Annonce
Nyborg

Muhs om børn fra Langæblevej: De er, hvad kommunen har brug for

Borgmesteren håber, at flere unge i Nyborg vil følge i familien Sølund Bagers fodspor og præsentere ham for spændende forslag. Fra venstre: Kenneth Muhs, Anne Louise Nissen, Jens Peter, Carl Emil og Henrik Dyrhøj. Foto: Carl Emil Sølund Bager.
Borgmester Kenneth Muhs (V) undertrykker stor respekt for den søskendefolk, som har sørget for, at 28 husstande nu får adgang til fibernet syd for Nyborg.

NYBORG: Det er ikke hver dag, at en 17-årig og en 12-årig møder velforberedt op på rådhuset med en god idé. Det gjorde Carl Emil og Jens Peter Sølund Bager dog, og deres besøg gjorde stort indtryk på borgmesteren.

I april 2018 mødtes borgmester Kenneth Muhs (V) og IT-chef Henrik Dyrhøj med to af de tre søskende, som kæmpede for bedre internet i området omkring Langæblevej.

- Jeg må bare sige, at de virkelig havde sat sig ind i tingene. De mødte op med mange spændende ønsker og gode argumenter for, hvorfor deres område skulle have fibernet, fortæller borgmesteren.

Kenneth Muhs og Henrik Dyrhøj kunne dog ikke hjælpe de to drenge økonomisk, da kommunen ikke må gå ind og agere som en kommercielaktør på området. De henviste dog til Energistyrelsens bredbåndspulje, som de tre søskende gik videre med.

Annonce

Kæmpe respekt

Det har godt et år efter mødet på rådhuset resulteret i, at der netop i disse dage bliver gravet fibernet ned ved i alt 28 husstande i området omkring Langæblevej syd for Nyborg.

De tre søskende oprettede således Langæble Bredbåndsforening, hvor det lykkedes dem at få 335.778,00 kroner i tilskud fra Energistyrelsens bredbåndspulje.

Og den bedrift hylder borgmesteren.

- Jeg har kæmpe respekt for de unge mennesker. Det betyder meget for kommunen at have nogle unge mennesker, der rejser sig og viser vejen ved hårdt arbejde. Kommunen har brug for unge som dem, fordi de kan inspirere andre til at sætte sig ned, arbejde med tingene og få det ud i livet, fortæller Kenneth Muhs.

Kenneth Muhs glæder sig også over den betydning, som fibernettet tilfører lokalsamfundet syd for Nyborg.

- Fibernettet - og generelt godt internet - betyder rigtig meget i denne tid. Det er både en del af bosætningen og det at drive virksomhed. Derfor må jeg bare igen sige, at det er en rigtig god historie, som vi har ude omkring Tårup, fortæller borgmesteren.

Foruden de 335.778 kroner fra bredbåndspuljen, måtte hver af de 28 husstande i Langæble Bredbåndsforening smide 4.000 kroner for at projektet blev en realitet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Assens For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce