Annonce
Nyborg

Muhs: Loven i vejen for flere ladestandere til elbiler

Nyborg by er ret godt forsynet med elladestandere til elbiler. Her kan du lade. Grafik: Leif Nørmark.
SF vil have kommunen ind i kampen for flere ladestandere til elbiler. Borgmesteren er enig, men det kræver en lovændring, siger han.

Nyborg: SF i Nyborg foreslog for nylig, at kommunen går ind i kampen for at skaffe flere ellade-standere til det stigende antal elbiler.

Det forslag kan tilsyneladende nemt få politisk opbakning fra de fleste politikere - og blandt andre er borgmester Kenneth Muhs (V) positivt stillet.

Men borgmesteren gør opmærksom på, at det slet ikke er så nemt, som det måske kan lyde. Elstandere er drevet af kommercielle virksomheder, og kommunen kan ikke bare uden videre gå ind og blive en aktiv spiller på det marked.

Annonce
Nyborg har allerede flere offentlige ladestandere til elbiler - blandt andet her på Vesterhavnen. Men der skal mange flere til, mener SF. Foto: Mogens Rasmussen

- Jeg ville da gerne have ladestandere op i hele kommunen. Men hvis SF forestiller sig, at kommunen kan stille ladestandere op til vores egne biler og så dele dem med alle andre elbilister, så kan de tro om. For det sætter lovgivningen en grænse fo

Salg af elbiler stiger kraftigt

Sidste år blev der i Danmark solgt 157 procent flere elbiler end året før, og for plug-in-hybridbiler var stigningen mere end dobbelt så stor. Teknologien med eldrevne biler har for alvor vundet indpas, og flere producenter melder sig hele tiden på banen.

En ny undersøgelse, analysefirmaet Nemanalyse har lavet for Nielsen Car Group, viser, at 62 procent af de danske bilejere gerne vil køre helt eller delvist på el, næste gang bilen udskiftes - og det til trods for, at en stor del endnu ikke har prøvet at køre i elbil.

Til sammenligning forventer mindre end hver tredje, at deres næste bil skal være en benzin- eller dieselbil.

r, siger borgmesteren.

Kommunen kan sætte ladere op til de elbiler, de måtte købe i den kommende tid, men de må ikke dele med andre, siger han.

Kenneth Muhs er i øvrigt næstformand i Kommunernes Landsforenings Miljø- og Forsyningsudvalg, og har arbejder man netop på at få indflydelse på et nyt direktiv der er på vej vor ladestandere.

- Hvis lovgivningen bare var mere fleksible, så kunne vi gøre det her i morgen. Og derfor arbejder vi gennem Kommunernes Landsforening for at få en mere fleksibel lovgivning på det her område, siger Kenneth Muhs.

- Vi har slet ikke noget imod at gå ind i det her, men som loven er nu kan kommunen ikke gå ind og medfinansiere ladestanderne, siger Kenneth Muhs.

Nordfyns model

Det var SF's medlem af kommunens grønne udvalg, Ole Tyrsted Jørgensen, der formulerede SF's forslag, og han henviste blandt andet til Nordfyns Kommune, hvor kommunen og private aktører sammen har arbejdet på at få flere ladestandere til elbiler op i den store og ret tyndtbefolkede kommune.

I Nordfyns Kommune besluttede kommunen at investere i elstandere til offentligt brug og satte penge af til det - nemlig en millioner kroner fordelt over fire år. Efter en udbud blev der lavet en aftale med en af de største på markedet, nemlig det danske firma Clever, der vil installere 14 ladestandere rundt om i kommunen i løbet af 2021.

Kenneth Muhs ønsker ikke at kommentere Nordfyns Kommunes ordning.

Annonce

Godt forsynet

Nyborg by er i øvrigt allerede godt forsynet med offentlige hurtigladestandere. Det skyldes især byens beliggenhed ved den store motorvej, men også flere af hotellerne har ladestandere, der kan bruges af andre end kunderne. Der er en række forskellige steder, elbilisterne kan lede efter et stik til bilen, og inden længe får Nyborg Gymnasium også et anlæg, der kan bruges af offentligheden, oplyser rektor Henrik Vestergaard Stokholm.

Derimod er der ingen offentlige ladere i centerbyerne, Ørbæk og Ullerslev eller i kommunens mindre byer - og det er nok især her kommunen har en rolle at spille, hvis el-bilismen skal rulles ud lidt væk fra de store trafikårer.

Elbiler får i øvrigt for det meste strøm på batterierne, når bilen holder stille derhjemme om natten. Men også her har større byer med mange etageejendomme - inklusive Nyborg - en udfordring. For hvordan får en familie, der bor i lejlighed, bilen ladet op? Det vil kræve en masse ladestandere langs kantstenene eller i lygtepælene.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce