Annonce
Udland

Mount Everests smeltende gletsjere bringer døde klatrere frem

Phurba Tenjing Sherpa/Ritzau Scanpix
Global opvarmning betyder, at gletsjere smelter hurtigere, siger tidligere præsident i bjergbestigerforening.

Flere og flere lig er begyndt at dukke op på verdens højeste bjerg, Mount Everest, i takt med at bjergets gletsjere smelter.

Det skriver det britiske medie BBC.

- På grund af global opvarmning smelter is og gletsjere hurtigt. Lig, der har været begravet gennem mange år, er begyndt at dukke op, siger Ang Tshering Sherpa, tidligere præsident for Nepals Bjergbestigerforening.

Omkring 300 personer har mistet livet på Mount Everest siden det første forsøg på at bestige det 8848 meter høje bjerg.

To tredjedele af ligene menes at være begravet under bjergets sne og is.

En unavngiven regeringsansat, der har arbejdet på Mount Everest i mange år, bekræfter over for BBC det stigende antal synlige lig på bjerget.

- Jeg har bjærget omkring ti lig de seneste år fra forskellige steder på Mount Everest. Der dukker helt klart flere og flere frem nu, siger han.

Ifølge eksperter koster det mellem 40.000 og 80.000 dollar at bjærge et lig fra bjerget. Blandt bjergbestigere er der også mange forskellige holdninger til, hvad der skal ske, hvis man mister livet på et bjerg.

- Mange klatrere vil gerne efterlades på bjergene, hvis de dør, siger den respekterede bjergbestiger Alan Arnette til BBC.

Gennem årene har lig også fungeret som pejlemærker på Mount Everest.

Et af dem kaldes for "grønne støvler". Det henviser til en klatrer, der døde under en klippesten. Hans grønne støvler sidder stadig på fødderne, og de peger imod ruten mod toppen af Mount Everest.

Flere undersøgelser har vist, at gletsjerne i området omkring Mount Everest - og i resten af Himalaya - smelter hurtigt og bliver tyndere.

Det betyder samtidig, at nogle af de smeltevandssøer, som man skal forbi for at nå til toppen, vokser i størrelse.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce