Annonce
Odense

Morfar og modstandsmand: Tine har udgivet en bog om 'Tonny'

Børge Poulsen (i hvid skjorte i midten) fotograferet sammen nogle af sine folk. Billedet er taget på Østre Skole, hvor han og hans folk var indkvarteret i befrielsesdagene. Børge Poulsen startede med at uddele illegale flyveblade og endte med både at organisere de grupper, der foretog stikkerlikvideringer, og en del af den undergrundshær, der dukkede op i Odense den 5. maj. Privatfoto
Tine Bøgehøj har udgivet en bog om sin morfar, modstandsmanden Børge Poulsen med dæknavnet Tonny. En bog de begyndte at arbejde på, mens han endnu levede, men som hun først her ni år efter hans død nu har fået udgivet.

Sandheden skulle bare ud.

Svaret falder prompte, når man spørger Tine Bøgehøj fra Odense, hvorfor hun pludselig sidder med en bog om sin morfar Børge Poulsen mellem hænderne. Udgivet for egne penge - i et lille oplag på eget forlag. For det handler ikke om en drøm om at lave en bestseller. Det handler om at fortælle hans historie.

- Det var en bog, jeg skulle have skrevet sammen med min morfar. Det var ham, der havde lavet alt forarbejdet. Interviewet dem, han var aktiv sammen med i modstandsbevægelsen - og samlet et arkiv, som vi sammen arbejdede på at kategorisere og registrere. Det var vigtigt for ham at få sandheden ud om det, som han og hans folk lavede under krigen, fortæller Tine Bøgehøj, der egentlig er kontoruddannet og ikke lige havde set sig selv som forfatter.

Videre med historien

Skulle du være blevet nysgerrig på at vide mere om Børge Poulsen, så er det muligt at købe bogen "Modstandsmanden - Tonny fra Odense" af Tine Bøgehøj og Børge Lund Poulsen. Bogen koster 179 kroner og kan købes ved at henvende sig til Tine Bøgehøj på tine@officehelp.dk eller 24911995. Bogen kan også lånes på biblioteket.

I 2003 udkom bogen "Tre Bording-brødre i Anden Verdenskrig" skrevet af Hans Thomsen. Den bog omhandler Børge Poulsen og hans to brødres oplevelser under krigen, som de alle deltog i på hver sin måde.

Beskidt arbejde på fast grund

For det var på mange måder hendes morfar, der med opbygningen af sit enorme arkiv havde lagt grunden. Men det var hendes systematik og mulighed for skrive og renskrive en masse beretninger, der gjorde projektet til deres fælles. Og Børge Poulsen var ikke en hr. hvem-som-helst under krigen. Han var under dæknavnet "Tonny" en af de mest fremtrædende medlemmer af den kommunistiske del af byens modstandsbevægelse - og ham der fik til opgave at organisere og udføre noget af det farligste og mest beskidte arbejde under krigen. Stikkerlikvideringerne med "Tonny-grupperne", sabotage og oprettelsen af en egentlig undergrundshær op til befrielsen.

For Børge Poulsen var det vigtigste ikke at få genfortalt alle de drabelige historier. Det var at fortælle baggrunden for dem.

- Han ville gerne have, at eftertiden skulle vide, at man ikke bare udførte de her aktioner på et løst grundlag. Der lå mange overvejelser bag det arbejde, han og de andre udførte, når de for eksempel udførte likvideringer, fortæller Tine Bøgehøj.

Annonce

Mormoren var kurér

Selv om hun med bogen er forblevet tro mod sin morfars ønske, så er bogen også blevet mere personlig, end han nok havde ønsket.

- Han fylder nok selv mere i den, end han ville have ønsket. Men jeg har jo også gerne villet fortælle hans historie. Det er jo også en familiehistorie, som hun siger.

Stod det til Tine Bøgehøj, skulle der også have været plads til mere om hendes mormors rolle under krigen. Men modsat morfaren, så talte hun aldrig om sine oplevelser under krigen - selv ikke til sin mand. Først da hun døde, opdagede Børge Poulsen ved en tilfældighed en lille notesbog i en taske, som hun havde skrevet dagbogsnoter i under hendes ophold i Sverige. Inden hun måtte søge i sikkerhed i Sverige, arbejdede hun som kurér mellem modstandsbevægelsens ledelse i Odense og København. Men hun tog en stor del af historien med sig, da hun døde.

- Det ærgrer mig, at hun aldrig ville fortælle, hvad hun lavede under krigen. For man kan kun gisne om, hvordan det som ung kvinde har været at rejse mellem Odense og København med hemmelige meddelelser på sig, siger Tine Bøgehøj, der dog glæder sig over, at bogen om "Tonny" nu langt om længe ligger der.

Der skulle gå ni år, fra Tine Bøgehøj mistede sin morfar, modstandsmanden Børge "Tonny" Poulsen, til hun nu kan sidde med en bog ham mellem hænderne. En bog, de arbejdede på sammen. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

Fortjener at blive husket

- Da jeg fik den fra trykkeriet, var det en enorm lettelse blandet med en stor stolthed over, at det lykkedes mig, når nu min morfar og jeg ikke kunne skrive den sammen.

Og selv om det på mange måder er en familiehistorie, så mærker hun også tydeligt, at det er en lille brik i Danmarkshistorien, som der er stor interesse for. 30 biblioteker landet over har købt et eksemplar, og da hun for første gang holdt et foredrag om bogen og sin morfar ved et arrangement på Besættelsesmuseum Fyn ved lufthavnen i Beldringe, ville flere i salen også have historien med hjem. Faktisk har interessen været så stor, at det andet oplag af bogen nu er på vej til villakvarteret i det nordlige Odense.

- Jeg håber virkelig, at flere får glæde af at læse den. For det, han og hans folk ydede under krigen, fortjener at blive husket. For det var unikt.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Faaborg-Midtfyn

Marco-sagen skal for landsretten: Danmark er på kanten af internationale konventioner, mener advokat

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce