Annonce
Erhverv

Morten er overrasket over de fysiske butikker: Der er færre ledige lejemål end for et år siden

Her er det noget af  Odense centrum set fra toppen af højhuset ved Fisketorvet. Der er kommet nye forretninger som Cafe Unika og kaffebaren Analog til på Albanigade, men en del har haft det svært og drejet nøglen om. Arkivfoto: Michael Bager
Morten Rasmussen, medindehaver af Nordicals Odense, er overbevist om, at findes færre tomme butikslokaler i bybilledet nu end før corona-krisen. Kædeforretningerne slår til og flytter til større lokaler med bedre beliggenhed i bymidten.

Odense: I det seneste års tid har størstedelen af Odense centrums butikker i lange perioder ikke haft mulighed for at slå dørene op til strøgkunder, som er på udkig efter lidt af hvert.

1. marts stod den på genåbning for de fleste detailbutikker, og det er tid til at gøre status.

Morten Rasmussen, medindehaver af Nordicals Odense, som er den største erhvervsmæglerbutik i bymidten, fortæller, at der har været bud fra flere forskellige sider efter nye lokaler.

Annonce

- Vi har oplevet en kæmpe efterspørgsel på både noget så hårdt ramt som restaurationsbranchen, men også på de her lidt større kædebutikker, der er ude og finde nye placeringer.

Butikkerne i Odense genåbnede den 1. marts, og det kunne mærkes i gågaden. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen

Han tilføjer, at corona-pressemødet den 11. marts 2020 gjorde, at de odenseanske erhvervsmæglere ikke havde forudset, hvilket område af udlejningen der blev genstartet hurtigst.

- Hvis vi spoler tilbage til for et års tiden siden, da landet lukkede ned, var der ingen tvivl om, at vi især frygtede, at udlejningen af detail ville blive sværest. Lige til og starte med gik alting i stå, men det gjorde det på alle områder. Detail-efterspørgslen var dog først i gang igen, og selv den dag i dag er vi lidt overrasket over det.

Én tendens præger markedet

Set henover de seneste par måneder peger Morten Rasmussen især på en type butik, som er kommet ud af starthullerne for at udvælge nye steder til at sælge deres varer.

- Det har været kæde-forretningerne, der har fået nye butikker. De fleste har valgt butikker, hvor de får bedre beliggenhed og større lokationer. Der bliver gearet op.


Detail-efterspørgslen var dog først i gang igen, og selv den dag i dag er vi lidt overrasket over det.

Morten Rasmussen, medindehaver af Nordicals Odense


I de seneste uger har både B&O og optikerkæden Profil Optik offentliggjort, at de åbner større flagskibsbutikker i midten af Odense.

Nordicals Odense

Nordicals Odense formidler både køb, salg og udlejning af erhvervsejendomme.

Firmaet har otte erhvervsmæglere på lønningslisten, som også laver vurderinger og projektudvikling.

I det første 1. kvartal for 2021 havde butikken førertrøjen på, hvad angår det samlede lejeudbud.

1. Nordicals har 55,65 procent.

2. Colliers har 11,43 procent af markedet.

3. Engel & Völkers har 6 procent.

I 2020 havde Nordicals Odense 110 udlejninger, mens de i 2019 stod for 106 udlejninger. Sammenlignet med 2018 er der sket meget, da mægleren her havde 75 udlejninger. 

Mæglerbutikken oplyser, at de indtil videre har udlejet 35 lokaler i de første tre måneder af 2021.

I samme periode sidste år blev der sat underskrift på 27 udlejninger.

Erhvervsmægleren fortæller, at de nye lejere er en blandet landhandel, men mange af dem har et fællestræk.

- Det er både restauration og tøjforretninger, og så har vi et par optiker-forretninger, hvor det er kæder, fortsætter Morten Rasmussen.

Morten Rasmusse er erhvervsmægler og en af tre medindehavere af Nordicals Odense. PR-foto

Han gør dog også opmærksom på, at flere af de nye butikker selv ønsker at promovere, når de åbner i midtbyen, så der kommer ikke en masse navne ud af mægleren.

- Der er en del af dem her, hvor vi stadigvæk ikke har mulighed for at løfte sløret for, hvem de er. De vil selv gerne markedsføre deres åbninger, men vi har en håndfuld af nogle store kæder på vej indenfor blandt andet outdoor.

Annonce

Fremtiden for den fysiske butik

En af de butikker, som i årets løb, åbnede i bymidten, var et tøjfirma fra Aalborg.

Morten Rasmussen fortæller, at han er glad for at se, at butikker også satser på at være til stede i bybilledet.

- I løbet af året havde vi også Shaping New Tomorrow, som åbnede i en tid, hvor alt går ud på, at man er bange for, at detail rykker på nettet. Det er fedt at se, at dem, der starter på nettet, også rykker ud i butikkerne.

Han fortæller videre, at fremtiden for den fysiske butik bliver et benhårdt fokus på at skabe en fuldendt tur, hvor der er noget for enhver smag.

- Det er alment kendt, at der skal en oplevelse til, hvor service er en del af pakken. Familien kan komme med på tur, hvor nogle går i butikker, mens andre får en frokost. Fremtiden bliver at kombinere de ting og ikke bare dække et behov med fire nye skjorter og en tandpasta. Der skal gerne være mere at opleve i forretningen, end man kan gøre på nettet.

Noget af oplevelsen kan måske også komme fra, at der er mange forskellige slags butikker at shoppe i, og Morten Rasmussen er klar i mælet, når han gør status.

- Jeg er helt overbevist om, at vi har lejet flere lejemål ud, end vi har fået til udlejning. Der vil i bybilledet være færre tomme forretninger, end der var inden coronaen, og det må betragtes som en overraskelse.

- Det er svært for os at vide, hvad der vil ske nu her. Noget af det kan være holdt kunstigt i live, men det kan vi ikke sige uden at have indblik i de enkeltes lejeres hjælpepakker.

Annonce

Coronapasset er en hindring

En af de udfordringer, som Morten Rasmussen og kollegerne hos Nordicals Odense kan mærke, er, at der er fortsat er strikse restriktioner for restaurationslivet. Kommende café-ejere, der ellers forbereder sig på at åbne, venter lidt endnu.

- Alt andet lige så længe, at der er coronapas, så er der jo ikke åbnet op. Folk, der skal hen og åbne restaurant, åbner ikke, før passet er væk. Ingen åbner for at følge efter folk med coronapasset, vurderer Morten Rasmussen.

Annonce

523 kvadratmeter ledige lokaler

Et af de mere markante lokaler, som Nordicals Odense har til udlejning, er ved Odense Banegård Center, hvor McDonald's holdt til indtil april sidste år.

Her er i øjeblikket flere lokaler til udlejning, men det største er på hele 523 kvadratmeter, som i fremtiden også kan blive et regulært butikslokale.

Morten Rasmussen fortæller, at mæglerbutikken først for nylig har fået mulighed for starte udlejningen op.

- Vi har fået til opgave at udleje for ATP. Det er i den spæde start, hvor vi først lige er startet op på den. Vi har lige haft nogle møder med dem, efter det er blevet muligt. Vi er i opstartsfasen, og vi er gået i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce