Annonce
Odense

Mor til to tæt på halvering af rådighedsbeløb

Metha Aagé Maul bor i Bøgeparken med sine to børn. Hun er oprindelig fra Bording i Midtjylland og flyttede til Fyn i begyndelsen af 1990?erne.

Kontanthjælpsloft kan meget vel tvinge Metha Aagé Maul og hendes to børn ud af deres lejlighed.

51-årige Metha Aagé Maul har været på kontanthjælp i fire år og har indrettet sin økonomi sådan, at hun har omkring 3600 kroner om måneden til mad, tøj og andre fornødenheder.

Det rådighedsbeløb svinder ind til 2000 kroner, når kontanthjælpsloftet bliver indført.

Metha Aagé Maul er mor til to og bor i en lejlighed med tre værelser i Bøgeparken, Vollsmose.

De to hjemmeboende børn har hver deres værelse. Selv sover Metha Aagé Maul på sofaen. Huslejen er 6100 kroner inklusiv forbrug for 96 kvadratmeter. En stor udgiftspost i det månedlige budget.

- Jeg får 14.575 kroner i kontanthjælp før skat og 2368 i boligstøtte, læser Metha Aagé Maul op fra computeren i det hyggelige køkken, der er pyntet med en lille Madame Blå-samling og kunst lavet af veninden.

Kontanthjælpsloftet, som sætter loft over de samlede ydelser, en kontanthjælpsmodtager kan få, betyder, at Metha Aagé Maul som forsørger af et barn fremover vil modtage 15.319 kroner i alt før skat.

Stramt budget

Hun må altså undvære omkring 1600 kroner hver måned, og selv om det er 900 kroner mindre end Beskæftigelsesministeriets beregninger for en enlig med et barn, er det mange penge i et budget, der allerede er spændt til bristepunktet.

- Jeg har lagt et meget stramt budget og har skåret alt ind til benet. Jeg har 900 kroner om ugen til det hele, efter de faste udgifter er betalt. Jeg har det billigste internet og telefon, den mindste tv-pakke, så her kan jeg ikke skrue mere ned.

Det eneste sted, Metha Aagé Maul kan få øje, at hun kan spare, er på huslejen. Kontanthjælpsloftet kan derfor betyde, at hun må flytte i en mindre lejlighed.

- Og tre mennesker i en toværelses er ikke godt. Min ældste søn er 22 år og kunne i princippet bo for sig selv, men der er nogle specielle forhold, som gør sig gældende her, siger Metha Aagé Maul og forklarer, at sønnen er syg med nyreproblemer.

- Så det vil også have konsekvenser for ham rent tryghedsmæssigt lige nu, hvis ikke han kan bo sammen med os.

Annonce

Fryser alt

Sønnen er også på kontanthjælp, men får så lidt, at Metha Aagé ikke mener, at han skal bidrage til den daglige økonomi.

- Han betaler for egen telefon og tøj, men han får kun udbetalt omkring 2000 kroner om måneden, siger hun.

Metha Aagé Maul har tidligere arbejdet som syerske, sosu-assistent og autodidakt køkkenmedhjælper. Erfaringen fra sidstnævnte job har især hjulpet med at få kontanthjælpen til at række.

- Jeg siger dig, jeg kan trylle i et køkken og få tingene til at strække og undgå madspild. Jeg fryser alle rester ned og bruger det på et senere tidspunkt. Det fylder ret meget i mit hoved, hvordan jeg kan få det til at strække, men jeg er også blevet god til det, siger hun.

Annonce

Sat på porten

For fire år siden blev Metha Aagé Maul ramt af en depression, som hun stadig tager medicin for.

Hun var også igennem en grim skilsmisse, der resulterede i, at hun blev sat ud af sin daværende lejlighed. En oplevelse hun ikke ville ønske skulle overgå hendes værste fjende.

- Det skyldtes chikane fra min eksmand. Der var noget post, som jeg ikke fik, og nogle møder, som jeg derfor ikke mødte op til. Så kommunen stoppede min kontanthjælp, og så stod fogeden lige pludselig i døren, fortæller Metha Aagé Maul.

- Det er en ret ubehagelig oplevelse, det kan jeg godt sige dig.

Takket være venner og familie lykkedes det Metha Aagé Maul at komme på fode igen.

Hun beskriver sig selv som en tumling, der måske er nem at vælte, men som altid rejser sig igen. Derfor er hun heller ikke så bekymret på eg- ne vegne i forhold til kontanthjælpsloftet.

Hun er bekymret for dem, der ikke har samme ballast som hende selv.

- Jeg har en dejlig familie og et godt netværk, men det er langt fra alle, der har det. Det er lige så meget på deres vegne, at jeg står frem og forklarer, hvor svært det er at få tingene til at hænge sammen. Jeg tror, at det her kommer til at ramme mange, som ender med at blive smidt ud af deres hjem, siger hun.

Annonce

Deltid i sigte

Det seneste lille års tid har Metha Aagé Maul været i jobprøvning i Vollsmose Kulturhus.

En praktikplads hun selv fandt, da kommunen mente, at nu måtte hun vist være i bedring.

- Jeg skrev til lederen, Peter Ørting, og spurgte, om han kunne se mig i en praktik dér. Det kunne han. Til at begynde med var man ikke helt klar over, hvad jeg skulle lave, så jeg har skabt min egen rolle som blæksprutte, fortæller hun.

Praktikperioden er blevet forlænget, fordi der er en lille mulighed for, at Metha Aagé Maul kan blive ansat fast med 25 timer om ugen. Og selv om det er mere end de 18 timer, hun selv mener, hun kan magte, håber Metha Aagé inderligt, at jobbet bliver en realitet.

- Jeg er glad for stedet og de mennesker, jeg arbejder sammen med. Og kan jeg bare få lidt mere før skat, altså omkring 15.500, så kan jeg klare mig med boligsikringen oven i. Og så er jeg ude af systemet, siger hun

Men har regeringen så ikke ret, når den påstår, at kontanthjælpsloftet vil få flere i arbejde, er det næste oplagte spørgsmål.

- Muligvis, lyder svaret fra Metha Aagé Mauls, men hun er bekymret for alle dem, der ikke kan finde noget at lave.

- Man siger, at knap 700 af dem, der bliver ramt, måske kan få sig et job. Min egen situation er lige nu et "måske", men jeg ved, at der er mange kontanthjælpsmodtagere, der simpelthen ikke kan arbejde. Hvad med dem?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce