Annonce
Et år med en CEO

Morningscore skruer op for væksten: Jagter ny kapital og går efter børsnotering

2022 skulle have været året, hvor Morningscore begyndte at tjene penge. I stedet har virksomheden besluttet at gå efter yderligere kapitalindsprøjtning for at sætte yderligere fart på væksten. Det betyder, at Morningscore senest til maj skal have én eller måske to business angels ind som investorer, og den dialog er allerede godt i gang. Målet er at rejse venturekapital året efter og på et tidspunkt at blive børsnoteret. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Oprindelig skulle 2022 have være året, hvor softwarevirksomheden Morningscore begyndte at tjene penge. I stedet går virksomheden efter at sætte yderligere fart på væksten ved at hente én eller to business angels ind og på den måde gøre virksomheden klar til venturekapital i 2023. - Vi skal have en kapitalindsprøjtning med lån og anparter for cirka otte millioner kroner, fortæller direktør Karsten Madsen, der gennem hele 2021 har fortalt om op- og nedture som frontfigur i en ambitiøs startup. Dette er det sidste afsnit i serien.

Odense: For et år siden stod softwarevirksomheden Morningscore ved en skillevej. Budgettet hang ikke sammen, og enten skulle der skæres helt ind til benet eller skaffes kapital. Løsningen blev et millionlån fra Vækstfonden, der til gengæld betød, at direktør Karsten Madsen og resten af teamet skullet tredoble omsætningen i 2021.

I sommer stod det imidlertid klart, at det mål ikke ville blive indfriet.

Der er sket et eller andet de seneste 12 måneder. Jeg er faldet til ro i, at der er en masse storme, man skal igennem. Det hviler jeg i. Der er ikke noget, der slår mig ud. Det hjælper også, at jeg har fået en datter. Hvis der sker noget, som førhen kunne slå mig ud, så hjælper det at komme hjem til hende. Så bliver jeg glad igen.

Karsten Madsen, administrerende direktør i Morningscore

Lanceringen af en ny version af virksomhedens software-værktøj trak ud, der var problemer på det tyske marked, og de mange store beslutninger pressede Karsten Madsen, som undervejs har fortalt Erhverv+ om op- og nedture.

Annonce

Sidste del af 2021 har imidlertid givet grund til optimisme, og nu kigger han frem mod 2022, hvor virksomheden skal have én eller to business angels ind og accelerere væksten yderligere.

- Vi har taget en rutsjebanetur i år, fordi vi midt på året måtte konstatere, at det ikke gik helt så godt, som vi havde troet, men vi har lavet et comeback sidst på året, og lanceringen af version tre af vores produkt har hjulpet en del på vores brand, men også på antallet af kunder og på, hvor meget vi tjener på den enkelte kunde. Vi når ikke helt vores budgetmål. Men vi gik efter en vækst på 300 procent, og vi lander nok omkring 260-270 procents vækst. Vi kommer tæt på 3,5 millioner kroner i omsætning, og vi er ikke modløse over resultaterne. Vi har lært meget i år og er klar til at skalere.

- Hvad er status nu?

- Status er, at vi gerne vil arbejde hen mod at få venturekapital ind i Morningscore i 2023. Det betyder, at vi arbejder hen imod en hypervækst-rejse, hvor man på amerikansk vis går ud og skaffer rigtigt store summer, og hvor man til gengæld skal vækste rigtigt meget. Vi har besluttet os for, at det er den rejse, vi vil søge hen imod. Det kræver selvfølgelig, at vi lykkes med nogle ting næste år. 2022 skal blive det år, hvor vi beviser, at vi er klar til venturekapital. Til at hjælpe os med det, har vi fået Mads Wedderkopp fra Quickorder ind i bestyrelsen. Mads er i min bog den, der i Odense har gjort det bedst i forhold til iværksætteri. I hvert fald i forhold til sin alder. Det er flot, hvad de har opnået i Quickorder, og hvor hurtigt det er gået, og nu skal han hjælpe os med at gøre det samme.

- Hvorfor har I fået netop ham ind?

- Jeg har kendt Mads, siden han var 18 år, hvor vi mødtes til et arrangement for unge iværksættere, og selv om jeg var noget ældre end ham, kunne jeg se, at han havde ild i øjnene og var ambitiøs. Det kunne jeg godt lide. Og jeg vil give Mads ret i, at hvis du skal vækste hurtigt, er du nødt til at få kapital ind. Vi er allerede langt med at snakke med investorer. I første omgang business angels og vi skal have lukket en runde med én eller højest to business angels, der skal være med til at finansiere vores vækst. Vi skal have en kapitalindsprøjtning senest til maj med lån og anparter på cirka otte millioner kroner.

- Hvornår begynder Morningscore at tjene penge?

- Det oprindelige mål var, at vi senest i foråret 2022 kunne gå cash flow positive. Sådan ser det ikke ud nu, medmindre vi skærer endnu flere ting fra, men målene har også ændret sig, i og med at vi vælger at gå efter at skabe hypervækst. Nu har vi en bestyrelse, der siger, at vi skal skrue op og have endnu flere udgifter. Det skal gå endnu stærkere, og vi skal have ansat en række løjtnanter, der skal være med til at vækste virksomheden. Så vi kigger ind i et 2022, hvor vi skal bruge endnu flere penge end i 2021. Det er noget anderledes end oprindeligt, hvor vi troede, at 2022 skulle være det år, hvor vi skulle opleve, hvordan det er at tjene penge.

- Hvis I skal have venture kapital ind, kræver det, at de aktive medejere af firmaet har mindst 60 procent af ejerandelene. I har flere passive medejere i strukturen. Hvad skal der ske?

- Vi har en løsning på tegnebrættet, og vi er blevet enige med de passive ejere om en pris for at købe en del af deres anparter. Jeg skal have nogle af dem, og det betyder, at jeg skal ud at aflevere nogle penge, så rent personligt kommer jeg til at allokere mere af min formue i virksomheden, men som aktiemarkedet har været de seneste to år, giver det meget god mening at flytte nogle penge fra mit eget selskab over i virksomheden.

- Har du haft nogen betænkeligheder ved at gå efter hypervækst?

- Kun at vi ikke skal gå på kompromis med vores værdier. Nogle venturekapital-fonde har meget spidse albuer, men man skal huske, at det i sidste ende ikke er kapitalen, der bestemmer, hvad der skal ske. Det er os, der bestemmer retningen, og så skal de investere i vores mission.

Et år med en CEO

  • Hvordan er det at stå i spidsen for en ambitiøs startup, der vil ud over Danmarks grænser? At stå med ansvaret for både strategi, økonomi og medarbejdere, både når det går godt, og når det går skidt?
  • Erhverv+ har fulgt Morningscores administrerende direktør, Karsten Madsen, gennem hele 2021.
  • Denne artikel er den femte og sidste i serien. Du kan læse de øvrige på www.erhvervplus.dk.

- Hvad har I lært i 2021?

- Vi har helt grundlæggende lært, hvordan man driver en SaaS-virksomhed, og hvordan vi kan styre efter de nøgletal, der er vigtige for os. Det er nogle tørre ting, vi har lært, men vi ved nu, hvad en kunde må koste, og hvordan man skruer de forskellige teams sammen. Hvilke roller er nødvendige for at drive en softwareforretning, og hvordan kan vi skalere de roller? Ikke at vi har eksekveret på det endnu, for vi har slet ikke ansat det antal medarbejdere, der skal til for at drive den type organisation, men vi har brugt rigtigt meget energi på at forstå, hvad der er næste skridt for os, og så har vi rakt ud til mange dygtige mennesker og spurgt, om de vil rådgive os i forhold til det. Vi er blevet mere modne.

- Hvornår skal I have et lag af mellemledere ind?

- Det skal vi senest i slutningen af 2022, og allerede til marts vil vi gerne besætte en stilling som marketingmanager. Selv om jeg har beskæftiget mig meget med marketing de seneste 10 år og også har en masse holdninger til det, så har jeg ikke den nødvendige tid til det, og derfor bliver den afdeling syltet i øjeblikket. Det dur ikke. Men det bliver også en personlig udfordring for mig at give vedkommende plads og ikke fylde for meget, for hvis man ikke er med nede i skyttegraven, skal man heller ikke være med til at træffe alle beslutninger, og jeg skal ikke bestemme detaljerne omkring vores markedsføring.

- Hvad har været den største udfordring i løbet af 2021?

- Det har været en udfordring at skalere salget. Det er ikke lykkedes på den måde, vi troede, vi skulle gøre det på, så vi har skullet finde nøglen til, hvordan vi bygger den rigtige salgsmotor. Vi havde regnet med, at vi skulle lave en simpel model, hvor vi ringede folk op, fik booket nogle demoer for at gøre dem til kunder samtidig med, at marketingsafdelingen skulle skaffe leads. Men med det prisleje, vores produkt ligger i med en pris på cirka 400 kroner om måneden, blev det for dyrt. I stedet har vi øget vores marketingsbudget, og nu er det marketing, der skal skaffe potentielle kunder, og det ser ud som om, den strategi virker.

- I er gået ind på det tyske marked, men det har også givet nogle problemer i løbet af året. Hvor står det nu?

- Vi er godt tilfredse med vores resultater i Tyskland. Vi laver cirka 10 kunder om måneden dernede. Det er ikke vanvittigt, men det er omkring en fjerdedel af de nye kunder, vi får ind. Og vores indsats i Tyskland består kun af lidt SEO og en smule betalt annoncering. I Tyskland har vi bevist, at vi kan gå ind i et nyt marked, uden at det behøver at blive voldsomt dyrt. Det er en lille smule dyrere at lande en kunde i Tyskland end i Danmark for os, men det er stadig rentabelt. Det betyder, at vi kan gøre det samme i andre lande også. Vi kommer dog ikke til at gå ind i en masse nye markeder i 2022. Der bliver stadig fokus på Danmark og Tyskland.

Morningscore

  • Er en ung softwarevirksomhed, der har udviklet et online-værktøj til søgemaskineoptimering; SEO. I oktober 2021 lancerede virksomheden tredje version af værktøjet.
  • Morningscore blev stiftet i 2018 af de samme mennesker, som også driver søstervirksomheden Morningtrain.
  • Karsten Madsen er direktør for Morningscore, der har 10 fuldtidsansatte og en lille håndfuld deltidsansatte medarbejdere.
  • Forventer at ramme en omsætning omkring 3,5 millioner kroner i 2021 og har planer om at hente yderligere kapital ind i virksomheden for at sætte yderligere fart på væksten i 2022.

- I skal have en eller to business angels ind i 2021 og går efter venture kapital i 2023. Hvor skal I være i slutningen af 2023?

- Til den tid skal vi gerne være fem gange så store målt på omsætning og have tre-fire gange så mange medarbejdere. De penge, vi får ind, skal bruges, og jeg er ikke nervøs for noget. Der kommer hele tiden bump på vejen, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi løser alle udfordringer. Det kan godt være, at jeg er for optimistisk, men vi har løst alle de bump, der er kommet. Jeg har været iværksætter siden 2010, og man bliver næsten kynisk omkring det. Der er en israelsk professor på Harvard, som sammenligner det med en hummer, der bliver stærkere, hver gang den skifter skal. Sådan er det også med psyken. Du kan godt træne dig til at kunne håndtere meget stress, og det er den rejse, både jeg og andre i virksomheden har været på. Vi er blevet mere hårdføre på nogle områder.

- Du har tidligere fortalt, hvordan du har oplevet det som hårdt, når du skulle træffe mange store og vigtige beslutninger. Er du faldet mere til ro i det?

- Ja, der er sket et eller andet de seneste 12 måneder. Jeg er faldet til ro i, at der er en masse storme, man skal igennem. Det hviler jeg i. Der er ikke noget, der slår mig ud. Det hjælper også, at jeg har fået en datter. Hvis der sker noget, som førhen kunne slå mig ud, så hjælper det at komme hjem til hende. Så bliver jeg glad igen.

- Hvad fylder ellers hos dig?

- Det fylder for mig personligt, at jeg ikke har været god nok til at fortælle medarbejderne om visionen. Hvad jeg drømmer om, og hvad de kan få ud af den drøm. De få opsigelser, vi har haft, kunne måske være undgået, hvis de havde fået mere at vide om, at vi skal skabe noget sammen og lave et statement. Vi er ikke en virksomhed som alle andre. Jeg har selvfølgelig fortalt, at hver gang, vi lander en kunde, planter vi et træ i Kenya, men jeg har ikke været god nok til at blive ved med at kommunikere den slags. Det handler også om den finansielle del. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi går efter at udlodde medarbejderaktier til alle vores medarbejdere. Det er allerede på tegnebrættet, og vi er ret langt med det. Jeg kan selvfølgelig ikke love noget, for så langt er vi ikke endnu, men man kunne godt forestille sig en virkelighed, hvor stort set alle vores medarbejdere bliver millionærer, når vi er igennem rejsen og er børsnoteret i 2027. Samfundet har brug for flere medejere af virksomheder, for det får folk til at tage ansvar og dygtiggøre sig på en anden måde.

- Er det målet at blive børsnoteret i 2027?

- Mit mål er stadig, at Morningscore skal børsnoteres. Om det bliver i 2027 eller 2030, ved jeg ikke. Nogle siger måske, at jeg har storhedsvanvid, men jo mere, de siger det, jo mere motiverer det mig. Hvis vi skal gøre noget godt for verden, er vi nødt til at være ambitiøse, og Morningscore bliver et af de største softwareselskaber på Fyn. Jeg er ret fortrøstningsfuld i forhold til, at vi nok skal komme langt.

Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Assens For abonnenter

Padelhallens hemmelige investorer står frem: Det er en kunst at få lokalplanen til at gå op i en højere helhed

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

Erhverv

Dømt Middelfart-direktør forlader Uhrenholt-koncernen efter dom

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

OB

Han er hentet i AaB og Hemmingsen kalder det et scoop: Søren Krogh er ny assistenttræner i OB

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

Odense

Statsministeren drømmer om grønne flyrejser - på SDU kan de (måske) gøre drømmen til virkelighed

Annonce