Annonce
Kerteminde

Mormors konfirmationsbillede truet af EU: Lokalarkiverne kæmper med nye regler

Ole Madsen, der er arkivleder på Langeskov Arkiv, synes, at det er ærgerligt, at det skal være så svært at give lokalhistorie videre. Foto: Mette Louise Fasdal
De frivilliges arbejde i lokalarkiverne bliver vanskeliggjort af GPDR-regler, når det er nødvendigt at indhente samtykke for alle omtalte eller viste personer på billeder.

Nordøstfyn: - Vi gør jo ikke det her arbejde for, at tingene skal gemmes væk. Vi gør det for, at lokalhistorien skal offentliggøres, og folk kan få glæde af den.

Sådan siger Ole Madsen, der er arkivleder i Langeskov Lokalhistoriske Arkiv, som i år har eksisteret i 50 år.

Det, som Ole Madsen ærgrer sig over, er, at lokalarkiverne ikke er omfattet af Arkivloven, og det betyder, at de frivillige i lokalarkivet bliver kvalt i de mange ekstraopgaver, der er fulgt i kølvandet på GPDR-bestemmelserne.

Annonce

Det er kun offentligt ejede arkiver som Rigsarkivet og stadsarkiverne, der inden for Arkivlovens rammer må indsamle og behandle materiale, som på en eller anden måde omfatter personoplysninger.

Svært at få samtykke

Lokalarkiverne må kun arbejde efter de regler i GPDR-bestemmelserne, der kaldes for samtykkemodellen. Den indebærer, at lokalarkivernes medarbejdere, som generelt er frivillige, skal sikre samtykke for alle omtalte eller viste personer for at gemme materialet.

Vi gør jo ikke det her arbejde for, at tingene skal gemmes væk. Vi gør det for, at lokalhistorien skal offentliggøres, og fok kan få glæde af den.

Ole Madsen, arkivleder i Langeskov

- Det gælder både nyt som gammelt. Fra den lokale håndboldklubs medlemsliste til billeder fra det lokale fodboldhold fra 1943.

Det skriver Jørgen Thomsen, der er formand for Sammenslutningen af Lokalarkiver (SLA) i et indlæg på Altinget.dk.

Det kan være utrolig svært at få samtykke til at bringe billeder, som er meget gamle. Foto: Mette Louise Fasdal

- Det gælder ikke kun det materiale, som arkiverne får ind nu, men også det, som de modtog for mange år siden - så bliver det jo utroligt svært, fastslår formanden for SLA.

Han understreger, at folks interesse for den lokale historie ellers bestemt ikke fejler noget. Lokal- og stadsarkivernes fælles præsentationsplatform, arkiv.dk, havde fra april 2020 til april 2021 5,4 millioner besøgende og 36,7 millioner sidevisninger.

Arkiv.dk indeholder på den måde mange sider, som folk ofte ynder at "bladre" i.

Annonce

Flere interesserede i Langeskov

Arkivleder i Langeskov, Ole Madsen, kan også fortælle, at der sidste år var 36.662 inde og kigge på de sider, som arkivet i Langeskov har på arkiv.dk. Det er en fordobling af, hvordan besøgstallene på siderne var året før.

Ole Madsen kan også se, at det folk helst klikker ind for at søge frem, er gamle skolefoto.

- Der er ingen logik i det her. Når vi kigger på, at Danmark er det førende digitaliserede land i hele verden, og der hele tiden er nogle, der arbejder på, at alt skal blive mere digitaliseret.

- I dag er nettet fyldt med muligheden for, at du kan sidde derhjemme og kigge, og der er hele tiden noget nyt, du kan søge på.

- Hvis vi skal følge lovgivningen, kan vi aldrig udgive noget billedmateriale, mener Ole Madsen.

Annonce

Stort hul i kulturarven

Arbejdet med den lokale historie står over for noget, man bedst kan sammenligne med et kalkuleret jordskælv, konstaterer formanden for Sammenslutning af Lokalarkiver.

- Og konsekvenserne er tydelige. Der vil ikke blive samlet meget ind i vores tid, så vores efterkommere vil stå med et stort hul, når de leder efter arkivernes kulturarv fra vores tid, understreger Jørgen Thomsen.

I Sammenslutningen af Lokalarkiver håber man, at de danske lokalarkiver så hurtigt som overhovedet muligt bliver omfattet af Arkivloven – ligesom Rigsarkivet og stadsarkiverne.

- Hvis det ikke sker, risikerer vi alle sammen at miste lokalhistoriens folkelige forankring, påpeger formanden for SLA, der håber, at der kan komme noget politisk opmærksomhed på udfordringen.

- Det kan kun gå for langsomt, pointerer han.Annonce
Nyborg For abonnenter

Kæmpelager af tyvekoster fundet i landsby: Brødre tiltalt for så mange forhold, at anklageren var ved at miste pusten

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Odense

Politiet fangede brandstiftere på film: Nu er to mænd anholdt

Erhverv For abonnenter

Hummer og hjortekød gav røde tal: Grossist på havnen hårdt ramt af nedlukninger

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Odense

Asbestkaos i Højstrupparken: Udskældt firma er stadig på byggepladsen - elektrikere udsat for asbeststøv trods løfte om sikre arbejdsforhold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Odense

Lokale projekter: Søg om dette års Borgerne Bestemmer-penge

Annonce