x
Annonce
Middelfart

Mulig afklaring om åbning af genbrugspladserne i starten af næste uge: Flere modeller er i spil

Der arbejdes hårdt i mange haver i øjeblikket. Samtidig bliver der politisk arbejdet hårdt på, at borgerne kan komme på genbrugspladsen med haveaffaldet. Arkivfoto: Kim Rune
Det undersøges lige nu, om kommunerne kan åbne for genbrugspladserne og i givet fald hvordan. Konsekvenserne af en fortsat nedlukning er der forskellige bud på, men borgernes behov synes der enighed om.

Middelfart Kommune: De fynske borgmestre har henvendt sig til Kommunernes Landsforening og spurgt om lov til at genåbne genbrugspladserne. Lige nu er flere modeller i spil.

Det bekræfter borgmester i Middelfart Kommune Johannes Lundsfryd(S), der håber på en afklaring i starten af næste uge.

- Vi mener godt, at vi kan genåbne pladserne på en forsvarlig måde. Lige nu arbejder vi bag linjerne på, hvordan man vil kunne gøre det, hvis det bliver aktuelt.

Jeg hører, at man undersøger en model, hvor man, hvis man er tre medarbejdere på genbrugspladsen, i såfald vil kunne lukke seks ind, da man så er under 10 mennesker, kan du bekræfte det?

- Nej, det kan jeg ikke, fordi der bliver arbejdet på 100 forskellige modeller for, hvordan det kan lade sig gøre. Det kan være, at det er en af de overvejelser, der har været. Men der er massevis af forskellige overvejelser, understreger Johannes Lundsfryd.

Han har på det seneste talt med en række borgere om netop haveaffald.

- Mange er hjemsendte og kan bruge nogle timer i haven på at få klippet hæk og alt muligt andet, og så vil de gerne af med deres affald. Men vi skal kunne gøre det på en sikker og forsvarlig måde, og vi skal gøre det på en måde, så vi koordinere det på Fyn, så det, der gælder det ene sted, også gælder det andet sted, understreger han.

Annonce
Konservatives Morten Weiss Pedersen(TV) og Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd(S) ser gerne, at genbrugspladserne åbner. Konsekvenserne af en fortsat lukning er de dog ikke enige om. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Politisk pres

- Genbrugspladserne skal åbnes nu, så Middelfart kommune undgår miljøsvineri i vejkanten og i skovene.

Sådan lyder meldingen fra formanden for miljø- og energiudvalget i Middelfart Kommune, Morten Weiss-Pedersen(K).

- I vores udvalg er vi pinlig klar over, at der skal ske noget, så vi presser også på. Og det vil jeg gøre sammen med de andre udvalgsmedlemmer, så vi får en ordentlig løsning på det her. Det har vi talt om i udvalget.

- Det skal være en åbning af samtlige pladser på samme dag og klokkeslæt. Det er min ambition. Og det kan godt lade sig gøre, så længe man rationerer adgangen til pladsen, så der ikke opstår for meget kontakt, siger Morten Weiss-Pedersen.

Uenighed om konsekvenser

Morten Weiss-Pedersen frygter, at der opstår en stor pukkel af haveaffald, som vil kunne lede til såkaldt "affaldsturisme".

- Vi risikerer, at nogle ikke særligt ansvarlige borgere smider affald rundt omkring, hvilket vi før har set.

- Vi kan jo få en helt masse uhensigtsmæssige ting smidt ude i skovene, og det kan også ende med, at andet end haveaffald vil ryge ud der. Det kunne være murebrokker og i værste tilfælde kemikalieaffald, spår Morten Weiss-Pedersen.

Så galt frygter Johannes Lundsfryd ikke, det vil gå.

- Det tror jeg alligevel, at borgerne er for fornuftige til og vil ikke tage den slags midler i brug. Det er ikke noget, vi har oplevet i nævneværdig grad. Så det tvivler jeg på, siger Johannes Lundsfryd.

Drøftelse af pap og papir

Når miljø- og energiudvalget mødes i starten af næste uge, vil status på genbrugspladsen blive taget op, og det samme vil status på indsamlingen af pap og papir, der er genanvendeligt affald, og som ikke bliver hentet i øjeblikket.

Det fortæller Morten Weiss-Pedersen.

- Jeg mener også, at man bør begynde at indsamle både pap og papir igen, da det er begrænset, hvor længe folk kan have det stående.

- Når de samler pap og papir ind, er det noget som foregår uden decideret kontakt med borgerne. Den service skal vi også hurtigst muligt have åbnet op for, borgerne betaler jo for det, pointerer Morten Weiss-Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce