Annonce
Livsstil

Parret bag Mosgaard Whisky: - Vi har fået et helt andet liv

Det er Gitte Mosgaard, der har det æstetiske øje på Tanghavevej i Oure. Chefrollen deles de til gengæld om. Foto: Robert Wengler
Livet tog en vending, da en lydnørd og en socialpædagog fra Herning gik efter en fadlagret drøm om en fælles virksomhed i Oure. I dag har Gitte og Jes Mosgaard bygget et destilleri op fra bunden, der producerer økologisk gin og whisky med eksport til Tyskland, Sverige og Finland. De udfordrer sig selv og hinanden dagligt - på smag og renhed, på tålmodighed og chefroller - og på balancen mellem arbejdsliv og familieliv.

Enebær rammer frontalt på tungen. Lakridsrod giver sødme lidt længere inde. Anis lægger sig ned ad siden på tungen, og nelliker er gode til at rense et blindt punkt i midten. Rosapeber kommer bagerst i munden. Lidt nede af siderne foran rosapeberen kommer citrongræs, og korianderfrø binder det hele sammen.

- Hvis man ikke bygger en balance op, hvor man træder lige hårdt på alle smagscentre på tungen, bliver det skarpt. Men hvis man lader de forskellige krydderier lave fodaftryk forskellige steder på tungen, får man en balance og harmoni - og dermed en blød og rund gin. Så kan man i princippet putte næsten lige så meget enebær i, som man vil, forklarer Jes Mosgaard.

Han nørder. Procesnørder.

Og i dag er det i dry gin, imens whisky lagrer i de små egetræsfade, og Gitte Mosgaard er kaldt ud til lille Ask på et år. Han går i vuggestue, men er blevet syg, og så er han et af de i alt fire børnebørn, der er flyttet med deres forældre til Fyn - i hælene på bedsteforældrene med hang til økologi og destillering.

- Vi har fået et helt andet liv her. Nu er jeg for det første hjemme. Før var jeg væk hele tiden. Nu arbejder vi sammen, Gitte og jeg. Og vi har fået mere tid til at være sammen med vores datter og to sønner og deres familier. De er fulgt efter os til Fyn, og det er vi meget taknemmelige for, siger Jes Mosgaard, der sammen med sin kone kommer fra Herning og grundlagde Mosgaard Whisky i 2015.

Mosgaard Whisky

Grundlagt i 2015 og beliggende på Tanghavevej 43 Oure på et nedlagt landbrug.

Ejet af Gitte (54 år) og Jes Mosgaard (51 år) og støttet af den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne.

Producerer årligt 20.000-25.000 flasker økologisk whisky og det samme antal flasker gin i mikrodestilleriet.

Afholder rundvisninger og guidede smagninger i destilleriet med tilhørende butik og cafe.

Læs mere: www.mosgaardwhisky.dk

Opdelt i atomer

Den ældste af sønnerne bor her på den nedlagte gård ved Oure mellem æbleplantager og med Langelandssundet lidt længere nede af vejen. Det var meningen, at Gitte og Jes Mosgaard skulle flytte ind på gårdens førstesal, men for alles bedste valgte de at bo til leje i en lejlighed et andet sted og købte her i november et hus i Albjerg, fem minutter fra destilleriet i gårdens gamle svinestald.

- Vi har hele tiden haft for øje, at det her er vores drøm og ikke børnenes. Og sådan er det stadig, selv om vores svigerdatter Terne nu arbejder med os og en brygger i produktionen og i butikken, og resten af familien hjælper os på messer, under rundvisninger og guidede smagninger, fortæller Jes Mosgaard.

En alarm lyder fra et rum inde bagved. Det er tid, og Jes Moesgaard går fra caféen og butikken ud i destilleriet, hvor kobberkedler, der er specialdesignet og -bygget i Portugal, er i gang med dagens arbejde.

I princippet kan Jes Mosgaard destillere gin på en enkelt dag, hvis han bare starter tidligt nok. I dag startede han klokken syv.

- Vi starter med en smagsneutral, økologisk hvedebaseret alkohol på 96 procent, vi køber i Tyskland. Så lægger jeg enebær i kedlen, og i den perforerede skuffe i den øverste del af kedlen har vi lagt tyndskrællede, friske citrusfrugter - ikke tørrede, som mange andre bruger. Smagen bliver trukket over i alkoholdampene gennem halsen til et konverteringskammer, bliver fortættet og afkølet, og det, der løber ud her, er ginen, forklarer han, imens han måler alkoholprocenten, der lige nu er på knap 76.

- På et tidspunkt, når det så er rent i dag, skærer jeg det, som det hedder, og så kommer hjertet. Den rene gin. Når temperaturen så stiger igen, kommer halen, og det tager jeg fra, fortsætter han.

- Den friske, rene gin, jeg tager fra på den her tank, smager meget kaotisk, når den er færdig i dag, fordi den er opdelt i atomer. Den skal lige have lov til at stå og samle sig, vi reducerer den ved at tilsætte renset vand ned til flaskeprocenten, og så står den og hviler i to-tre uger. Allerede efter et par dage begynder den at samle sig og åbner op for dufte og smage, så den når sit fulde potentiale og bliver mere harmonisk i smagen.

Annonce

Hjertebarn og bonusbarn

Det er en gammel drøm om at blive vinbonde, der lige så stille har bevæget Jes Mosgaard fra ølbrygning til destillering og derfra til Skotland for at lære de traditionelle metoder og tilføre det sit eget twist.

- Whiskyen er mit hjertebarn.

Hvad er ginen så? Dit bonusbarn?

- Det kan man vel godt kalde det. Det er mit bonusbarn, jeg har med min kone, griner han over det forslag.

- Ginen kom til for at have flere ben at stå på, og så er både Gitte og jeg ret begejstrede for gin. Det er nemt at lave gin, men det er svært at lave god gin. Nu er jeg gammel lydmand, og ligesom det handler om at bringe balance i lydbilledet, handler det om at bringe balance i smagsbilledet, når man laver gin. Gin er noget, vi eksperimenterer meget med, siger medstifteren af den tidligere højtalerproducent Libratone.

Tilbage et sted mellem kedlerne opremser Jes Mosgaard de forskellige versioner af sin gin, imens han hælder fra og langsomt bringer alkoholprocenten ned.

Der er en gin med mandariner, en med grape og en med citroner, og der er dry gin, rabarber og sidst, men ikke mindst Filippa. De sidste tre er bestsellerne. Filippaæbler kan noget, som ingen andre æbler kan. Desværre er de svære at få fat i, men takket være en aftale med Harndrup Skov Frugtplantage kan Gitte og svigerdatteren Terne skære og udkerne æblerne om efteråret - og lægge de friske æblestykker i blød i tankene. Ginen trækker smagen ud af æblerne, og det giver en krydret og sødmefyldt smag.

- Hvis vi ser bort fra procesvarmen, vi indtil videre bare skal smide ud, så er æblestykkerne faktisk det eneste restprodukt, som vi ikke giver til dyrene. Æblestykkerne indeholder en alkoholprocent på 60-70, så dem gendestillerer jeg, og så får jeg sådan en cremet æblealkohol, som jeg lægger tilbage i ginen. Det gør, at vi får den her helt specielle gin.

De kunne have købt et sommerhus eller en båd, men fulgte mavefornemmelsen og drømmen om at drive fælles virksomhed. Gitte og Jes Mosgaard har i dag både destilleri, prisvindende whisky og fået mere tid til børn og børnebørn. Foto: Robert Wengler
Annonce

Et nyt familiemedlem

"Bonusbarnet" har helt klart en stor stjerne hos Jes Mosgaard, men vi må ikke glemme hjertebarnet. For hvis vi ser bort fra den sidste måneds stilstand i destilleringen, hvis konsekvenser først indhenter Gitte og Jes Mosgaard om tre år, når whiskyen er lagret færdig og klar til at blive solgt, så går det godt. Hjertebarnet er ikke blot populær herhjemme. Det er det også i Sverige, og hvor det ellers kommer.

- En af de helt tunge drenge fra et af de store svenske magasiner skrev en artikel om os i sidste uge, og han var vanvittigt imponeret af vores whisky. Han skrev faktisk til sidst, at det kan godt være, der findes bedre, ældre whisky i verden, men det her er den bedste unge whisky, der findes. Sidste år væltede det ind med guldmedaljer og dobbeltguldmedaljer i de internationale konkurrencer, og sådan en whisky som vores Olorosso er den bedst placerede danske whisky ved de internationale konkurrencer. Det er faktisk første gang nogensinde, at en dansk whisky vinder dobbelt guld i Berlin, fortæller den stolte far, der sidste år i marts havde den første whisky klar, en anden fulgte hurtigt efter og en tredje slags i efteråret.

Her den 28. maj kunne han og Gitte så præsentere et nyt familiemedlem til whiskyflokken. Port Wine Cask blev navnet.

I dag eksporterer parret til både Tyskland, Sverige og Finland.

- At vores whisky bliver anerkendt, er vigtigt, for vi har en mission med det her sted. Vi laver whisky på en anden måde, og vi har en helt klar holdning til økologi, og til hvordan det skal smage. Der skal være en sødme og en blødhed kombineret med fine frugtnoter. Når vi kan se, at alle de små detaljer, vi nørder sådan med, giver udslag i den slags anerkendelse, er missionen lykkes.

- Vi er godt nok blevet væltet på omsætningen i denne coronatid. Vi kan se nu, at vi ikke kommer til at nå vores budgetter i år, og det kommer til at give et slag, men heldigvis er whiskyen blevet virkelig populær. Det er det vigtigste, understreger Jes Mosgaard, som sammen med sin kone og den øvrige familie har afholdt virtuelle rundvisninger via livestreaming på Facebook og arrangeret guidede smagninger, hvor de tilmeldte forud for aftenen har fået tilsendt smagsæsker.

Man finder nye veje, og sådan er det også her på Tanghavevej i Oure.

Hvor whiskyen kan kaldes Jes Mosgaards hjertebarn, kan ginen kaldes bonusbarnet, han har med sin kone. For både han og Gitte Mosgaard er begejstrede for gin - og så er det godt at have flere ben at stå på, forklarer Jes Mosgaard, der hvert år producerer 20.000-25.000 flasker økologisk gin - og det samme antal økologisk whisky. Foto: Robert Wengler
Annonce

Mængden af pynt

Gitte Mosgaard triller ind i indkørslen. Hun har ladet naboen passe lille Ask, imens hun fortæller om at indrette sig efter en ny verden på afstand, med spritstationer og udsigten til en anderledes højsæson fra midten af juni til slut august.

- Normalt får vi besøg af mange udenlandske turister. I år bliver det anderledes, og vi håber at se mange danske turister, siger hun og spørger lettere skeptisk ind til mængden af pynt på de cocktails, hendes mand har lavet til lejligheden.

- Jeg sagde jo, at det er Gitte, der har det æstetiske øje, siger Jes Mosgaard smilende.

Hvem er så chefen?

- Det er vi begge to, og vi bliver bedre og bedre til at være det sammen, svarer Gitte Mosgaard og bliver suppleret af Jes Mosgaard:

- Det er vist sværest for mig. Jeg er nok den af os, der gerne vil være mest chef. Jeg har mange år som chef, der skal aflæres.

- Men vi husker hinanden på, at vi er sammen om det, tilføjer Gitte Mosgaard, der med sin mand har fået opfyldt drømmen om en fælles virksomhed - og den grad af selvbestemmelse, iværksætterånd og frihed, der også følger med.

- På grund af Jes' tidligere arbejde stod jeg altid alene med børnene, udover at jeg skulle passe mit fuldtidsarbejde. Vi flyttede med ham, når arbejdet ville have ham til København, Glyngøre og Skive, og vi så ham ikke ret meget. Det her sted, vi har nu, betyder, at vi arbejder sammen, har meget manuelt arbejde, og at vi kan tage fra, når børnebørnene er syge. Arbejdsliv og familieliv er blevet meget mere flydende, og det nyder vi virkelig, også når vi sætter os efter aftensmaden og planlægger det kommende arbejde, fortæller hun, ser på sin mand gennem 32 år og siger:

- Nej, ægteskabet kan ikke blive slået ud af lidt gin og whisky.

- Det kommer da an på, hvor meget man får, griner Jes Mosgaard.

Han ved godt, at han skal passe på sig selv for at kunne holde til livet som selvstændig. En utålmodig sjæl som ham, der gerne vil have, at det hele helst sker med det samme, bliver udfordret i destilleriet. Han ved, at det er godt, han har sin kone til at holde øje med ham og sørge for, at det bliver ved med at være sjovt. Tirsdage og torsdage er bryggedage, og det står ikke til at ændre, men der skal også være tid til alt det andet i livet. Det er et spørgsmål om balance.

Gitte og Jess Mosgaard har ladet sig inspirere af stemningen på amerikanske vingårde, da de omdannede svinestalden på det nedlagte landbrug til destilleri, butik og cafe. Foto: Robert Wengler
Når Jes Mosgaard starter klokken syv om morgenen, kan han nå at lave gin på en dag. Efter blot to-tre ugers hvile er den harmonisk i smagen. Foto: Robert Wengler
Det var en gammel drøm om at blive vinbonde, der ledte Jes Mosgaard først i retning af ølbrygning og siden destillering. I dag har parrets whisky vundet guld og dobbelt guld i internationale konkurrencer. En flaske med 50 cl prisvindende Oloroso-whisky koster 595 kroner. Foto: Robert Wengler
Både Gitte og Jes Mosgaard er ret begejstrede for gin generelt. Med tiden er der kommet flere smagsvarianter til: mandariner, grape, citroner, dry gin, rabarber og fillippa. De sidste tre er bestsellerne lige nu. Foto: Robert Wengler
Foto: Robert Wengler
Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce