Annonce
Assens

Mor til tre: - Besparelser på Assens Kommunes børn er uansvarlige

Karoline Pihl Winterø bor i Ladegård sammen med sin mand, Henrik, og deres tre døtre. Den 41-årige kvinde er så bekymret for spareforslagene i Uddannelse, Børn og Families råderumskatalog, at hun har skrevet et høringssvar. Foto: Kim Rune
Karoline Pihl Winterø, børnefysioterapeut og mor til tre, mener, at spareforslagene i råderumskataloget for børneområdet i Assens Kommune er uansvarlige.

Aarup: Karoline Pihl Winterø har fået nok.

Nok af besparelser, som igen og igen rammer børneområdet i Assens Kommune.

- Vi har mange gode institutioner og skoler, men de bliver udhulet af besparelser, og de dygtige fagfolk, vi har, bliver presset så hårdt, at man mister kvaliteten i det, man gør, mener den 41-årige kvinde, som indtil for et år siden arbejdede som børnefysioterapeut i Assens Kommune.

- Der var for travlt, og jeg kunne ikke gøre mit arbejde ordentligt. Der var ikke tid til det forebyggende arbejde, hvor man virkelig kan flytte noget, konstaterer hun.

I dag arbejder Karoline Pihl Winterø i Middelfart Kommune, og hun bekymrer sig primært for sine tre døtre, som går i henholdsvis dagpleje og folkeskole i Assens Kommune.

- I min optik er der ingen politiske visioner for området, og sloganet "I Assens lykkes alle børn" hænger slet ikke sammen med virkeligheden, siger hun.

Råderumskataloger

Alle Assens Kommunes politiske udvalg er blevet bedt om at komme med spareforslag svarende til to procent af deres budgetter - de såkaldte råderumskataloger. Politikerne i udvalget for Uddannelse, Børn og Familie har fået forslag fra administrationen på 19 millioner kroner, og på udvalgsmødet i juni skal udvalget pege på besparelser for 14,7 millioner kroner, svarende til de to procent, som skal indgå i et samlet råderumskatalog. Kataloget kan tages i brug, hvis det viser sig, at Assens Kommune igen skal spare.

Uddannelse, Børn og Families råderumskatalog har været i høring hos bl.a. forældrebestyrelser og medarbejderudvalg, som har indsendt samlet set 29 høringssvar. Du kan læse udpluk fra høringssvarene i Fyens Stiftstidende søndag, hvor også professor Charlotte Ringsmose giver sit bud på, hvilke konsekvenser nogle af spareforslagene kan få.

- Det går kun en vej

I april blev et katalog på sammenlagt 19 millioner kroner i mulige besparelser på Uddannelse, Børn og Famlie-udvalgets område offentliggjort.

Politikerne i udvalget skal i juni pege på besparelser for 14,7 millioner kroner i råderumskataloget, svarende til to procent af udvalgets budget. Besparelser, som vel at mærke ikke træder i kraft med det samme, men kan tages i brug, hvis det igen bliver nødvendigt at spare.

Råderumskataloget har affødt 29 høringssvar, hvori tonen veksler mellem modløshed, desperation og forargelse. Karoline Pihl Winterø har indsendt det ene. Hun sidder også i bestyrelsen for dagtilbuddene i Vissenbjerg-området, men det er første gang, hun har følt trang til at skrive et høringssvar med kun sig selv som afsender.

- Jeg har været ansat i Assens Kommune i ni år og boet her i fem, og jeg kan se, at det kun går én vej. Der er ikke mere at spare på. Det er længe siden, der blev skåret helt ind til benet. Især rammebesparelserne, synes jeg, er uansvarlige, siger hun.

I råderumskataloget er der forslag om at spare 2,3 millioner kroner på tildelingen pr. elev i folkeskolerne, og 1,9 millioner kroner på tildelingen pr. barn i dagtilbud.

"Det er fuldstændig urealistisk at lave den ene rammebesparelse efter den anden og så lade være op til den enkelte ledelse at løse en umulig opgave. Der er kun lønudgifter tilbage at spare på, og det skal være et politisk ansvar at beslutte, hvordan besparelserne skal udmøntes. Alt andet er at fralægge sig ansvaret og lukke øjnene for virkeligheden", skriver Karoline Pihl Winterø i sit høringssvar.

Annonce

Efterlyser ordentlige vilkår

Personligt bekymrer Karoline Pihl Winterø og hendes mand, Henrik, sig især for et forslag om tidlig børnehavestart, når barnet er fyldt 2 år og 9 måneder. I dag er Assens Kommunes børn 2 år og 11 måneder, når de starter i børnehave. I 2018 var de tre år gamle.

Forslaget vil spare kommunen for 1,7 millioner kroner. Karoline og Henrik Pihl Winterøs yngste datter er halvandet år gammel og går i dagpleje.

- Der er ikke nogle børn, der er klar til at starte i børnehave, når de er to år og ni måneder. De har brug for mere nærvær og tilstedeværelse end ældre børn. Det kommer til at koste på noget andet. Der vil blive behov for flere specialpædagoger, mener Karoline Pihl Winterø.

Hvis forslaget bliver vedtaget, overvejer hun og hendes mand at holde datteren hjemme, når tiden for børnehavestart kommer.

- Men vi har lavet et samfund, hvor børn er i institution fra etårsalderen, og så skal der også være ordentlige vilkår, mener hun.

Karoline Pihl Winterø er børnefysioterapeut og arbejdede i Assens Kommune indtil for et år siden. Foto: Kim Rune
Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Fynske dødsfald

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Annonce