Annonce
Nordfyn

Morud får ny busrute til Odense

Busbanden fra Morud forudser, at der er behov for en stor grad af information, når borgerne skal vænne sig til en ny busrute til Odense. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Når letbanen åbner, får borgerne i Morud en ny busrute til Odense. Og mulighed for som bruger af den kollektive trafik at komme gennem Odense uden først at skulle gennem centrum.

Morud: Når Odense Letbane efter planen åbnes i efteråret 2021, kommer det også borgerne i Morud og Bredbjerg til gode. Forstået på den måde, at de to byer bliver koblet på den centrale infrastruktur i Odenses kollektive trafiknet.

Det sker på den måde, at den nuværende rute 23 til Morud bliver erstattet af en bybus-ringrute syd om centrum. Gående fra Morud til Fraugde. Det fremgår af planen Bynet 2021, som forleden blev vedtaget af By- og Kulturudvalget i Odense Kommune.

Den nye forbindelse gør det let at komme videre med letbanen fra Tarup Center og Rosengårdcentret - og dermed samtidig gør det muligt at komme hurtigere på tværs gennem byen uden først at skulle gennem centrum.

Ringruten kommer også til at betjene OUH og Syddansk Erhvervsskole/Odense Tekniske Gymnasium.

Den nye rute, der erstatter den nuværende rute 23, får ingen indflydelse på rute 122. Den vil fortsat køre over Veflinge og Morud direkte til Odense Banegård Center.

De endelige køreplaner er ikke fastlagt endnu.

Annonce

Behov for information

Rasmus Gade, tovholder i Busbanden 5462, der er en gruppe under Morud Lokalråd, glæder sig over, at det som bruger af den kollektive trafik bliver lettere at komme gennem byen uden først at passere centrum. Busbanden har de seneste år bidraget til, at flere borgere i Morud er begyndt at benytte bussen.

Det tager tid at ændre vaner, og Rasmus Gade påpeger, at det givetvis heller ikke kommer fra den ene dag til den anden, at folk bliver fortrolige med og tager det nye trafiksystem til sig. En del af tilvænningen bliver, at man skal skifte undervejs.

- Når man ikke længere kan køre nonstop fra A til B, ved vi erfaringsmæssigt, at det er en barriere, som skal overvindes. Derfor forudser vi også et behov for en stor informationsindsats, siger Rasmus Gade.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce