Annonce
Tre Spor Nu

Motorvejen er livsfarlig for naturen: Nu bygger vejarbejderne en sikker smutvej til både fisk og rådyr

Trafikken på motorvejen bliver ledt over i det sydlige spor, mens arbejdet med at bygge den nordlige del af faunapassagen foregår. Foto: Michael Bager
Gremmeløkke Å er ved at blive omdannet til en stor faunapassage, så bl.a. rådyr sikkert kan komme under Fynske Motorvej.

Gremmeløkke: Et af de helt store delprojekter i udbygningen af Fynske Motorvej er gået gang i øst for Ejby. Her er den gamle underføring af Gremmeløkke Å ved at blive forvandlet til en faunapassage, der bliver så stor, at alt fra fisk til rådyr vil kunne passere under den mere end 30 meter brede, sekssporede vej.

I modsætning til tidligere faunapassager på strækningen, som er blevet boret igennem uden at forstyrre trafikken på motorvejen, bliver der her bygget en bro under den travle færdselsåre.

Det sker i to omgange. Lige nu bygges den nordlige halvdel af faunapassagen, mens trafikken bliver ledt om ad det sydlige spor. Senere bytter de to plads.

Annonce

13 meter bred

Når arbejdet står færdig til næste år, vil dyrene kunne bevæge sig gennem en fire meter høj og 13 meter bred passage. Dyrene får tre spor at boltre sig på i form af et 4,2 meter bredt vandløb flankeret på hver side af to lige så brede brinker.

At der overhovedet skal etableres en faunapassage lige her, blev besluttet for 12 år siden, da anlægsloven for motorvejen blev vedtaget af Folketinget.

I den seneste tid er spunsvægge blevet sat ned på hver side af Gremmeløkke Å. Forleden blev der gjort klar til at støbe de såkaldte hammerhoveder oven på væggene. Hammerhovederne skal holde de betonelementer, der kommer til at danne taget over faunapassagen. Foto: Michael Bager

Projektet løber på i godt 11 millioner kroner, oplyser Mike Boesen, seniorprojektleder i Vejdirektoratet.

- Motorvejen er en barriere for dyrene, og lige her hvor der er et vandløb, er det naturligt for dem at krydse over, siger han.

Gremmeløkke Å hænger sammen med Møllebækken, der for nogle år siden blev fritlagt og lagt om i forbindelse med motorvejsudvidelsen.

Annonce

To fluer med ét smæk

Få hundrede meter øst for Gremmeløkke Å bliver Ejbyvej ført under motorvejen. Her arbejder entreprenørerne med at fugtisolere den tunnel, den lille landevej løber igennem. De to anlæg ligger så tæt på hinanden, at de kan dele den samme afspærring.

- Vi slår to fluer med et smæk, konstaterer Mike Boesen.

Tre spor lige nu

Hvad laver alle de mennesker og maskiner, man kan se, når man kører på den vestfynske motorvej?

Det store arbejde med udvidelsen til tre spor mellem Nr. Aaby og Blommenslyst er i gang på fjerde år.

Masser af mennesker har deres daglige gang på projektet, og i denne serie kigger avisens udsendte jævnligt forbi og fortæller, hvad de arbejder med.

Udvidelsen af E20 til tre spor sker i to etaper. Først mellem Blommenslyst og Gribsvad, som i det store hele er afsluttet. Siden starten af 2021 har entreprenørerne været i gang på strækningen mellem Gribsvad og Nr. Aaby, som efter planen vil være færdig inden udgangen af 2022.

I løbet af 2023 vil entreprenørerne dog stadig være i sving på vejen, bl.a. skal det sidste stykke af den endelige asfalt lægges, når vejret tillader det.

Annonce

Mest læste

Nyborg For abonnenter

Kæmpelager af tyvekoster fundet i landsby: Brødre tiltalt for så mange forhold, at anklageren var ved at miste pusten

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Odense

Politiet fangede brandstiftere på film: Nu er to mænd anholdt

Erhverv For abonnenter

Hummer og hjortekød gav røde tal: Grossist på havnen hårdt ramt af nedlukninger

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Odense

Asbestkaos i Højstrupparken: Udskældt firma er stadig på byggepladsen - elektrikere udsat for asbeststøv trods løfte om sikre arbejdsforhold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Odense

Lokale projekter: Søg om dette års Borgerne Bestemmer-penge

Annonce