Annonce
Udland

Morales-tilhængere marcherer ind i La Paz med kister med dræbte

Marco Bello/Reuters
Sikkerhedsstyrker brugte tåregas, efter at demonstranter placerede en kiste på et militært køretøj i La Paz.

Tilhængere af den afsatte bolivianske præsident Evo Morales marcherede torsdag ind i hovedstaden La Paz med kister. I dem var personer, der er blevet dræbt i sammenstød med politiet og militæret.

Tilhængerne forsøger således at skabe opmærksomhed omkring de menneskelige omkostninger ved krisen, som har ramt det sydamerikanske land.

Sikkerhedsstyrker affyrede tåregas for at sprede folkemængden, efter at demonstranterne havde placeret en kiste samt en dukke af den midlertidige præsident Jeanine Añez på toppen af et pansret militærkøretøj.

Demonstranterne forsøgte ligeledes at komme ind på den plads, hvor præsidentpaladset ligger, fortæller et øjenvidne.

Añez, en tidligere senator fra oppositionen, tiltrådte som midlertidig præsident i sidste uge.

Hun har kæmpet med en bølge af protester mod sig i kølvandet på Morales' næsten 14-årige venstreorienterede styre.

Mindst 29 mennesker er blevet dræbt i sammenstød, siden Evo Morales trak sig fra posten den 10. november.

Det skete under pres fra demonstranter, civile og sikkerhedsstyrker, efter at en international revision havde fundet alvorlige uregelmæssigheder ved resultatet af valget den 20. oktober.

Morales, der har fået asyl i Mexico, har tidligere udtalt, at han blev væltet i et racistisk, højreorienteret kup.

Han har samtidig sagt, at han vil vende tilbage til Bolivia.

Dog lader det til, at Morales' parti, Bevægelsen for Socialisme (MAS), fortsætter uden ham.

Partimedlemmerne er således blevet enige om at samarbejde med deres politiske modstandere om at vedtage en lov, der skal annullere resultatet af valget den 20. oktober og dermed bane vej for et nyt valg.

Nogle har også opfordret den tidligere præsidents tilhængere til at stoppe deres protester. Noget, Morales endnu ikke har gjort.

- Vi er nødt til at berolige landet. Jeg vil bede befolkningen, tilhængere af Bevægelsen for Socialisme, om at stoppe protesterne og tænke på de nye ledere af vores politiske parti, siger Henry Cabrera, der er et højtstående MAS-medlem.

Cabrera siger videre, at MAS vil stille op til det næste valg med nye, unge kandidater, og at Morales og hans tidligere vicepræsident ikke vil være blandt dem.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Harmonikasammenstød i Vestergade

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce