Annonce
Underholdning

"Mr. Marmalade" på Odense Teater: - Vi glemmer nogle gange, hvor alvorlig legen er for børn

Hvordan ser voksenlivet, kærligheden og hele verden ud gennem en fireårig piges øjne? "Mr. Marmalade" viser, hvad der sker, når et barn bliver efterladt derhjemme med sine kulsorte fantasier. Foto: Emilia Therese
Med "Mr. Marmalade" vil Odense Teater skabe et publikumsrum for fantasi og leg, men både instruktør og hovedrolle ønsker, at stykket vil lære forældre at tage deres børns leg - og tilværelsen - meget mere alvorligt.
Annonce

Scene: Et par rottehaler i lyserødt tylskørt ved siden af et slips og stramt, sort jakkesæt. En attachemappe skjuler et tesæt af plastik. En Darth Vader-maske dukker op midt i en dramatisk hjerteoperation.

Kontrasterne er i fokus i Odense Teaters "Mr. Marmalade". Forholdet mellem barn og forælder. Forholdet mellem barn og voksen. Og det at være sammen med andre og alene, altså relationerne mennesker imellem.

- Stykket handler om, hvad det vil sige at være menneske. Hvordan vores identitet bliver dannet i mødet med andre mennesker, fortæller forestillingens instruktør, Simon Boberg.

- Og det kommer især til udtryk hos børn, som godt kan lide at lege forskellige roller.

Om forestillingen

"Mr. Marmalade" har premiere på Værkstedet, Odense Teater, lørdag 27. april kl. 16.

Forestillingen spiller frem til 22. maj.

Instruktør: Simon K. Boberg.

Medvirkende: Lea Baastrup Rønne, Jon Lange, Kristoffer Helmuth, Alexander Mayah Larsen, Peter Høgsbro, Louise Davidsen og Mette Kjeldgaard Jensen.

Scenograf: Edward Lloyd Pierce.

Lyddesign: Emil Assing Høyer.

Annonce

Dét, vi glemmer

"Mr. Marmalade" handler om fireårige Lucy, der tit bliver efterladt alene derhjemme af forældrene. Her opfinder hun livsledsageren Mr. Marmalade, der ligesom hendes far og mor har en enormt presset kalender. Og herfra former Lucy en fantasi, sådan som hun tror, de voksnes verden ser ud.

- Lucy kan ikke finde ud af at være barn. Hun skal være den voksne derhjemme, men samtidig skal hun gennem legen lære at blive barn igen, forklarer instruktøren.

- Der er bare ikke så meget plads til at være barn i dag. Børn skal jo fandme have en karriere, når de er fire år, hvor de i stedet burde slappe af og bare være børn.

Ifølge ham viser stykket, hvilke vigtige ting i barndommen man glemmer, når man bliver voksen.

- Vi glemmer nogle gange, hvor alvorlig leg er for børn. Hvor vigtig fantasien er for dem. Ligesom vi glemmer, at de tænker på, hvad deres forældre laver.

Annonce

Gennem barnets øjne

Lille Lucy har enormt mange humørsvingninger, fordi hun hele tiden veksler mellem fantasien og hendes virkelighed alene derhjemme.

- Det gælder virkelig om at holde tungen lige i munden. Børn reagerer meget umiddelbart, og følelserne skifter hele tiden, siger 30-årige Lea Baastrup Rønne om sin rolle som Lucy.

Inspirationen til karakteren har hun ikke skullet lede længe efter.

- Jeg har en datter på fire år, som har inspireret mig meget. Og så har jeg set videoer af børn på Youtube for at finde de helt rigtige reaktioner frem.

- I virkeligheden har vi alle sammen et barn inde i os. Jeg behøver ikke at tale med musestemme som Lucy, men jeg ser på de forskellige situationer med et barns øjne, fortæller skuespilleren.

Jon Lange og Lea Baastrup Rønne er nogle af hovedpersonerne i Odense Teaters forestilling, der løber fra 27. april til 22. maj. Foto: Emilia Therese
Annonce

Helt ind i fantasien

Forestillingen har premiere hos Værkstedet 27. april, og i det lille, intime scenerum sidder publikum på tre sider af det gulvtæppe, der danner rammen om forestillingen.

- Nogle gange kan man som tilskuer glemme, at der er et forhold, et fællesskab, mellem publikum og skuespillere. Men når publikum sidder helt tæt på scenen og endda kan se hinanden, håber vi, at man genopdager det fællesskab. Ser andres reaktioner. Ser andre blive opslugt af det kontrastfyldte lys og skuespillet, lyder det håbefuldt fra Simon Boberg.

- Publikum er med i legen.

Udover gulvtæppet og enkelte rekvisitter, som skuespillerne bærer med sig ind, er scenografien meget bar.

- Det at lege og være barn fortæller faktisk meget om, hvordan det er at lave teater. Vi skaber verdener ud fra skuespillet, ja, ud fra fantasien. Så med en åben scene bliver der plads til fantasien.

Der er fuld fart på kontrasterne i "Mr. Marmalade". Foto: Emilia Therese
Annonce

Tilværelsens alvor

Men hvad skal man lære af Lucy og Mr. Marmalade?

- Man kommer hele følelsesregistret igennem, også som skuespiller. Det er en virkelig sjov komedie, men outputtet er ikke muntert. Snarere dystert og tankevækkende. Man bliver som forælder mere opmærksom på sit barn. En bedre forælder, mener Lea Baastrup Rønne.

Det bakker instruktøren hende op i:

- "Mr. Marmalade" skal lære os, at vi skal passe på vores børn og støtte dem i deres fantasi og fantasier. Vi skal ikke lade dem være alene med dem, slår Simon Boberg fast.

- Men vi skal også lære at tage tilværelsen alvorligt. For det gør børn. De gør ting, der gør dem glade. Det er nu, vi er her, og var det overhovedet så vigtigt at nå den bus? Gør ting, der gør dig glad.

- Børn tager tilværelsen dødsens alvorligt. Deres fantasi og de roller, de indtager, er ægte for dem, fortæller instruktøren Simon Boberg. Foto: Emilia Therese
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce