Annonce
Assens

Mor råber om hjælp: Min 17-årige søn er blevet narkoman og ingen kan gøre noget

Linda Jensen er efterhånden blevet mere og mere desperat efter en løsning, så hendes søn søn kan komme tilbage på sporet. Foto: Kim Rune

For godt tre år siden begyndte Linda Jensens søn at ryge. Derfra er det bare eskaleret til hårdere stoffer, men for Linda Jensen har det været en kamp for at få ham den hjælp, hun mener, han har brug for.

Annonce

Rørup: Det er nogle dage siden, Linda Jensen sidst har set sin ældste søn, Magnus.

- Jeg ved ikke præcist, hvor han er. Han sover nok på nogle venners sofa et sted. Nok oppe i nærheden af Vissenbjerg, fortæller Linda Jensen.

Magnus er 17 år, og deri ligger problemet. På grund af Magnus' alder kan Linda ikke tvinge ham til at tage imod hjælp, hvis han ikke selv ønsker det. Det giver ingen mening for Linda Jensen.

- Jeg forstår ikke, hvordan lovgivningen kan være sådan. Jeg forstår ikke, at man kan mene, at en 17-årig, der lever i en hashtåge, skulle være i stand til at træffe den slags beslutninger for sig selv, siger Linda Jensen.

Problemet er, at lovgivningen siger, at hvis en person er fyldt 15 år kan hverken kommune eller forældre tvinge ham på eksempelvis et bosted eller på afvænning, hvis vedkommende ikke selv har lyst. De kan sætte vejlederne og konsulenter på sagen, men i sidste ende kan man ikke tvinge nogen i behandling. Derfor føler Linda Jensen, at hun sidder fast, samtidig med at kommunen agerer indenfor de rammer, den kan.

Selvfølgelig er jeg ikke ligeglad med Magnus, han er jo min søn, men jeg er bare ved at nå så langt, at jeg ikke ved, hvad mere jeg skal stille op

Linda Jensen, mor til søn med stofmisbrug
- Min søn har ingen respekt for politiet, men jeg har af og til lyst til at melde ham, hvis det er det, der endelig kan få ham noget hjælp, siger Linda Jensen. Foto: Kim Rune
Annonce

Fandt nyt miljø

Hashtågen, Magnus ifølge Linda Jensen lever i, er forholdsvis ny. For godt et år siden boede Magnus og familien i Svendborg Kommune, men på grund af Magnus så Linda Jensen sig nødsaget til at rive familiens rødder op og rykke dem nordpå til Rørup og Assens Kommune.

- Vi håbede, at det ville hjælpe at få Magnus væk fra det miljø, han var blevet en del af i Svendborg, men den slags miljøer er overalt. Da han kom til Assens, startede han på en produktionshøjskole, hvor det gik fint, men efter en periode fandt han et tilsvarende miljø (som i Svendborg, red.) at rode sig ind i, siger Linda Jensen.

Da hun for nogle uger siden spurgte Magnus, hvad han levede af, når han var væk i flere dage uden penge på lommen, svarede han, at han havde en lille kasse med kopnudler, han fik hver dag.

Linda Jensen er mor til Magnus på 17 år, der begyndte at ryge som 14-årig, men nu er begyndt på hash, amfetamin og kokain. Hun har prøvet at få kommunen til at gribe ind og hjælpe ham, men uden held. Foto: Kim Rune
Annonce

En glidebane uden stop

Problemerne startede, da Magnus var 14 år. Vennerne begyndte at ryge, og så begyndte han også. Men hvor mange andre unge aldrig kommer længere end til cigaretterne, var det bare første sving på en længere glidebane for Magnus.

Allerede da han begyndte at ryge, valgte Linda Jensen at kontakte Svendborg Kommune, fordi hun var nervøs for, at Magnus' rygning kunne gå hen og blive til noget værre. Magnus kommer ikke fra en rygerfamilie, så hun havde svært ved at forstå, hvorfor han overhovedet begyndte at ryge. Men Svendborg Kommune kunne ikke hjælpe.

Efter at have røget noget tid begyndte han at ryge hash. Det er siden da kun blevet værre, og i dag er han tager han også amfetamin og kokain.

Derfor sagde Linda Jensen stop. Hun prøvede at smide ham ud hjemmefra. I håbet om, at Svendborg Kommune ville se sig tvunget til at sende ham på afvænning. Hun fik derimod en besked fra dem, om at hun havde forældremyndigheden over ham og ikke bare kunne sende ham på gaden.

- Når han ikke kan få behandling, sidder jeg bare og bekymrer mig om, hvornår der sker noget værre. Han gik på et tidspunkt med kniv, så hvad hvis han pludselig kommer ud for noget, hvor han kan skade andre eller sig selv, siger Linda Jensen.

Kommunen kunne godt tilbyde ham afvænning, men de kunne ikke tvinge det ned over ham, hvis han ikke ville.

- Jeg gjorde det blandt andet, fordi jeg også har en dreng på syv år derhjemme. Jeg kan ikke have en narkoman rendende omkring ham hele tiden, siger Linda Jensen.

- Jeg håber virkelig vi kan få ændret loven, så forældre kan bestemme, hvad der er bedst for deres børn, indtil de er 18, siger Linda Jensen. Foto: Kim Rune
Annonce

Er det din søn

For et år siden flyttede Linda Jensen familien til Rørup og dermed til Assens Kommune, og Magnus kom på en produktionshøjskole i kommunen.

Men det holdt ikke.

På et tidspunkt ringede en kvinde til Linda Jensen og spurgte om ham, der havde tilbragt nogle dage på hendes sofa, var hendes søn.

- Jeg bad hende om at lave en underretning hos kommunen (lovpligtigt, hvis man ved, at et barn lever under dårlige forhold, red.), men det kom der ikke noget ud af, siger Linda Jensen.

Linda Jensen kunne ikke gøre andet end at hente sin søn.

Annonce

Hjælp os

Linda Jensen er stadig i dialog med Assens Kommune for at finde en løsning, så Magnus' problemer kan blive løst.

For nogle få uger siden satte kommunen såkaldt paragraf 50-undersøgelse i gang. Den undersøgelse skal fastlægge en ung persons leveforhold, og om der er brug for yderligere støtte eller foranstaltninger til eksempelvis at komme ud af et stofmisbrug.

- Det er stressende. Magnus har jo ingen penge, så han står nok i gæld for at få penge til stofferne. Og vi sidder herhjemme og er bange for, om der pludselig banker nogen på døren og beder om penge, siger Linda Jensen.

Annonce

Desperat

Sidst Linda Jensen var hos kommunen var desperationen ved at blive for meget. Hun råbte ad sagsbehandlerne, at hun var ligeglad med Magnus, og hun ikke gad bruge mere tid på ham og hans problemer. Det var bare endnu et tegn på, hvor træt hun er blevet.

- Selvfølgelig er jeg ikke ligeglad med Magnus, han er jo min søn, men jeg er bare ved at nå så langt, at jeg ikke ved, hvad mere jeg skal stille op, siger Linda Jensen.

Linda Jensen bebrejder heller ikke kommunen, for dens hænder er bundne.

- Nogle gange synes jeg, det er synd for kommunen, at jeg sidder og skaber mig. Den kan jo heller ikke gøre noget, men jeg er jo bare desperat hele tiden. Problemet er med lovgivningen, siger Linda Jensen.

Magnus er et opdigtet navn. Redaktionen er bekendt med sønnens rigtige navn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce