Annonce
Erhverv

Mulig hvidvask i Nordea giver panderynker på børsen

Hedgefonden Hermitage Capital Management har sendt dokumenter til flere myndigheder, der angiveligt viser hvidvask i Nordea.

Nordea-aktien falder efter historie om mulig hvidvask af 1,1 milliard kroner via konti i Skandinavien.

Nordea er blevet anmeldt til politiet i Skandinavien for hvidvask af mere end en milliard kroner.

På aktiemarkedet giver det bekymring for, at sagen kan vokse.

Det vurderer Mikkel Emil Jensen, der er bankanalytiker i Sydbank. Aktien falder næsten fire procent til 62,08 kroner.

- Der er bekymring, fordi det ligesom i tilsvarende sager kan være startskuddet til det, der er værre, siger han.

Mikkel Emil Jensen understreger, at sagen på nuværende tidspunkt har et omfang, der ikke vil udløse bøder i milliardklassen.

Han peger på, at sagen om hvidvask i Danske Bank har et omfang i en helt anden skala, der forventes at udløse bøder på flere milliarder kroner.

- Det beløb, der er fremme om Nordea, er ikke lige så stort, som man har set i andre hvidvasksager.

- Så set fra aktionærernes synspunkt skal det op i et væsentligt større omfang, for at det kan udgøre en trussel i forhold til milliardbøder, siger Mikkel Emil Jensen.

Det er hedgefonden Hermitage Capital Management, der har tilsendt dokumenter til Bagmandspolitiet i Danmark og Norge.

Det svenske bagmandspoliti vil kun bekræfte, at det har fået en anmeldelse mod en større bank.

Papirerne viser ifølge Børsen, at Nordea kan have overtrådt reglerne om hvidvask.

Hedgefonden har fundet mistænkelige overførsler for 1,1 milliard kroner. Pengene er gået via 365 konti i Nordea i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Nordea bekræfter, at den har kendskab til dokumenterne, men banken vil ikke kommentere kundeforhold og har derfor ikke noget at sige til beskyldningerne.

Men Nordea understreger, at den samarbejder med myndighederne i alle de lande, hvor den er.

- Som led i vores daglige arbejde med at bekæmpe økonomisk kriminalitet overvåger vi løbende kundeaktiviteten.

- I de tilfælde, hvor vi anser transaktioner for mistænkelige, indberetter vi dem til myndighederne, skriver Nordea i en mail.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Assens

Stjal stole og lamper

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce