Annonce
Danmark

Muldvarpen, der ville vide alt

Annonce

Hold da op. Så kom der en helt ny slags journalistik på skærmen. Oven i købet i den bedste sendetid. Mads Brüggers dokumentar om den 44-årige, førtidspensionerede kok, der infiltrerer den dansk-nordkoreanske venskabsforening og pludselig befinder sig midt i våbenhandler og masseproduktion af metamfetamin tager prisen som denne uges bedste journalistiske præstation. Måske årets.

Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten gav allesammen dokumentaren fem ud af seks hjerter og stjerner og hvad de ellers har at belønne med. Også filmmagasinet Ekko hostede også op med fem stjerner til ”Muldvarpen – under cover i Nordkorea”.

”Det er som taget ud af en klassisk, engelsk spionfilm”, skriver Ekko.

Og rigtigt er det da, at den aristokratiske MI5-kvinde, der interviewer i starten leder tankerne hen på både Ian Flemings og John le Carrés spionhistorier. Det gør hovedpersonen Ulrich Larsen til gengæld ikke. Han minder mere om en mand, der mangler lidt spænding i livet eller er kommet for tidlig på førtidspension.

Eller som anmelderen i Ekko skriver:

”Imens rejser vi rundt med Ulrich Larsen – den lille, fordækte nisse – efter vor tids store mogul, Kim Jong-un. Vi kommer til Barcelona, Dublin, Stockholm og København og hovedstaden Pyongyang.


Og lige her er det måske, at journalistik og skuespil smelter sammen på en ny måde, som absolut er en diskussion værd. Men hold da op, det er en ny slags journalistik, der er værd at se på.


Men historien fejler bestemt ikke noget. Alene persongalleriet er fantastisk:

”Det tæller blandt andet en tidligere fremmedlegionær og luksuspusher, der poserer som den dekadente rigmand mr. James. Der er Alejandro Cao de Benós, en spanier, der er præsident for Korean Friendship Association og har manerer som en Bond-skurk. En tidligere CIA-agent, der optræder med elefanthue. En skummel forretningsmand fra Jordan ved navn El Dasouki. En mystisk repræsentant for den nordkoreanske regering, der igennem hele serien – i øvrigt meget passende – bliver kaldt »Stoneface«. Og mange flere”, skriver Berlingskes begejstrede anmelder.

En gang imellem kan man få tanken: ”Kan det her virkelig passe”. Tjekker nordkoreanerne da slet ikke de folk, som de er klar til at sælge våben til. Som Berlingskes anmelder skriver:

”Vi taler ikke om et par rifler og en håndgranat, men en mængde, der kræver, at nordkoreanerne bygger en underjordisk våbenfabrik på en privat ø i Uganda”.

Men det gør det så åbenbart ikke. Så ville de nemlig ret hurtigt have fundet ud af, at den erhvervsmand, som de forsøger at lave våbenhandler med er en skuespiller og tidligere jetset-narkohandler, der er hyret ind til rollen af Mads Brügger.

Og lige her er det måske, at journalistik og skuespil smelter sammen på en ny måde, som absolut er en diskussion værd. Men hold da op, det er en ny slags journalistik, der er værd at se på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

En koncertfortælling for børn

Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce