Annonce
Nyborg

Muhs om elbiler: Vi skal gøre det klogt

Hjemmeplejen i Nyborg skal suse rundt og passe de ældre og svage i disse Toyota Yaris biler et stykke tid endnu, mens kommunen overvejer overgangen til klimavenlige køretøjer. Arkivfoto: Kasper Riggelsen.
Man kan være for hurtigt ude, mener borgmester Kenneth Muhs. Det gælder blandt andet indførsel af ny grøn teknologi.

Nyborg: Selvfølgelig kommer der elbiler i Nyborg på et tidspunkt. Men de skal indføres på en klog måde. Man kan også være for alt hurtigt ude.

Det siger borgmester Kenneth Muhs (V), efter byrådet i februar overraskende - igen - udskød beslutningen om at købe nye biler til kommunens hjemmepleje.


Vi skal have et stærkt fundament for infrastrukturen. Og i første omgang vil vi have elbiler der, hvor det uproblematisk.

Kenneth Muhs (V), borgmester


Efter et halvt års diskussion om elbiler eller ej i hjemmeplejen var der ellers lagt op til, at kommunen skulle købe 27 nye benzindrevne biler til hjemmeplejen.

Men lige op til mødet blev der indgået en aftale mellem alle partierne, der gik ud på at udskyde indkøbet, beholde de gamle biler  og i stedet begynde med at se på infrastrukturen - altså forberede et system af ladestandere til kommende elbiler.

- Vi skal have et stærkt fundament for infrastrukturen. Og i første omgang vil vi have elbiler der, hvor det uproblematisk. Det kunne være, når bibliotekets eller Teknisk Afdelings biler skal udskiftes, siger han.

Nyborgs politik

Nyborg byråd har vedtaget en 58 sider lang politik for grøn omstilling.

Om transporten står der, at Nyborg skal :

"...arbejde for omstilling af transportområdet til bæredygtig energi."

Regeringen lavede i december 2020 en aftale med SF, Radikale, og Enhedslisten om grøn omstilling af vejtransporten:

Aftalen har en ambition om en million grønne biler i 2030, og man vil arbejde for et stop for salg af benzin og dieselbiler senest i 2030.

Diskussionen om bilerne har stået på siden byrådet i september sidste år besluttede at købe benzindrevne biler - en beslutning, der blev annulleret, fordi der kun kom ét reelt bud på bilerne. Derefter har diskussionen om bilerne og den grønne omstilling kørt derudaf.

Borgmesteren peger på, at der er ny lovgivning på vej efter anbefalinger fra den såkaldte Eldrup-kommision - blandt andet om, hvordan kommuner kan stille deres elladestandere til rådighed for offentligheden.

Mange kommuner har allerede taget hul på den grønne omstilling på transportområdet, men Kenneth Muhs peger på, at andre kommuner - lige som Nyborg - venter og ser tiden an.

Det gælder blandt andet Ringkøbing/Skjern og Tønder Kommuner, der har købt nye benzinbiler til hjemmeplejen for nylig.

Borgmesteren regner med, at hjemmeplejens kendte hvide Toyota-biler kan køre et år eller to mere, mens kommunen overvejer, hvordan bilflåden skal se ud fremover.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce