Annonce
Fyn

Morten gjorde en forskel på liv eller død: Sad i sin bil da alarmen lød

Morten Højberg er hjerteløber og bliver nu alarmeret i en større radius, når personer falder om med hjertestop. Tidligere i år var han med til at redde en menneske med hjertestop. Hjerteløbere kom denne dag kørende i sin bil. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Langt flere personer med hjertestop hjælpes af hjerteløbere, efter man har udvidet den radius, hvor hjerteløbere alarmeres fra 1,8 til fem kilometer. Morten Højberg var tidligere i år den første hjerteløber ved et hjertestop. Med den gamle radius var han aldrig blevet alarmeret. Nu kom han i sin bil.

En høj, gennemtrængende sirene lyder pludselig i bilen.

Morten Højberg er på vej hjem fra et møde på Nordfyn, da alarmen begynder.

- Jeg er ude og køre bil en aften, og så går alarmen. Jeg bliver lidt forskrækket, og jeg kan først ikke finde ud af, om det er radioen, men ret hurtigt bliver jeg klar over, hvad det er.

Annonce

Morten Højberg er hjerteløber, og han alarmeres derfor, fordi en person i nærheden har fået hjertestop.

Morten Højberg er to til tre kilometer fra det sted, hvor en person er faldet om med hjertestop. Men han sidder allerede klar i bilen, og derfor kan han hurtigt være fremme.

- Jeg overvejer at hente en hjertestarter, men jeg kan se, at jeg skal køre forbi ulykkesstedet for at hente den. Derfor tænker jeg, at hellere bare må tage direkte derhen, så jeg kan få påbegyndt hjertelungeredning.

- Derfor ender jeg med at være den første, der når frem. Før andre hjerteløbere eller ambulancen.

Lige mit tilfælde var en af de situationer, hvor udvidelsen af radius gav rigtigt god mening. Ellers havde jeg slet ikke fået alarmen, og vi havde nok ikke været så mange hjerteløbere.

Morten Højberg

- I huset er der en enkelt pårørende og så personen, der er faldet om med hjertestop. Og jeg når faktisk ikke at tænke en hel masse. Jeg går i gang med hjertelungeredning, selvom jeg kun har prøvet det på øvedukker, beretter Morten Højberg.

Morten Højberg er hjerteløber og har været med til at redde et menneske med hjertestop. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Udvidet radius

Morten Højberg er den første på stedet, men havde kalenderen sagt en dato før 20. maj i år, var Morten Højberg slet ikke blevet alarmeret.

Han er nemlig længere væk end de 1,8 kilometer, som før den 20. maj i år var udkaldsradiussen for hjerteløbere. Nu er den ændret til fem kilometer. Og det har givet pote i Region Syddanmark.

Hvad skal du gøre ved hjertestop?

Undersøg for bevidsthed. Tag fat i personens skuldre og rusk forsigtigt. Tal højt til personen.

Tjek for vejrtrækning. Bøj hovedet let tilbage og løft hagen op. Se om brystkassen hæver og sænker sig. Føl, om der er åndedræt mod din kind. Lyt efter vejrtrækning.

Ring 112.

Hent hjertestarteren. Hvis du er alene, må du forlade den tilskadekomne og hente hjertestarteren selv - men kun hvis hjertestarteren er så tæt på, at du kan se den. Hvis der er andre, kan de hente den.

Giv hjertelungeredning. Tryk 30 gange. Brystbenet skal trykkes 5-6 cm ned hver gang. Tempoet skal svare til 100 - 120 tryk i minuttet. Efter 30 tryk på brystkassen skal du give kunstigt åndedræt. Bøj den tilskadekomnes hoved let tilbage og løft kæben op. Hold for personens næse. Tag en normal indånding og blæs luft ind i munden, til brystkassen hæver sig.

I de første tre måneder efter indførelsen, nåede der i gennemsnit mindst en hjerteløber ud til personen med hjertestop i mellem 95 og 99 procent af tilfældene.

Før man indførte en større udkaldsradius, nåede mindst en hjerteløber frem i mellem 76 og 90 procent af tilfældene.

Det viser tal fra Region Syddanmark.

Overlæge på OUHs hjerteafdeling, Finn Lund Henriksen, mener, at udvidelsen af udkaldsradius for hjerteløbere kan give god mening i landområder. Foto: Vibeke Volder

Finn Lund Henriksen er overlæge på hjerteafdelingen på Odense Universitetshospital, og så er han foregangsmand inden for hjerteløber- og akuthjælperområdet.

Sammen med en teknikinteresseret ven udviklede han for år tilbage et system, der via en app og et gps-system kan alarmere frivillige, der efterfølgende kan rykke ud i tilfælde af hjertestop.

Det system blev indledningsvist benyttet på Langeland.

Ifølge Finn Lund Henriksen kan den udvidede udkaldsradius godt give mening i mindre befolkede områder.

- Vi kørte med en radius på fem kilometer på Langeland, fordi det er et landområde. Det giver ikke nødvendigvis mening at have en radius på fem kilometer i Odense midtby. Det er ikke det samme system, hjerteløberne bruger, men det ligner det. Men udvidelsen af radius giver rigtigt god mening i nogle områder, hvor det er mere tyndtbefolket.

Annonce

Vigtigt med hjertelungeredning

Ifølge Finn Lund Henriksen er det essentielt, at der bliver givet hjertelungeredning ved hjertestop.

- Hvis hjertet står stille, får du ikke pumpet blod rundt, og der kommer ikke iltet blod til hjernen og de andre organer.

- Hvis der bliver givet hjertelungeredning med tryk og indblæsninger, så bliver der skabt kredsløb, og derved kan man undgå alvorlig skade som følge af iltmangel.

I mange tilfælde når de frivillige hurtigere frem end de professionelle. Det gælder særligt i de mere tyndtbefolkede områder, hvor sygehusene er længere væk.

Og det kan redde liv, fortæller Finn Lund Henriksen.

- Hvis man giver hjertelungeredning med tryk og indblæsninger, så falder sandsynligheden for at overleve kun med tre til fire procent for hvert minut. Hvis du lader helt være med at gøre det, falder den med ti procent for hvert minut, der går. Så du øger overlevelsen markant ved, at du giver hjertelungeredning.

Annonce

Tryghed i små byer

Morten Højberg rykkede hurtigt ud til hjertestoppet, men hurtigt kommer også flere hjerteløbere til.

- Der går vel to minutter, så står den næste i døren. Og måske et minut eller to mere, så står der en hjerteløber til.

Og det kan være en fordel at være flere hjerteløbere, så man kan aflaste hinanden og tage sig af pårørende, fortæller Morten Højberg.

Han synes, at udvidelsen af hjerteløbernes udkaldsradius er en god ting.

- Lige mit tilfælde var en af de situationer, hvor udvidelsen af radius gav rigtigt god mening. Ellers havde jeg slet ikke fået alarmen, og vi havde nok ikke været så mange hjerteløbere.

- Det her foregik ude på landet, hvor der er lidt tyndtbefolket. Og derude går der nok lidt længere, inden der kommer en ambulance, så jeg synes, det har en styrke i de områder. Det giver en tryghed i de små byer.

Annonce

Flere hjerteløbere

I dag ved Morten Højberg ikke med sikkerhed, hvordan det er gået den person, han lavede hjertelungeredning på. Men han tror, personen lever i dag.

- Personen, jeg kom frem til, er faktisk en person, jeg har talt med før. Så jeg ved godt, hvem vedkommende er. Man får ikke noget at vide om, hvordan det går den person. Men jeg har en formodning om, at personen er i live i dag.

Morten Højberg håber, hans historie kan få flere til at melde sig som hjerteløbere.

- Jeg kan kun håbe, at flere melder sig som hjerteløbere. For mig er grunden til at gå ind i det også, at hvis det er familie, kollegaer eller en nabo, så har jeg mulighed for at hjælpe.

Siden Christian Eriksen den 12. juni 2021 fik hjertestop i Parken, har der været en stor tilgang i antallet af hjerteløbere.

Fra den 12. juni og frem har 555 danskere i gennemsnit meldt sig som hjerteløbere hver uge. Før denne dag meldte kun 250-300 nye hjerteløbere sig på banen hver uge.

Du kan selv tilmelde dig som hjerteløber ved at downloade Hjerteløber-appen.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nye byggegrunde kan være på vej her

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Middelfart

Socialdemokraten Peter vil have meget mere skov: - Det er en af de vigtigste opgaver, det nye byråd kommer til at arbejde med

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Annonce