Annonce
Fyn

Muligt fjernvarme-salg: Odense Kommune har flere gange solgt ud af sine selskaber

Hvis Odense Kommune får solgt Fjernvarme Fyn vil det ikke være første gang, at den sælger ud af sine forsyningsselskaber. Og disse salg har sat sine tydelige spor i byen.
I 2011 var det på tale at sælge Fjernvarme Fyn A/S. Nu dukker ideen op igen i Odense Kommune, og det er ikke første gang, kommunen har solgt ud af sine selskaber. Og det har sat sine tydelige spor i byen.

Fyn: Er det en kommunes opgave at sørge for el- og varmeforsyning, rent drikkevand - og håndtering af spildevand - samt sørge for, at skraldespanden bliver tømt? Eller kan man overlade den opgave til andre, for eksempel private aktører?

Den diskussion har stået på i årtier i mange danske kommuner. Og de er kommet til vidt forskellige konklusioner rundt omkring på Fyn og i resten af landet. Imens buldrer den teknogiske udvikling derudaf, og det bliver sværere og sværere at bevare mindre enheder. Selv en stor virksomhed som Fjernvarme Fyn A/S, der ejes af Odense Kommune (97 pct.) og Nordfyns Kommune (3 pct.) overvejes der nu et salg af.

På en måde gentager historien sig, for i 2011 var det også tæt på et salg. Daværende borgmester Anker Boye (S) luftede tankerne, og der var et rødt flertal i byrådet til at gøre det. Men Anker Boye, der altid understregede, at han var HELE byens borgmester, opgav tæt på målstregen tanken, fordi han ønskede et stort, bred flertal bag beslutningen, som var vidtrækkende for kommunen. Og det flertal var der ikke.

Annonce

Solgte i 2004 og 2008

Men det var det tidligere.

I 2004 solgte Odense Kommune sine aktier i elforsyningsselskabet Elsam. Provenuet blev blandt brugt til en ny kulturstrategi, der førte Arena Fyn, ombygning af Odense Idrætshal, Posten og en del mere med sig. Men ikke noget vandkulturhus på havnen, som ellers var på tale i lang tid.

I 2008 solgte Odense Kommune så sit el-selskab, Odense Energi, til Energi Fyn. Dengang sad Jan Boye (K) for bordenden, og salget dengang blev kædet sammen med lukning af Thomas B. Thriges Gade, byudvikling og renovering af gamle bygninger. Og så kom der også et Nordatlantisk Hus på havnen ud af det.

Hvis det ender med et salg af Fjernvarme Fyn, har Odense så mere at sælge ud af? Ja, der er stadig både Odense Renovation A/S og Vandcenter Syd A/S, begge ejes af Odense Kommune og drives - som Fjernvarme Fyn - som selvstændige selskaber, men med nuværende og tidligere politikere rigt repræsenteret i bestyrelserne.

Har udskilt i selskaber

Et eventuelt salg vil være afslutningen på en udvikling, som har stået på i årtier. For oprindelig var forsyningsselskaberne en del af Odense Kommune - altså en del af de kommunale forvaltninger. Men i 1990'erne blev det aktuelt at udskille "skrald og vand", senere blev den kommunale elforsyning udskilt til Odense Energi, og den kommunale fjernvarme blev til Fjernvarme Fyn - med Nordfyns Kommune som mindretalsaktionær.

Det var i øvrigt en af Anker Boyes første gerninger som nyvalgt borgmester i 1994 at forestå udskilningen af skrald og vand i selvstændige selskaber, og det skabte megen ballade, for det var just ikke udpræget socialdemokratisk politik.

Men sådan blev det, og i årene efter de forskellige udskilninger i selvstændige selskaber, er kommunen så gået i gang med at sælge dem igen og dermed være helt ude af de markeder, der er præget af stor konkurrence.

Kritikerne af salg bruger ofte vendingen, at man "sælger ud af arvesølvet", mens tilhængerne anfører det klassiske argument: At det ikke er en kommunal kerneopgave at drive forsyningsselskaber, ikke en gang at eje dem. Desuden, at selskaberne vil have lettere ved at klare sig i fremtiden i større enheder, fordi konkurrencen er hård og behovet for investeringer stort på flere af disse områder.

Investeringsbehovet var især stort i det tidligere Naturgas Fyn, nu Nature Energy, som de otte fynske ejerkommuner solgte i slutningen af 2017 til et internationalt konsortium med en kapitalfond i spidsen. Kommunerne ville ikke selv være i stand til at løfte det store behov for nye investeringer og solgte derfor selskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce