Annonce
Sydfyn

Monica er ord- og talblind: Nu har hun åbnet luksushotel på Ærø efter 30 år som husmor

Monica Conradsen har boet 25 år i udlandet. Nu er hun klar til at tage hul på en ny sæson på sit luksushotel i miniformat, hvor hun netop har istandsat sit tredje værelse. Foto: Trine Grauholm
Hun lærte først at læse i 6. klasse og anede ikke, hvor meget 350.000 kroner var, da maleren kom med et tilbud på det beløb. Alligevel har Monica Conradsen fået skabt præcis det boutique-hotel, hun drømte om, da hun efter næsten 30 år som husmor pludselig startede forfra på Ærø.

Ærøskøbing: Klassiske toner flyder svagt fra højttaleren på "The Monica", cappuccinoen er blød og cremet, og på langbordet, der er skabt til fællesskab og gode snakke, står delikate cookies og fyldig Gateau Marcel-kage.

Med sit eminente blik for æstetik, stemning og værtskab har Monica Conradsen skabt et boutiquehotel i særklasse, og fra Ærøskøbings brostensbelagte gader træder man direkte ind i en oase, der oser af underspillet luksus og international klasse.

Selv serverer hun en god bid af sin egen fortælling. Den rummer 25 år i udlandet, som har skærpet hendes interesse for indretning og design, men også den udfordring, at hun er både ord- og talblind.

Annonce

- Jeg har åbnet mit eget hotel på trods af, at jeg er ordblind, og på trods af, at de fleste sagde til mig, at det kunne jeg ikke. Heldigvis var der også folk, som opfordrede mig til at gøre det, og jeg valgte, at det, at jeg er ordblind, ikke skulle hindre mig i at lave mit eget eller bestemme, hvad er der muligt. På den måde kan et handicap gøre én stærkere, og det har jeg følt, at det har gjort, fortæller Monica Conradsen.

På tærsklen til sommersæsonen nåede hun netop at blive færdig med en række store projekter, og nu skal fortællingen i gang med et nyt kapitel, og til sidst skal den ende med at trække verden til Ærø.

Selv begyndte Monica Conradsen med at rejse den anden vej.

Svær skoletid

Som 12-årig åbnede verden sig for alvor for hende, da hun var med sin farmor et halvt år i Afrika for at besøge sin onkel og tante, som er masai, og som 16-årig brugte hun alle de penge, hun havde sparet op som opvasker, på at rejse til Hongkong, hvor hun arbejdede som model.

- Jeg er enormt ordblind og talblind og forlod 9. klasse med blanke eksamenspapirer. Jeg gik 1. klasse om, og jeg lærte først at læse i 6. klasse. Jeg har haft det virkeligt hårdt i skolen, og det har begrænset mig utroligt meget. Det er først nu, jeg har fundet ud af, at man godt kan alligevel, fortæller hun.

Til gengæld nød Monica Conradsen livet udenfor Danmarks grænser, hvor hun fornemmede en større rummelighed. I Hongkong mødte hun allerede som 16-årig sin kommende mand, og sammen havde de fået fire børn, inden Monica Conradsen fyldte 30.

- Efter Hongkong tog jeg til Chicago, New York, Milano, Paris og London, og jeg rejste ud og ind af Monrovia i Liberia, hvor min mand i mellemtiden var flyttet til. Han var i ØK til at begynde med og rejste enormt meget.

For Monica Conradsen var det derfor naturligt at blive hjemmegående husmor for at få familielivet til at gå op og sikre, at den sparsomme tid sammen ikke skulle bruges på vasketøj og rengøring. Sideløbende arbejdede hun delvist med indretning, personlig shopping og på kunstgallerier og var stolt af at gå hjemme, hvor udenlandske venner og gæster roste hendes måde at tage imod dem på. Mange opfordrede hende ligefrem til at åbne et lille hotel.

En drøm, der begyndte at forme sig, da hun var omkring de 40.

- Jeg har altid været stolt over at gå hjemme og sørge for, at der var orden i tingene og pressefolder i underbukserne. Jeg har været glad for mit liv og har ikke fortrudt noget. Skulle jeg lave noget om i dag, kunne jeg godt finde på at læse historie, men da jeg gik ud af 9. klasse med blanke eksamenspapirer, havde jeg bestemt ikke ambitioner om at skulle lave den slags ting, fortæller Monica Conradsen.

Annonce

Skilsmisse ændrede alt

Meget ændrede sig imidlertid i 2014, hvor hun for første gang "flyttede hjemmefra".

Det er hendes egne ord om skilsmissen fra den mand, hun kalder "verdens bedste" og "meget generøs". De var bare vokset fra hinanden, og pludselig skulle Monica Conradsen til at lære ting, hun ikke anede eksisterede.

Selv om hun på det tidspunkt solgte sofaer i 100.000-kroners klassen, fik hun selv 115 kroner i timen i en møbelbutik, og drømmen om et job i en museumsbutik strandede på beskeden om at sende en e-mail og på et CV. Hun havde ikke det store at skrive på.

Da Monica Conradsen i stedet googlede "små hoteller", dukkede Ærø op.

Øen kendte hun fra sin barndoms sejlture med familien, men efter at have levet det halve af sit liv i alverdens metropoler brugte hun det første år på jævnligt at komme på øen, fornemme om hun kunne falde til og sludre med folk på færgen.

Konklusionen var klar.

Ærø manglede et personligt luksushotel, og med tanke på steder som Falsled og Henne Kirkeby Kro, der også ligger relativt afsides, var Monica Conradsen overbevist om, at der ville være et marked for et lille luksushotel på den idylliske, sydfynske ø. Selv så hun det som en fordel med de fem kvarters sejlads til at falde ned, og et koncept, der måske også ville tale til mændene som et alternativ til at stavre Paris og London rundt med overfyldte shopping-bags.

Her var plads til at slappe af og lade sig forkæle.

Annonce

Går ikke på kompromis

Monica Conradsen husker detaljer.

Fra forhandlingerne om at overtage huset. Fra nedrivningen af alt det gamle og ikke mindst den stejle læringskurve i forhold til at skaffe økonomi til at skabe det sted, hun drømte om. Et sted, hvor alt er lavet med omtanke, og hvor hun ikke er gået på kompromis med noget som helst. En indstilling, hun altid har haft. Hellere leve 10 år uden et skab end at købe det forkerte. Og hellere spare op til den rigtige kvalitetsskjorte end at købe en stak billige t-shirts.

- Når jeg køber noget, køber jeg det allerbedste, men jeg kan sagtens vente med at købe det, til jeg har fået pengene skrabet sammen. Jeg kan leve på grød, men jeg vil ikke gå på kompromis med kvaliteten. Mange sagde, at jeg ikke havde forstand på det og bare skulle åbne et lille bed & breakfast, hvor jeg kunne stå at bage nogle boller, men det kunne der ikke være tale om. Jeg ville gå all-in og skabe et sted, hvor jeg selv gerne ville bo. Et sted, der føltes som at tjekke ind i et privat hjem, og hvor du er min personlige gæst. Derfor jeg har også ansat en kok, som er uddannet på Henne Kirkeby Kro og som alene har arbejdet på Michelin-restauranter.

The Monica

  • Monica K. Conradsen, 55, åbnede hotellet "The Monica" i Ærøskøbing i 2017 efter at have brugt et år på at bygge om og indrette ejendommen.
  • Hotellet havde til at begynde med to værelser, men til denne sæson har Monica Conradsen også fået lavet en suite med udgang til haven. 
  • I lang tid stod hun selv for alt, men nu har hun fire medarbejdere og i denne sæson har hun også ansat en kok med erfaring fra Michelin-restauranter.
  • En overnatning koster mellem 3.400 og 6.660 kroner, og man skal booke mindst to overnatninger. 
  • Ved siden af hotellet driver hun også en mindre butik med varer, hun selv har udvalgt.

Alt på hotel "The Monica" håndlavet. Køkkenelementerne er snedkerlavede, og alt malerarbejde er håndstrøget. Noget, der ville have kostet Monica Conradsen 350.000 kroner, hvis hun ikke selv havde gjort det.

- Da jeg forlod min mand i 2014, vidste jeg ikke, at der var noget, der hed Nem ID. Jeg vidste heller ikke, at man ikke længere havde en bankbog. Jeg havde 500 kroner, som jeg havde taget fra mit husholdningsbudget, og så har jeg en god fornemmelse af, hvornår der ikke er flere penge tilbage. Det var det samme, da jeg kastede mig ud i at bruge mine penge herovre. Jeg anede ikke, hvad 350.000 kroner var, men jeg havde lige købt en lille VW Up til 100.000 kroner, så når jeg kunne købe tre små biler for det, maleren kostede, kunne jeg godt se, at det var lidt dyrt, så jeg malede selv og fik hjælp af min kæreste, fortæller Monica Conradsen.

Annonce

Glemmer sig selv

Hun har ikke brugt penge på markedsføring men lever alene af mund-til-mund-metoden og en stærk tilstedeværelse på sociale medier, hvor hun selv skriver sine opslag, selv om hun jævnligt har sine kampe med stavekontrollen, der ikke altid forstår hendes intentioner. Så får hun enten hjælp af de medarbejdere, der nu er ansat, eller af sine voksne børn, der flittigt følger med og giver lyd, hvis noget skal laves om i en fart.

- Jeg ville ikke have undværet noget. Heller ikke modgangen i skolen, for det har gjort mig til den, jeg er. Jeg har været glad for at gå hjemme med mine børn, og jeg føler også, at jeg nu har bevist, at man nok skal nå alt det andet, siger Monica Conradsen.

Denne vinter har hun selv været bygherre og indretningsarkitekt på anden etape af ombygningen. Det gamle baghus i ejendommen fra 1850 er nu blevet til en suite med udgang til egen have, og loftsrummet, hvor tyendet bor, som hun siger med henvisning til sig selv, er også blevet sat i stand, så hun både har fået eget køkken og ikke længere behøver krydse gården for at komme på toilettet.

- Nu starter et helt nyt kapitel, hvor jeg har et tredje værelse at leje ud og selv har et ordentligt sted at bo, siger Monica Conradsen.

Lettet over at være nået i mål i tide til sommersæsonen men også bevidst om, at hun er nødt til indimellem at tænke på sig selv. Noget, der ligger hende fjernt.

- I alle de år, jeg har gået hjemme, har jeg været der for min mand og vores børn. Jeg har aldrig gået til sport eller haft oceaner af tid til at se veninder. Jeg er glad i min egen lille boble, og det er jeg stadigvæk. Jeg er god til at huske på, hvordan andre har det, men jeg har med at glemme mig selv enormt meget, forklarer hun.

Annonce

International stemning

Energien kommer fra gæsterne, der roser stedet, stemningen, maden og i det hele taget nyder at kunne tage dynen med ud i den fælles stue og slænge sig i sofaen, bladre i bøgerne i reolen og gå på opdagelse i kunsten, benytte gårdhaven til at falde ned med et glas bobler og godt selskab eller nyde et måltid ved langbordet i køkkenet omgivet af friske blomster og en livssamling af spændende kogebøger fra Ottolenghi til Brændende Kærlighed og The River Cafe Cookbook.


Min drivkraft er måske, at jeg gerne har ville bevise overfor mig selv, at jeg kan noget, jeg ikke troede, at jeg kunne, da jeg var yngre. Selv om man er enormt ordblind og talblind, kan man alt muligt. Også i en alder af 50. Det er bare om at komme i gang. Det er aldrig for sent. Det bliver aldrig det rette tidspunkt at kaste sig ud i noget nyt, men hvis man virkelig brænder for det, tror jeg også, at man kan alt.

Monica Conradsen, ejer af The Monica


Der er helt bevidst ikke et eneste fjernsynsstik i hele ejendommen men et ønske om nærvær og at tale sammen på kryds og tværs. Dér kan Ærø noget helt særligt, oplever Monica Conradsen, som efter 25 år i udlandet og 15 år nord for København er faldet godt til som øboer.

- Jeg fornemmede hurtigt, at der ikke er nogen jantelov på Ærø, og der er noget storby over Ærøskøbing. Det er som om, ærøboerne er internationale, selv om de altid har boet her. De har familie, der er rejst ud og har været vant til, at bådene har forladt øen med deres sønner og mænd, som er kommet tilbage med historier ude fra verden. Det var svært for mig at falde til i København, hvor folk især om vinteren går med skyklapper, men her bliver man taget imod med åbne arme, oplever hun.

Annonce

Det er aldrig for sent

Samtidig føler Monica Conradsen, at hun bliver respekteret for det store arbejde, hun har lavet for at give øen sit eget luksushotel i miniformat, selv om hun godt ved, at penge altid vil være et emne, når man åbner et hotel, hvor en overnatning koster minimum 3.400 kroner, og man kun kan booke dem to ad gangen. Det faktum skal imidlertid ikke føre nogen til at tro, at hun er kommet sovende til succesen eller har haft det let, fordi hun har haft penge nok. Den forestilling gør hende faktisk ked af, for hun rutter ikke med pengene men køber nogle få ting i ordentlig kvalitet og sørger for altid at være beredt til forskellige situationer.

- Min bedstemor sagde altid: Tag dit pæneste tøj på om morgenen og tag et forklæde over. Så er du forberedt og kan altid tage forklædet af. Det er dejligt, at folk er forskellige, og jeg kan godt lide at tale med alle slags mennesker. Min far har altid sagt, at det vigtigste er, at du kan tale med skraldemanden. Kan du det, kan du sikkert også gebærde dig på de bonede gulve, men Dronningen kommer ikke og tømmer dit skrald den dag, du er i knibe, forklarer Monica Conradsen, som derfor gør meget ud af ikke at dømme andre på forhånd.

For Monica Conradsen har det været vigtigt at skabe et sted, hvor gæsterne oplever det som at tjekke ind i et personligt hjem. Derfor er de også velkomne til at benytte stuen og læse i de mange bøger fra reolen. Foto: Trine Grauholm

Desuden er det afgørende for hende at inspirere andre til at turde springe ud i at realisere deres drøm.

- Min drivkraft er måske, at jeg gerne har ville bevise overfor mig selv, at jeg kan noget, jeg ikke troede, at jeg kunne, da jeg var yngre. Selv om man er enormt ordblind og talblind, kan man alt muligt. Også i en alder af 50. Det er bare om at komme i gang. Det er aldrig for sent. Det bliver aldrig det rette tidspunkt at kaste sig ud i noget nyt, men hvis man virkelig brænder for det, tror jeg også, at man kan alt.

Annonce

Lader sig ikke begrænse

Selv har hun ikke tvivlet, siden hun kort efter skilsmissen frygtede at skulle flytte til et sted, hvor hun ikke følte sig hjemme og ville have svært ved at få råd til at invitere sine børn på middag.

- Min veninde mindede mig om, at jeg var kommet langt bare ved at tage skridtet. Efter 34 år. Jeg kunne være blevet i mit ægteskab og have gemt mig bag avisen, for jeg havde det godt, og jeg havde en god mand, men hvad nytter det, hvis man ikke er lykkelig? Lykken må man selv ud at skabe. Den kan man ikke købe sig til, understreger Monica Conradsen, som stadig har svært ved at skrive en indkøbsseddel og læse den dagen efter eller tage noter om det, hun skal huske.

Men det begrænser ikke hende.

Beggers can't be choosers, forklarer hun med et engelsk udtryk.

Det er sådan virkeligheden er, og det lykkes alligevel. Monica Conradsen har allerede nye projekter i støbeskeen, og når coronaen engang slipper sit tag i verden, skal hun også have fat i de udenlandske gæster, som skal komme til Ærø, fordi de har hørt om hendes sted.

- Jeg tror, det er en styrke, at jeg har rejst så meget, og jeg holder ikke op med at følge med i, hvad der foregår ude i verden, men nu skal den komme til mig, understreger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Robotter pakker planter: Gartneri vil bruge droner til at overvåge 400 meter lange drivhuse

Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Odense For abonnenter

Hjertelæge har prædiket førstehjælp i mange år: - Folk har bare en forestilling om, at hjertestop ikke rammer dem.

Annonce