Annonce
Udland

Muligt brexitgennembrud mødt med skepsis i London og Belfast

Labour tvivler på, at May har fået en god brexitaftale i hus. Nordirske DUP er også skeptisk.

Det største britiske oppositionsparti, arbejderpartiet Labour, vil stemme imod enhver brexitaftale, som ikke lever op til partiets krav.

Sådan lyder advarslen fra Labour-leder Jeremy Corbyn, som efter tirsdagens melding fra Downing Street tvivler på, at premierminister Theresa Mays regering har fået en god aftale på plads.

- Vi vil undersøge detaljerne i det, som der er enighed om, når de foreligger. Men ud fra det, som vi ved om den kaotiske håndtering af disse forhandlinger, så er det usandsynligt, at det er en god aftale for landet, siger Corbyn.

- Labour har meldt klart ud fra begyndelsen om, at vi har brug for en aftale, som understøtter jobskabelse, og som understøtter vores økonomi, tilføjer han.

- Hvis denne aftale ikke lever op til vore seks test, og hvis den ikke virker for hele landet, så vil vi stemme imod den, siger Corbyn.

En markant brexittilhænger, tidligere udenrigsminister Boris Johnson, siger at aftalen er "ekstremt dårlig for dem, som tror på demokrati". Han siger, at den vil gøre Storbritannien til en vasalstat - et land, som er underlagt EU's overherredømme.

- Aftalen vil ikke beskytte Nordirland inden for Storbritannien. Jeg vil stemme imod aftalen, når den skal til afstemning i parlamentet, siger Johnson.

Johnson, som gik af som udenrigsminister i protest mod Mays syn på EU-forhandlingerne, siger, at aftalen på nogle områder vil give Irland mere indflydelse i det britiske Nordirland end den britiske regering.

- Jeg forstår ikke, hvordan I kan støtte dette, siger han.

Også en anden fremtrædende konservativ euroskeptisk parlamentariker, Jacob Rees-Mogg, tager afstand fra aftalen.

- Jeg håber, at ministrene vil sætte hælene i. Jeg tror, vi ved, at denne aftale er dybt utilfredsstillende, siger Rees-Mogg til BBC.

Det nordirske unionistparti, DUP, som er støtteparti for Mays konservative regering, siger, at det vil vente med en reaktion, indtil det har set hele teksten i den nye aftale.

En talsmand for partiet siger, at Mays aftale skal imødekomme så mange hensyn, at den "bliver meget, meget svær at sælge".

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Kager og wienerbrød slipper op

1994 Biskop Vincent Lind må godt udtrykke sig meget direkte og i ret så skarpe vendinger, når han beskæftiger sig med klager fra et yderst omstridt medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Odense, nemlig overlærer Niels Gertsen. Det har biskoppen fået både Kirkeministeriets og en nu forhenværende kirkeministers ord for. Flere års problemer omkring Niels Gertsens arbejde i menighedsrådet med masser af klagesager nåede et højdepunkt i midten af april. Da besluttede et flertal af menighedsrådets medlemmer at smide Niels Gertsen ud. Han måtte da også holde sig væk i nogle måneder, inden biskop Vincent Lind afviste flertallets beslutning, da juraen bag eksklusionen ikke var i orden. 1969 Fjernseerne hørte i morges den ellers så ligevægtige reporter, Claus Toksvig, forkynde fra kontrolcentret i Houston: Månen er landet! Alt klappede med en præcision, der endog overgik den, som forbløffede alverden i forbindelse med det første besøg på Månen i sommer. Klokken 7.53 (dansk tid) stod landingsfartøjet ”Frygtløs” på nøjagtig det forudbestemte sted i ”Stormenes Hav” med månesonden ”Surveyor” liggende i umiddelbart nærhed. Formiddagen gik derefter for astronauterne med forberedelserne til de to ekspeditioner ud i den nærmeste omegn, der er planlagt i dag og i morgen, og hvis udfald bliver afgørende for de rent videnskabelige resultater af den anden rejse til Månen. 1944 Bagerne er stadig hårdt spændt for med hensyn til deres rationer. Det er begrænset, hvor meget de kan bage dagligt, og undertiden slipper både kager og wienerbrød op tidligt på eftermiddagen. Efter hvad vi erfarer har bagerlauget i Odense nu henstillet til medlemmerne, at de holder deres butikker åbent til i hvert fald kl. 18 på alle hverdage, også selv om alle kagerne er udsolgt. Det skal stadig være muligt for folk at kunne købe brød, når de er på vej hjem fra arbejde. Flere bagerforretninger forudser, at de må holde lukket mellem jul og nytår, da månedens rationer af smør og sukker vil være opbrugt til jul. Desuden har bagerne problemer med at skaffe papir og poser nok til kager og brød.

Annonce