Annonce
forside

Modstand mod flytning: Gammelt springvand hører fortiden til

En folkeindsamling for en tilbageførelse af Havfruespringvandet tild en oprindelige form er sat i gang, men ikke alle er lige begejstrede for planerne.

Det er langt fra alle, der hylder planerne om en flytning og genetablering af Havfruespringvandet, og kritikerne tvivler på, at der er en folkelig opbakning bag planerne.

Svendborg: En folkeindsamling for en flytning af Havfruespringvandet på torvet blev tidligere på ugen skudt i gang, men det er ikke alle, der hylder initiativtagerne Bjarne Bekker og hans planer.

SF's medlem af byrådet, den tidligere kulturudvalgsformand Bruno Hansen, kalder ideen om at føre springvandet tilbage til det oprindelige look fra 1929 for gammeldags og malplaceret.

- Det er forfærdeligt at genetablere et gammelt springvand med en murstensramme rundt omkring på et nyrenoveret torv. Det var sikkert flot for 100 år siden, men det passer slet ikke ind på et moderne torv, der er en del af en større renovering af hele vores bymidte, siger Bruno Hansen.

Annonce

Det var sikkert flot for 100 år siden, men det passer slet ikke ind på et moderne torv, der er en del af en større renovering af hele vores bymidte.

Bruno Hansen (SF)

Det har politikerne besluttet

På et møde i Teknik- og Erhvervsudvalget den 8. marts 2018 diskuterede politikerne et kommissorium, der skal skabe liv på Torvet. I beslutningsreferatet fra mødet står der blandt andet:

"Udvalget bemærker tillige, at det med interesse har erfaret, at der er taget et folkeligt initiativ til at indsamle midler til at genskabe det oprindelige kunstværk "Havfruer, der laver malstrøm". Udvalget anerkender det store engagement, som ligger bag indsamlingen. Såfremt det lykkes initiativtagerne at rejse midlerne til genskabelsen af springvandet, vil udvalget se positivt på at samarbejde med initiativtagerne, torvegruppen og administrationen om kunstværkets placering på torvet."

Som i gamle dage

På de sociale medier er der også kritik af den planlagte flytning og reetablering af Havfruespringvandet, som Fonden for Fynske Bank har støttet med 100.000 kroner. Det skete i forbindelse med startskuddet af folkeindsamlingen.

Kurt Sorknæs, der var opstillet ved valget for Svendborg Lokalliste og desuden er koordinator for Sydfyns Elforsynings Almene Fond, kalder flytningen af springvandet for bagudskuende og opfordrer i stedet folkene bag folkeindsamlingen til at samle penge ind til ny kunst til byen.

- Jeg synes, det er alt for meget i denne her by, der skal være som det var i gamle dage. Det er næsten ikke til at holde ud, og jeg tvivler meget på, at der er en folkelig støtte til en flytning af det springvand, siger Kurt Sorknæs og spørger:

- Hvad vil politikerne gøre, hvis springvandet bliver flyttet, og der kommer en ny gruppe, som vil finde penge til at flytte det tilbage?

Det spørgsmål vil den politisk ansvarlige for området, Flemming Madsen (S), ikke forholde sig til.

- Det er et hypotetisk spørgsmål, og det svarer jeg ikke på, siger formanden for Teknik- og Erhvervsudvalget.

Han mener, at der har været et folkeligt ønske om at få flyttet springvandet, og at politikerne i udvalget på den baggrund har sagt ja til et oplæg fra Bjarne Bekker, da han tilbød at sætte en folkeindsamling i gang, så flytningen kunne gennemføres uden at det belastede kommunens økonomi.

- Og nu er der så opstået en debat om flytningen, og sådan er det med kunst. Det kan altid diskuteres, siger Flemming Madsen.

Kan klares med bænke

Bjarne Bekker ved godt, der også er modstand mod planerne, og det tager han ganske roligt.

- Nu koncentrerer vi os om at skabe det økonomiske grundlag, så Havfruespringvandet kan genskabes i et hyggeligt, bilfrit torvemiljø, siger han.

Bruno Hansen tror ligesom Kurt Sorknæs ikke på, at der er folkelig opbakning til planerne om at flytte springvandet og føre det tilbage til det oprindelige udseende.

- Der har været et ønske om, at man kunne sidde rundt om springvandet, og det kunne man have klaret med nogle bænke, siger han.

Tilhængerne af en flytning har glædet sig over, at kunstværket med folkeindsamlingen kan komme tilbage i den form, som kunstneren Niels Hansen Jacobsen oprindeligt har tænkt, da Havfruespringvandet blev placeret midt på torvet. Den tankegang vender Kurt Sorknæs på hovedet og efterlyser respekt for det projekt, som Kirstine Jensens Tegnestue udarbejdede, da det nye torv blev tegnet med et springvand i det ene hjørne.

- Det er jo ikke lavet tilfældigt, og hendes arbejde er også en slags kunst, siger Kurt Sorknæs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];