Annonce
Erhverv

Montana-stifter: Der er kraftedeme så mange reoler, der ligner min

Peter Lassen søger i øjeblikket den detalje i designet, der kan gøre Montana-reolen til et ikon. - Hvis du tager en Y-stol, så er den meget let at genkende. Den er blevet et ikon. Den har alle ikonets forudsætninger, formen er for eksempel unik. Uden at være unik, bliver du aldrig et ikon, siger han.

Peter Lassen, grundlægger af møbelfirmaet Montana, lagde gennem mere end 20 år alle sine vågne timer i virksomheden. I dag har alderen tvunget den 85-årige iværksætter ud på sidelinjen. Men en reol er ikke noget, man bare lægger på hylden, når man selv har skabt den. Slet ikke, når det ikoniske ved den stadig gemmer sig i detaljen.

Der bliver tænkt og kigget og tænkt igen i Haarby for tiden. For selvom 85-årige Peter Lassen for længst har trukket sig tilbage fra den daglige drift, optager reolerne, som han skabte på bagkant af en fyreseddel, ham stadig fuld tid.

Men hvor Peter Lassen i gamle dage tænkte i salg, produktion og nye markeder, er tankerne i dag anderledes højtflyvende.

For når han kigger rundt, så kan designklassikere som Ægget og Y-stolen stadig noget, som Montanas reoler ikke kan endnu. Og det piner ham.

Men lad os i første omgang lægge ud med begyndelsen.

1, 3, 6, 9, 15, 21, 28, 46, 51. Peter Lassen husker stadig tallene i hovedet.

- Vi udviklede og udvidede hele tiden. Alt hvad vi tjente blev investeret i virksomheden igen, siger Peter Lassen.

I 1982 grundlagde han møbelfabrikken Montana i en nedlagt marmeladefabrik i Haarby. I de efterfølgende år steg omsætningen nærmest med ekspresfart. Det er de tal, Peter Lassen stadig husker.

- Det første år omsatte vi for en million og havde et underskud på 200.000 kroner.

I dag omsætter Montana for knap 260 millioner kroner om året.

Som han tager imod i receptionen i Haarby iført et par grå bredriflede fløjlsbusker, lettere udtrådte gummisko og en sort skaljakke af mærket Peak Performance over en blåternet skjorte, ligner 85-årige Peter Lassen ikke umiddelbart en af dansk møbelindustris mest succesfulde iværksættere gennem tiden.

Han er ikke desto mindre manden, der med en fyreseddel i bagagen, satte sig for at stifte en møbelfabrik og lykkedes med det i en grad, kun de færreste tør drømme om.

Annonce
Noget af det, der gør Montanas reol unik er, at de enkelte elementer kan kombineres på utallige måder. Ideen er, at mens de færreste har indflydelse på, hvor væggene skal stå i deres hus, giver Montana med sin reol til gengæld forbrugeren friheden til selv at indrette det givne rum. En matematiker har regnet ud, at kombinationsmulighederne for en Montana-reol er 4x10 i 229. potens. Designet bygger på gentagelser af ganske få træk. Inspirationen henter Peter Lassen fra naturen. Det er trækkene fra naturen, der giver Montanas møbler deres indre energi, mener Peter Lassen.

På bagkant af fyreseddel

Gennem 24 år var Peter Lassen ansat i møbelfirmaet Fritz Hansen, hvor han samarbejdede med og lærte af markante danske møbeldesignere som Verner Panton, Jørn Utzon, Piet Hein og Arne Jacobsen. I en årrække sad han som administrerende direktør i virksomheden. Indtil han blev fyret 1979.

- Der stod jeg som 50-årig. Jeg havde kone og tre børn at forsørge, men hvem ville ansætte mig med en fyreseddel i røven rent ud sagt? Så jeg tænkte, at jeg nok havde større chancer ved at starte noget selv end ved at prøve at søge et job, siger Peter Lassen.

Når Peter Lassen griner er det med en dyb, lidt luftig stemme. Det er en hyggelig lyd. Det er den, der nu fylder det lille hvide mødelokale, vi sidder i.

- På sin vis var jeg lettet. Hvis ikke jeg var blevet fyret, havde jeg selv sagt op. Men det var også en meget mærkelig fornemmelse. Pludselig er verden meget stor. Og du er ikke ret stor.

Med fyreseddelen fik han tre års løn. Samtidig lykkedes det ham at købe sit design af reolen 6060 med ud af Fritz Hansen. Den er forløberen for den reol, vi i dag kender under navnet Montana.

- Fritz Hansen var jo stole, stole og stole. Vores problem var, at når vi udstillede på messer, manglede vi noget, der kunne adskille stolene. Noget, der kunne iscenesætte dem. Vi kunne have brugt en skærm, men jeg ville gerne lave noget, der også havde en funktion. Noget, der kunne spille op til de stole, der skulle iscenesættes. Og så skabte jeg 6060, fortæller Peter Lassen.

Som 50-årig stiftede Peter Lassen Montana Møbler. I dag er han 85 og tager ikke længere del i virksomhedens daglige drift. Men reolerne optager ham stadig.

Fra søndag til lørdag

Med rundsav, støvsugersprøjte, lak og slibeklods byggede Peter Lassen videre på 6060 hjemme i garagen i Allerød og skabte på den måde den første udgave af Montana-reolen.

Faktisk bor Peter Lassen stadig i Allerød, hvilket kan synes mærkeligt, når nu Montana ligger i Haarby. Bare ikke for hovedpersonen selv.

- Der er faktisk tre grunde til, at valget faldt på Haarby. Den ene er, at Fritz Hansen lå i Allerød, hvor jeg havde været i 24 år. Det havde været sin sag at starte en møbelvirksomhed i samme lokalområde. Jeg skulle lidt væk, siger Peter Lassen.

Samtidig fik han et konsulentjob for den hedengangne Sydfyns Diskontobank, hvor han skulle hjælpe en af bankens kunder, en nødlidende møbelfabrik på Fyn, med at få vendt skuden. I den forbindelse kom han til at kende nogle folk i Haarby. Og så blev det Haarby.

- Og så er der det, at hvis jeg havde placeret Montana i cykelafstand fra vores hjem i Allerød, hvor min familie og svigerforældre boede, ville jeg være blevet hæmmet af deres forventninger til mig om at tage praktisk del i deres liv. Tage på kaffebesøg og køre drengene til håndbold.

I praksis kørte Peter Lassen på arbejde søndag eftermiddag og vendte først hjem igen lørdag eftermiddag. Sådan forvaltede han sit liv i mere end tyve år.

- Jeg behøvede ikke alle mulige undskyldninger for ikke at deltage i det sociale liv. Jeg var fritstillet til at arbejde, og det er en betingelse, hvis man vil skabe en virksomhed. Man må være indstillet på at lægge hele sin tid og energi i den.

- Men er det ikke en høj pris at betale?

- Jeg er uddannet søofficer. I det job var jeg jo som sådan heller ikke sikker på at være hjemme hver uge. Og hvad er en høj pris? Det er ligegyldigt, hvad man vælger, hvis bare man er enig. Enhver situation eller udfordring indeholder muligheden for noget godt. Jeg snakkede med min kone hver aften. Og det føltes som at være nyforlovet hver weekend, når jeg kom hjem.

- Du blev iværksætter længe før, det overhovedet opstod som begreb. Man taler meget om, at danske iværksættere ikke formår at udvikle deres virksomheder til at blive virkelig store ...

- Det er rigtigt. Mange virksomheder bliver aldrig større end en fem-syv mand.

- Hvorfor tror du, at så mange går i stå?

- Det er vel fordi, de slår sig til tåls. Enten fokuserer de for stærkt, eller også er de ikke nysgerrige nok.

- Så det handler ikke om, at det er for svært? At der er for mange barrierer?

- Hvis du virkelig har modet og viljen, så betyder betingelserne meget lidt. Betingelserne kan du altid overkomme.

Peter Lassen var administrerende direktør i Montana indtil 2009, hvor han gav stafetten videre til sin yngste søn Joakim Lassen. Og ja, det har været en udfordring at træde tilbage. Det benægter Peter Lassen ikke.

- Det er svært. Meget svært.

- Hvordan er dit samarbejde så med din søn?

- Vi lever i en sameksistens, der fungerer, siger Peter Lassen.

Igen den dybe, lidt luftige latter.

Peter Lassen sidder stadig med i bestyrelsen. Og selvom han ikke er en del af Montanas daglige drift, fylder virksomheden fortsat meget. Der er særligt en opgave, han ikke kan slippe.

- Der, hvor jeg stadig påvirker meget, er i brandingen. I øjeblikket arbejder jeg på at finde det billede, der kan ikonisere Montana-reolen, siger Peter Lassen.

Og det er slet ikke nogen nem nød at knække.

- Hvis du tager en Y-stol, så er den meget let at genkende. Den er blevet et ikon. Den har alle ikonets forudsætninger, formen er for eksempel unik. Uden at være unik bliver du aldrig et ikon, siger Peter Lassen.

For Montanas vedkommende er udfordringen ifølge Peter Lassen, at det unikke ved Montana ligger i detaljen. Eller sagt på en anden måde:

- Der er kraftedeneme så mange andre reoler, der ligner min. De ikoniske detaljer ved Montana-reolen overdøves af dens overordnede form. Kassen med krydset i midten. Den form har så mange reoler. Så det er ikke ikonisk for Montana.

Peter Lassen, stifter af Montana.

Jagten på et ikon

Peter Lassen vender ustandseligt tilbage til naturen, når han skal beskrive Montanas reoler. Naturen er hans inspiration. For den bliver man, som han siger, aldrig træt af. Og som i naturen er reolerne bygget op om gentagelser. Uden begyndelse og uden ende. Hver detalje er unik.

- Alle bøgetræer er unikke, men det enkelte bøgetræ er også et ikon, der siger bøgetræ. Tager du 100.000 bøgetræer, er de alle forskellige i detaljen. Alligevel er de alle vist i ét. På samme måde har alle Montanaer hver deres unikke emotionelle værdi. Jeg skal finde det billede i Montana, som gør, at man ser alle 100.000, når man ser én.

Det er ikke, fordi Peter Lassen har tænkt sig, at han skal redesigne Montanas udtryk. Det ikoniske er i designet, han ved det, han skal bare finde det.

- Jeg vil filtrere. Og jeg har en pretty god idé om, hvor jeg skal lede. Men løsningen har jeg ikke endnu. Den får du nok at se om et halvt års tid.

På vej ud mod parkeringspladsen vender Peter Lassen sin opmærksomhed mod en række billeder af sommerfugle, der i et par meters højde pryder væggen i hele det åbne kontorlandskabs længde. Det er ham, der har købt dem og bestemt, at de skal hænge der.

Alle er de forskellige. Alle er de samtidig et ikon, der siger sommerfugl.

Peter Lassen, stifter af Montana.
Peter Lassen, stifter af Montana.
Peter Lassen, stifter af Montana.
Peter Lassen, stifter af Montana.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce