Annonce
Udland

Muligt brexitgennembrud mødt med skepsis i London og Belfast

Labour tvivler på, at May har fået en god brexitaftale i hus. Nordirske DUP er også skeptisk.

Det største britiske oppositionsparti, arbejderpartiet Labour, vil stemme imod enhver brexitaftale, som ikke lever op til partiets krav.

Sådan lyder advarslen fra Labour-leder Jeremy Corbyn, som efter tirsdagens melding fra Downing Street tvivler på, at premierminister Theresa Mays regering har fået en god aftale på plads.

- Vi vil undersøge detaljerne i det, som der er enighed om, når de foreligger. Men ud fra det, som vi ved om den kaotiske håndtering af disse forhandlinger, så er det usandsynligt, at det er en god aftale for landet, siger Corbyn.

- Labour har meldt klart ud fra begyndelsen om, at vi har brug for en aftale, som understøtter jobskabelse, og som understøtter vores økonomi, tilføjer han.

- Hvis denne aftale ikke lever op til vore seks test, og hvis den ikke virker for hele landet, så vil vi stemme imod den, siger Corbyn.

En markant brexittilhænger, tidligere udenrigsminister Boris Johnson, siger at aftalen er "ekstremt dårlig for dem, som tror på demokrati". Han siger, at den vil gøre Storbritannien til en vasalstat - et land, som er underlagt EU's overherredømme.

- Aftalen vil ikke beskytte Nordirland inden for Storbritannien. Jeg vil stemme imod aftalen, når den skal til afstemning i parlamentet, siger Johnson.

Johnson, som gik af som udenrigsminister i protest mod Mays syn på EU-forhandlingerne, siger, at aftalen på nogle områder vil give Irland mere indflydelse i det britiske Nordirland end den britiske regering.

- Jeg forstår ikke, hvordan I kan støtte dette, siger han.

Også en anden fremtrædende konservativ euroskeptisk parlamentariker, Jacob Rees-Mogg, tager afstand fra aftalen.

- Jeg håber, at ministrene vil sætte hælene i. Jeg tror, vi ved, at denne aftale er dybt utilfredsstillende, siger Rees-Mogg til BBC.

Det nordirske unionistparti, DUP, som er støtteparti for Mays konservative regering, siger, at det vil vente med en reaktion, indtil det har set hele teksten i den nye aftale.

En talsmand for partiet siger, at Mays aftale skal imødekomme så mange hensyn, at den "bliver meget, meget svær at sælge".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce