Annonce
Fyn

Muligt fjernvarme-salg: Odense Kommune har flere gange solgt ud af sine selskaber

Hvis Odense Kommune får solgt Fjernvarme Fyn vil det ikke være første gang, at den sælger ud af sine forsyningsselskaber. Og disse salg har sat sine tydelige spor i byen.
I 2011 var det på tale at sælge Fjernvarme Fyn A/S. Nu dukker ideen op igen i Odense Kommune, og det er ikke første gang, kommunen har solgt ud af sine selskaber. Og det har sat sine tydelige spor i byen.

Fyn: Er det en kommunes opgave at sørge for el- og varmeforsyning, rent drikkevand - og håndtering af spildevand - samt sørge for, at skraldespanden bliver tømt? Eller kan man overlade den opgave til andre, for eksempel private aktører?

Den diskussion har stået på i årtier i mange danske kommuner. Og de er kommet til vidt forskellige konklusioner rundt omkring på Fyn og i resten af landet. Imens buldrer den teknogiske udvikling derudaf, og det bliver sværere og sværere at bevare mindre enheder. Selv en stor virksomhed som Fjernvarme Fyn A/S, der ejes af Odense Kommune (97 pct.) og Nordfyns Kommune (3 pct.) overvejes der nu et salg af.

På en måde gentager historien sig, for i 2011 var det også tæt på et salg. Daværende borgmester Anker Boye (S) luftede tankerne, og der var et rødt flertal i byrådet til at gøre det. Men Anker Boye, der altid understregede, at han var HELE byens borgmester, opgav tæt på målstregen tanken, fordi han ønskede et stort, bred flertal bag beslutningen, som var vidtrækkende for kommunen. Og det flertal var der ikke.

Annonce

Solgte i 2004 og 2008

Men det var det tidligere.

I 2004 solgte Odense Kommune sine aktier i elforsyningsselskabet Elsam. Provenuet blev blandt brugt til en ny kulturstrategi, der førte Arena Fyn, ombygning af Odense Idrætshal, Posten og en del mere med sig. Men ikke noget vandkulturhus på havnen, som ellers var på tale i lang tid.

I 2008 solgte Odense Kommune så sit el-selskab, Odense Energi, til Energi Fyn. Dengang sad Jan Boye (K) for bordenden, og salget dengang blev kædet sammen med lukning af Thomas B. Thriges Gade, byudvikling og renovering af gamle bygninger. Og så kom der også et Nordatlantisk Hus på havnen ud af det.

Hvis det ender med et salg af Fjernvarme Fyn, har Odense så mere at sælge ud af? Ja, der er stadig både Odense Renovation A/S og Vandcenter Syd A/S, begge ejes af Odense Kommune og drives - som Fjernvarme Fyn - som selvstændige selskaber, men med nuværende og tidligere politikere rigt repræsenteret i bestyrelserne.

Har udskilt i selskaber

Et eventuelt salg vil være afslutningen på en udvikling, som har stået på i årtier. For oprindelig var forsyningsselskaberne en del af Odense Kommune - altså en del af de kommunale forvaltninger. Men i 1990'erne blev det aktuelt at udskille "skrald og vand", senere blev den kommunale elforsyning udskilt til Odense Energi, og den kommunale fjernvarme blev til Fjernvarme Fyn - med Nordfyns Kommune som mindretalsaktionær.

Det var i øvrigt en af Anker Boyes første gerninger som nyvalgt borgmester i 1994 at forestå udskilningen af skrald og vand i selvstændige selskaber, og det skabte megen ballade, for det var just ikke udpræget socialdemokratisk politik.

Men sådan blev det, og i årene efter de forskellige udskilninger i selvstændige selskaber, er kommunen så gået i gang med at sælge dem igen og dermed være helt ude af de markeder, der er præget af stor konkurrence.

Kritikerne af salg bruger ofte vendingen, at man "sælger ud af arvesølvet", mens tilhængerne anfører det klassiske argument: At det ikke er en kommunal kerneopgave at drive forsyningsselskaber, ikke en gang at eje dem. Desuden, at selskaberne vil have lettere ved at klare sig i fremtiden i større enheder, fordi konkurrencen er hård og behovet for investeringer stort på flere af disse områder.

Investeringsbehovet var især stort i det tidligere Naturgas Fyn, nu Nature Energy, som de otte fynske ejerkommuner solgte i slutningen af 2017 til et internationalt konsortium med en kapitalfond i spidsen. Kommunerne ville ikke selv være i stand til at løfte det store behov for nye investeringer og solgte derfor selskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce