Annonce
Faaborg-Midtfyn

Modstandere af AlsFyn-bro: Ubærligt at sydfynsk natur skal ødelægges

Thomas Lundsfryd mener, at det er på tide at få sat en stopper for planerne om en brofindelse fra Fyn til Als. Foto: Bent Warncke
Initiativtagere mener, at brotilhængerne for længe har indtaget scenen og har haft mulighed for at påstå, at folkestemningen er for en bro.

Faaborg-Midtfyn: Alt for længe har tilhængerne af en fast forbindelse mellem Fyn og Als fået lov til at sætte dagsordenen og tegne et billede af, at broen har en bred folkelig opbakning.

Det skal være slut nu, mener en initiativgruppe, som inden længe danner foreningen "Fyn-Alsbro nej tak".

Den 17. marts klokken 19.00 holdes der stiftende generalforsamling - og det foregår på Byskolen i Faaborg.

En af initiativtagerne er Thomas Lundsfryd (40), der bor med sin familie i Svanninge. Han fortæller, at han i lang tid har fulgt med i broprojektet og troet, at det bare var en døgnflue.

- Men nu tænker jeg, at det er tiden at få stoppet dette projekt. Personligt har jeg igennem længere tid følt mig provokeret af den måde, det bliver fremlagt på. Jeg mener, at der bliver tegnet et forkert billede af de effekter, det vil have for Faaborg-Midtfyn Kommune, Faaborg og Horneland. Jeg mener ikke, at AlsFyn-sekretariatet forholder sig til de gener, der er, og den pris vi allesammen skal betale. Jeg vil gerne være med til at italesætte de negative konsekvenser, en motorvej også vil have, siger han.

Med en ny transportminister - Benny Engelbrecht (S) valgt Sønderborg - har AlsFyn-sekretariatet og Faaborg-Midtfyn og Sønderborg kommuner fået vind i sejlene. Grafik: Cowi

Uønsket vækst

Der er flere ting, der får bromodtanderne op på barrikaderne nu. Et er, at Danmark har fået en transportminister i Benny Engelbrecht (S), der er valgt i Sønderborg og er fortaler for, at staten skal lave en forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Noget andet er en uvildig rapport fra Vejdirektoratet, der er blevet holdt skjult for offentligheden i 10 måneder. Den fortæller blandet andet, at en bro og et vejanlæg vil forårsage uoprettelig skade på naturen, som er vurderet vital for egnens biodiversitet.

Den rapport har en anden af initiativtagerne, Vibeke Næser Schaffalitzky de Muckadell (32), læst. Hun bor ud til Areskov sø og er ikke flyttet til Sydfyn med sin familie for at bo i motorvejskorridor, som hun udtrykker det.

- Mange af os, der er med i den her bevægelse, er unge børnefamilier fra København og Århus, som er flyttet hertil, fordi her er naturskønt, frisk luft og kulturlandskaber. Vi vil gerne bo i en kommune, der går efter vækst, når det gælder naturturisme og andre måder at vækste klimaneutralt på. Kunne vi blive Danmarks bedste sted for naturturister, for outdoorsport, og kan vi blive nogle af de bedste til at opfylde FN's klimamål? Det ville være en positiv udvikling og vækst baseret på en samklang mellem natur og mennesker, siger hun.

Den turismevækst, som en broforbindelse vil kunne give, mener hun ikke er ønskværdig.

- Skal man skære det helt hårdt op, kan det godt være, at en motorvej ville kunne tiltrække et Lalandia. Men det er ikke den form for turisme, vi synes er spændende, siger hun.

Annonce

Stavnsager siger velkommen

Vibeke Næser Schaffalitzky de Muckadell oprettede i efteråret Facebookgruppen "Foreningen mod Als-Fyn broen", som i dag har 350 følgere.

Hun mener, at modstanden mod en broforbindelsen er større, end den offentlige debat hidtil har afspejlet.

- Grunden til, at folk ikke har reageret før, er jo, at de har tænkt, at en Als-Fyn-bro var så skør en ide, at det aldrig blev til noget. Men med en transportminister (Benny Engelbrecht, red.), der tidligere har været lobbyist for projektet, så bliver det pludselig meget mere seriøst. Jeg tror vores forening har potentiale til at vokse sig stor, siger hun.

Som et af de helt tunge våben i arsenalet har bromodstanderne en analyse af trafikforskeren Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, der konkluderer, at en bro mellem Als og Fyn vil være den løsning, der vil løse færrest af regionens infrastruktur-problemer.

- Per Homann Jespersen peger på, at den bedste løsning vil være at udvide den eksisterende forbindelse over Lillebælt, påpeger Vibeke Næser Schaffalitzky de Muckadell.

Borgmester Hans Stavnsager, der jo står i spidsen for FMK's bestræbelser på at skabe landspolitisk klangbund for en Als-Fyn-bro, hilser bromodstandergruppen velkommen. Han ser frem til til at få en modpart, man kan diskutere med og inddrage i fremtidige drøftelser.

- Det er jo helt naturligt, at der er modstand mod broen, det har vi jo oplevet et stykke tid, og så er det jo en god dansk tradition, at man så organiserer sig. Jeg synes kun, det er en fordel, at der nu bliver en repræsentant for nogle af de bekymringer, der er der. For debatten om, hvorvidt dette projekt er bæredygtigt både økonomisk miljømæssigt, synes jeg, det er en fordel, at der nu bliver en organisering på den side også, siger Hans Stavnsager.

Fyens.dk satte torsdag gang i en læserafstemning for eller imod broen. Den viser et pænt flertal for broen.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Erhverv For abonnenter

Efter næsten 300 millioner: Fynsk erhvervsmand stopper som formand for stor robotvirksomhed

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Debat

Dygtige folk prøvede at hjælpe - men det kunne desværre ikke få dem til at ændre mening

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Annonce