Annonce
Kultur

Momentum-premiere: Når alkohol gør livet til en film, man aldrig får at se

- Min eksistens flyder ud og forlader mig, lyder en af Olaf Højgaards replikker i monologen, der hverken vil psykologisere eller diagnosticere alkoholisme, men blot skildrer den. Foto: Emilia Therese
I "Det der drikker" skifter tilskuerens rolle fra et ufrivilligt vidne og til en medsammensvoren, der gennemlever hovedpersonens følelsesmæssige rutsjebaneture.

"Det der drikker" er en dybt personlig, men alt andet end privat monolog om et menneske, der ikke passer ind i den gængse virkeligheds ramme, den ikke-nedskrevne manual for tilværelsens solskinsmaleri, og derfor dulmer utilpassetheden med alkohol.

Skuespilleren og dramatikeren Olaf Højgaard slås selv med en rem af huden, men i modsætning til de hyldekilometer af selvhjælpsbøger og bekendelsesromaner, der tenderer selvterapi for åbent vindue, formår han at almengøre emnet og skabe et selvstændigt kunstnerisk udtryk.

Hans kneb er at ændre vores synsvinkel. Fra at være ufrivillige vidner, der på afstand følger hans krampagtigt-komiske og uafvendelige deroute, ender vi med at gennemleve de følelsesmæssige rutsjebaneture, som var vi ham.

Annonce

Skræppende krageflok

Åbningsscenen er en havefest, hvor han stangstiv går grassat og intimiderer og nedgør alle omkring sig.

Herfra veksler replik-korte sekvenser med novelle-lange scener, der illustrerer hans oplevelse af, at alkoholen redigerer hans liv, som en film han aldrig får at se som andet end løsrevne klip og tilfældige negativer.


Han angler efter at blive set, men hvis nogen viser ham ømhed, føler han sig tortureret af kærlighed og stikker som en skorpion.

Fra anmeldelsen


Olaf Højgaard krænger følelser, frustrationer og følelsesløshed ud med en kraft, der forvrænger hans krop, stemme og mimik.

Uden andre virkemidler end sit nøgne ansigt og sine lange lemmer transformerer han sig - fra skræppende krageflok til frådende zombie eller en mælkebøttefaldskærm, der svæver med vinden.

Annonce

Logrende behagesyge

Strømmen af selvdestruktive handlinger er endeløs. Ligesom foragten for et vennepars selvtilstrækkelighed, en uønsket hunds logrende behagesyge og et iskoldt effektueret køkkenknald.

Fortiden oplever han også glimtvis. Barndommens angstfyldte og gentagne mareridt tør han ikke drømme til ende. Han opfatter sig selv og sit liv, som et puslespil, der ikke er samlet.

Jeg mærker den knugende fornemmelse i maven, ubehaget og trangen til at tage hånd om ham karambolere med flugtinstinktet. Jeg skal ikke have noget i klemme.

Annonce

Livstømt nulpunkt

Men vi har noget i klemme, om vi vil det eller ej.

Lige så pinagtig, højtråbende og selvfornedrende Olaf er - lige så tydelig er årsagen. Hans korte lunte og afsindige stemningsskift dækker over et kolossalt savn og opfattelsen af ikke at høre til, fordi han fylder for meget, råber for meget, sanser for meget og derfor også drikker for meget.

Han angler efter at blive set, men hvis nogen viser ham ømhed, føler han sig tortureret af kærlighed og stikker som en skorpion.

"Det der drikker"

Monolog af og med Olaf Højgaard.

Iscenesættelse: Christian Lollike og Sigrid Johannesen.

Tekstdramaturg: Janek Szakowski.

Produceret af Sort/Hvid og Teater Momentum vol. 14.

Spiller på Teater Momentum til og med 12. juni.

For endegyldigt at eliminere smerten drikker han sig målrettet hen imod det livstømte absolutte nulpunkt.

Slutreplikken får en læge efter afgiftningen: "Hvis du ikke holder op med at drikke nu, dør du, men valget er selvfølgelig dit."

Scenelyset går ud. Rummet er sort. Stilheden total.

I mørket forestiller jeg mig, at Olaf beslutter sig for at lægge sit livs puslespil. Han begynder med kantbrikkerne, så rammen er klar til at blive fyldt ud.

"Det der drikker", Teater Momentum.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Navne For abonnenter

50 år: Han er en af OB's største og nyder at hjælpe unge talenter på vej

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense For abonnenter

Kommentar: S og DFs nej til at lukke for smutvej i Odense er helt sort i en tid, hvor politikerne skal tænke grønt

Annonce