsamfundet. Han fortæller om trusselsbreve, afpresning af personalet på skolen og panik blandt lærerne. Flere har angiveligt følt sig tvunget til at blive hjemme fra skolen. - Der har været trusler om flere ildspåsættelser, og det tager vi alvorligt. Men borgerne i området har ingen grund til at være bange, siger lederen af politiets områdekontor, Jørn Hestelund. Han mener, at det handler om skoletrætte elever, der på den måde forsøger at gøre sig interessante. 1970 Ved rejsegildet i går på de nye lufthavnsbygninger i Odense blev der ikke lagt skjul på, at arbejdet er langt mere forsinket, end man kunne have forudset. I virkeligheden skulle bygningerne have stået færdige for længst, men nu er lufthavnen under tag og vil til foråret kunne åbne i fuldt omfang. Det var en stor lettelse, da man for et halvt år siden kunne tage en del af de nye bygninger i brug og dermed befri passagerne for at skulle vente i et telt. Rejsegildet i går omfatter ekspeditionsbygning, kontroltårn, cafeteria og køkkenregioner. Når det nye tårn tages i brug til foråret, installeres et nyt system, der gør det muligt at foretage flere operationer ved lav skyhøjde og dermed undgå flere aflysninger. 1945 På grund af det glatte føre er der i Odense sket en række ulykker, der krævede ambulancehjælp Således blev Falcks ambulance tilkaldt i morges kl. 8.30 til hjørnet af Læssøegade og Hunderupvej, hvor fru Brøchner Hansen, Hannerupgaardsvej 23, var styrtet med cyklen, hvorved hun havde brækket den ene arm og pådraget sig en hjernerystelse. I går eftermiddags måtte Falcks ambulance til Vestergade 96, hvor fru Ingeborg Gadbjerg, Lahnsgade 16, var faldet så uheldigt, at hun forslog hovedet og den ene arm. Hun førtes til skadestuen, og samme sted bragtes træindustriarbejder Th. Nielsen, Rødegaardsvej 82, der var blevet kvæstet ved på cykel at være tørnet sammen med en bil i Nørregade.

Annonce